Smulpaj med rabarber - rabarberpaj recept
ca 1 meter rabarber, skalad och delad i 3 cm bitar
1 dl socker
Till degen:
2 dl vetemjöl, 1 dl grahamsmjöl eller havregryn, 4 tsk socker, 150 g smör eller margarin
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsäker form med 1 msk smör eller margarin. Lägg rabarbern i formen. Strö över sockret. Lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa. Strö smuldegen över rabarbern. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20 minuter. Servera med kall vaniljsås eller glass.
Rabarberpaj med maräng recept
Använd samma mått som ovan med rabarber och pajdeg. Men till pajdegen tillsätter du lite vatten (2 msk), knådar ihop till en deg och låter vila i kylen (då blir den lättare att kavla ut om man gör flera och snyggare pajer). Eller så trycker man helt enkelt ut degen i en smörad form direkt. Täck med rabarber och socker och baka som ovan. Under tiden vispar du maräng. Ta 5 äggvitor och 1,5 dl socker. Vispa till ett fast skum. Ta ut rabarbern och låt svalna något. Täck rabarbern med maräng och låt den få lite färg i ugnen (Max värme i några minuter). Ta ut och låt stelna. Klart att njuta.
Jag bakade pajen efter det här recepten, har aldrig smakat en med maräng på.. ska bli spännande! =)