Jag undrar varifrån rådet att inte äta råa ägg kommer. Jag har hört det förr men inte fått någon ordentlig förklaring, och det finns inte i Livsmedelsverkets kostråd för gravida. Jag tycker inte det finns något skäl att undvika råa ägg, och kommer inte att göra det för egen del, så länge äggen är svenska. I de flesta länder bör man (inte bara om man är gravid) undvika råa såväl som löskokta ägg pga salmonellarisken, men det är mycket osannolikt att svenska ägg innehåller salmonella. Det är betydligt större risk att få det från sallad! Eftersom salmonella inte är en sjukdom som är speciellt farlig för fostret (om än obehaglig för mamman) tycker jag det är onödigt att varna gravida speciellt för detta. Visst kan det finnas skäl att vara extra noga med livsmedelshygienen (koka/steka igenom ordentligt, skölja grönsaker och frukt, snabb avkylning, diska skärbrädor och knivar etc) under graviditeten, men därifrån till att helt utesluta vissa saker som faktiskt kan vara bra näringsmässigt (vilket ju också är viktigt för det växande fostret) tycker jag är att krångla till det i onödan. Det finns tillräckligt mycket att tänka på ändå!
Det som är viktigt är att man inte äter sådant som kan innehålla något som kan skada fostret. Förutom miljögifter och tungmetaller finns det några "levande" saker som är aktuella i detta avseende. De viktigaste är listeria (bakterier) och toxoplasma (parasiter), och det man inte ska äta är rått kött (främst toxoplasma) och rå/gravad/kallrökt fisk samt opastöriserade ostar och dito mjölk (främst listeria).
Jag grundar detta på egna kunskaper - jag jobbar med mikrobiologiska risker med livsmedel.