Jordgubbsglass
Antal portioner: 10
Förberedelsetid: 25 min
Färdigt på: 3 tim 25 min
Ingredienser
500 g jordgubbar
2 dl strösocker
5 dl standardmjölk
5 dl vispgrädde
10 st äggulor
2 msk pressad citron
1 st vaniljstång
Gör så här
1. Rensa och dela jordgubbarna grovt. Lägg dem i en bunke och strö över lite extra socker, cirka 2 matskedar. Låt stå och dra en stund.
2. Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kornen och lägg både korn och stång i mjölkblandningen.
3. Värm tills den nästan börjar koka, ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen dra i 20 minuter.
4. Vispa äggulor och 2 deciliter socker pösigt.
5. Fiska upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll blandningen över äggulorna under konstant vispande.
6. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, ställ kastrullen på spisen och värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll sedan blandningen i en bunke där den får svalna.
7. Kör jordgubbarna till grovt mos i en matberedare. Häll ner i den svalnade äggblandningen tillsammans med citronsaften.
8. Frys i glassmaskin eller i en vanlig frys. Om du väljer frysen tar du ut blandningen efter en timme och kör den några varv i matberedaren. Häll tillbaks och frys ytterligare en timme innan du på nytt kör blandningen i matberedaren. Frys igen tills glassen är genomfryst.