Hur tina fryst kycklingfilé?
I vattenbad? Hur varmt vatten? eller hur gör man bäst?
I vattenbad? Hur varmt vatten? eller hur gör man bäst?
Smidigaste är att ta ut den och låta den tina i rumstemperatur några timmar.
Hinner du inte det så går vattenbad bra. Jag brukar inte ha alls varmt vatten, tycker kycklingen lätt blir för varm (vit och lite tillagad) i kanterna då.
Jag tinar i micron, ca 15 min på lägsta värmen.
varför ska du tina den? om du ska steka är det ju bara att steka, gör vi alltid.. annars låter du den tina på en tallrik övertäckt med plast eller nått..skulle jag gjort iaf!
Om du ska tina den snabbt så lägg den i plastpåse och sen i kallt vatten. Absolut inte varmt, då blir den äcklig och tillagningen påbörjas. I micron tycker jag också att den blir läskig och lite tillagad.
Om jag inte tagit fram ur frysen i tid brukar jag slänga in kycklingen i ugnen på låg temp. Det som blir genomstekt i kanterna skär jag bort efter en stund. Då brukar det även gå att dela kycklingen (och nu tänker jag på filéer, det kanske inte du har...?) Sen tinar jag en kort stund till innan jag tillagar kycklingen. Det jag skar bort från början går att bryna som det är, i småbitar. Krydda med salt, svartpeppar och flytande honung. De större bitarna ska du inte tina så att de blir vita i köttet, för det blir inte gott, tycker jag.
Hoppas det funkar.
Tack för alla tips. Jag hade kycklingfiléer i frysen, har nu lagt de i en plastpåse i kallt vatten, får väl se hur lång tid det tar....
På vilken värme ska man steka sen? I smör eller olja?
Det bästa är att tina i kylskåp, i kallt vatten eller i micro. Om man tinar i rumstemperatur eller liknande finns risken att det bildas bakterier på ytan eftersom den tinar mycket fortare än kärnan.. Visserligen tillagar man ju kycklingen men att tina saker i rumstemperatur ökar ju risken för matförgiftning (även om risken är liten så länge man tillagar det ordentligt).
Så.. om du har gott om tid: Kylskåp. Om du har bråttom: Micro på låg effekt
I kylskåp över natten med plastfolie över.