• Vitvå

    Recept på hemmagjord musli?

    Jag har berämt mig för att testa på att göra musli hemma istället för att köpa och behöver lite inspiration.

    Har ni gjort musli själv någon gång?
    Vad hade ni i så fall i?

    Har börjat lite och har i:
    Linfrön
    Solrosfrön
    havregryn
    kokosflingor
    russin
    och
    havrekli.

  • Svar på tråden Recept på hemmagjord musli?
  • Fru annmi

    Detta :

    1 l havregryn
    4 dl rågflingor
    2 dl solroskärnor
    1 dl hasselnötter
    1 dl vatten
    1 dl lönnsirap eller ljus sirap
    2 msk olja
    1 msk kanel
    10 torkade aprikoser
    1 dl linfrön
    2 dl russin

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 200°c.
    Hacka nötterna och lägg i en bunke, blanda i havregryn, råflingor, solroskärnor.
    Blanda vatten, sirap, olja och kanel i en separat bunke och häll den sedan i havregrynsblandningen och röromordentligt.
    Strö ut blandningen i långpanna och sätt in i ugnen.
    Flingorna ska rostat i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
    Rör om flera gånger under tiden.
    Hacka aprikoserna och rör ner tillsammans med russin och linfrön.
    Låt kallna!

  • Vitvå

    Lät gott...
    Men blir det inte väldigt sött med både sirap, russin och aprikoser?
    Det är lite av det söta vi vill bort ifrån...

  • Fru annmi
    Vitvå skrev 2008-05-20 16:54:48 följande:
    Lät gott...Men blir det inte väldigt sött med både sirap, russin och aprikoser?Det är lite av det söta vi vill bort ifrån...
    Njaé,men allt é ju relativt

    Teste detta då

    1 liter havregryn, eller byt ut mot rågflingor eller veteflingor eller blanda
    1½ dl vetegroddar
    1 dl vetekli
    1½ dl skalade,nautrella solrosfrön
    1dl hela linfrön
    1 dl skalade sesamfrön
    0,5-1 dl råsocker eller farinsocker
    2 nävar hackad mandel eller hasselnötter eller cashewnöttter
    1 krm salt
    1 tsk vaniljsocker

    Tillsätt...
    1½ dl vatten
    1½ dl olivolja
  • Fru annmi

    Eller detta,hoittade på internet :

    1dl krossat linfrö
    2dl solroskärnor
    2dl hackade nötter (mandlar, pistage eller cashew)
    3dl rågflingor
    2dl vetekli
    1 1/2dl pumpafrön
    1/2dl rapsolja
    1dl vatten
    Ev.Lite honung att ringla över allt

    Blanda allt i en långpanna.
    In i ugnen, 200grader, 15min. Rör om efter halva tiden!

  • Fru annmi

    Eller :

    4 dl havregryn
    4 dl rågflingor
    1 dl linfrön
    1 dl russin
    1 dl havrekli
    1 dl kokosflingor
    1 dl vetegroddar
    1 dl solrosfrön
    1 dl nötter eller mandel

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 200 grader. Häll lite rapsolja i en långpanna. Hacka nötter eller mandel. Häll alla ingredienser utom russinen i en bunke och blanda ordentligt. Bred ut müslin i långpannan och spreja lite vatten över ytan. Ställ in i ugnen och rosta i ungefär 15 minuter. Var noga så att det inte bränns och rör gärna om nån gång. När müslin svalnat blandas russinen i...

    Lycka Till & Blanda lite hur som vetja'...

  • fabri

    Blandar lika delar råg-, korn-, vete- och havreflingor. Eller det heter väl egentligen havregryn Tillsätter lite vetekli, sesamfrö, solroskärnor och hackade nötter (varierar men typ valnötter, cashew el. dyl) Rostar i ugnen på svag värme tills det börjar lukta gott. Häller upp på burk. Antingen äter man det så men man kan också tillsätta torkad frukt, exempelvis russin, aprikoser, papaya eller vad man är sugen på. Färsk frukt går ju också jättebra så här på sommaren.

    Som syns ovan så kör jag mest på känsla men det brukar bli bra! Hoppas du fick lite inspiration iallafall

  • Vitvå

    Tack för alla tips. Låter jättegott ju!

    Men en fråga till.
    Varför ska allt in i ugnen?
    Jag hade ingen aning om att det skulle göras så.
    Jag har blandat allt mitt, som det är, i en glasburk och skakat om.

  • fabri

    det funkar ju bra utan att köra i ugnen men det sägs att smakerna kommer fram mer om müslin rostas, kanske framför allt vissa delar av den.

  • Gul13

    Får jag komma med en följdfråga? Hur förvarar ni er mûsli? I påse? I burk? Glas? Plast? Kylskåp? Skafferi?

  • lumewi

    Knaprig müsli med mandel och russin


    CA 1 LITER


    5 dl havregryn


    3 dl rågflingor


    2 dl vetegroddar


    1 dl linfrön


    1 dl (ca 60g) sötmandel


    3 msk olja


    3 msk vatten


    ½ dl flytande honung


    1 dl russin


    Lägg havregryn, rågflingor, vetegroddar och linfrön i en långpanna.


    Hacka mandeln grovt och strö över flingor och gryn.


    Tillsätt oljan och vattnet och blanda noga. Ringla över honungen.


    Rosta müslin mitt i ugnen i 225*C, ca 15 minuter.


    Rör om några gånger under tiden.


    Blanda ner russinen och låt müslin kallna.

    Jag har inte i russin den blir kanon god.


    Om hundra år är allting glömt
  • lumewi
    Vitvå skrev 2008-05-20 18:09:36 följande:
    Tack för alla tips. Låter jättegott ju!Men en fråga till.Varför ska allt in i ugnen?Jag hade ingen aning om att det skulle göras så.Jag har blandat allt mitt, som det är, i en glasburk och skakat om.
    Tror att det är för det blir "knaprigare"
    Gul13 skrev 2008-05-21 13:36:58 följande:
    Får jag komma med en följdfråga? Hur förvarar ni er mûsli? I påse? I burk? Glas? Plast? Kylskåp? Skafferi?
    Jag har min i en plastburk i skafferi
    Om hundra år är allting glömt
  • fabri

    Glasburk. För att jag tycker glasburken är fin

  • Gul13

    Tack för svaren. Hur länge håller det? Med tanke på russin och honung och socker och sådär tänker jag?

  • lumewi

    Den är ju så god så det behöver du inte bekymra dig överFlört


    Gul13 skrev 2008-05-22 07:46:23 följande:
    Tack för svaren. Hur länge håller det? Med tanke på russin och honung och socker och sådär tänker jag?
    Ju mer socker desto längre hållbarhet tror jag
    Om hundra år är allting glömt
  • fabri

    Risken är ju att russinen torkar om burken inte är helt tät. Man behöver ju inte blanda i den torkade frukten från början utan den kan man ju tillsätta när man tar. Så har vi gjort ibland för sonen blir förtvivlad om det nu inte råkar komma något russin till honom.

    Jag tror nötterna är den begränsande faktorn när det gäller hållbarheten. Dock har min müsli aldrig blivit gammal (vad jag vet )

Svar på tråden Recept på hemmagjord musli?