• Mammis70

    Varför sker det mobbing?!

    Varför sker det mobbing?

    Jag kan inte fatta att det är sant att över 100 000 barn/ungdomar går varje dag till skolan och är mobbade. Att det är 1/3 som mobbas av en vuxen. Det betyder att ca 30 000 barn är mobbade av sin lärare eller någon annan vuxen på skolan. Hur är det möjligt?

    Hur stoppar vi mobbing? Varför kränker man andra? Mobbing är något som vi måste få stopp på. Det finns barn som tar sina liv för att de är mobbade. Jag vet en flicka som kastade sig framför tåget, hon blev bara 14 år. Jag vet en pojke som hängde sig, han blev bara 14 år. Jag vet en pojke som kastade sig från en bro ner på E20, han blev bara 14 år. Du som har barn som mobbats våga berätta, det kommer att hjälpa andra.
    Du som är mobbad eller har mobbat andra våga berätta om de du varit med om för någon du litar på, en vuxen eller en kompis.

  • Svar på tråden Varför sker det mobbing?!
  • NoXigen

    Vi som föräldrar som lär barn fördommar tycker jag, så oxå vi som får kolla vilka fördommar vi har och vad vi lär våra barn.

  • jonnysbrud

    Varför sker mobbning? Det är lättare att bygga upp sitt självförtroende och sin ´´makt´´ genom att trycka ner andra. Man tror helt enkelt att man är bättre än personen i fråga och jag tror det bottnat mycket i att man själv inte har hittat sin identitet.
    När det gäller vuxna som mobbas så tror jag att linan löper samma väg som hos barn och tonåringar, står du högre i makt (bättre lön, starkare, vackrare mm) så måste du se ner på andra och trycka ner dom för att själv må bättre.

    Samma sorts ``problem´´ har djur, den som står högst i rang är den som har flest ``beskyddare´´, dom äter först och dom minst värda får äta sedan, genom sekel har samma visa upprepat sig, men nu ser man det tydligare eftersom det kommer upp i media och är lättare att prata om.
    Men för min del så tror jag aldrig det går att ändra, enligt min erfarenhet så sitter det i generna sen långt tillbaka.

  • Flickan och kråkan

    Mobbning är ett symtom på dålig självkänsla. Man har så att säga inget annat sätt att känna sig stark/bra på än att trycka ner andra. Lätt och smidigt.

    Tror inte det sitter i generna att mobba, men däremot att känna starka "otillåtna" känslor. Dessa kan man hjälpa barn att bearbeta så att de inte går ut över andra barn, och att hantera i framtiden.

    Läs "Playful parenting" av Lawrence J. Cohen (barnpsykolog, specialiserad på barns lek)

  • Gräddnos1
    Svar på #3
    Det tror jag med. Jag kan tänka att det är enda sättet att bli sedda och få uppmärksamhet. Bättre dålig uppmärksamhet eller ingen alls.
    Gräddnos.
    www.mobbing.ifokus.se
  • ludenben

    vi vuxna skapar mycket mobbing med våra värderingar som sen överförs till barnen. Jag har en son med svår ADHD/DAMP. Dessa barn som har detta blir ofta mobbade, min son går fortfarande på försklolan och än har vi inte haft några problem och vi får hoppas att vi slipper det. Alla som mobbas har inte ADHD/DAMP men merparten av de som har ADHD/DAMP är just mobbade. Det kan vi vuxna förbygga genom att tex använda ordet DAMP som skällsord eller som ett ord för något negativt. Det var en tråd här inne för ett tag sen som handlade om ifall man tycker det är okej att säga tex "har du DAMP eller" om nån har ett betéende som är negativt. Det var otäckt många vuxna här inne som tyckte att "men det är ju nåt man bara säger". NEJ DET ÄR INTE NÅT MAN BARA SÄGER!! Genom att använda sånna uttryck ger man fördommar åt folk med detta funktionshinder. De ses som konstiga och har lätt för att bli mobbade. Om vi vuxna tänker på vad DAMP är egentligen och undviker detm, samt informerar tonåringar om dess egentliga betydelse och hur mycket det kan såra människor som har detta kan man förebygga många fall av mobbing.

    Såg i en annan tråd igår att nån relaterade namn sk wt-namnen kevin och robin som "damp-namn". Skrämmande faktiskt. Så jag vill med detta inlägg att fler ska öppna ögonen för att uttryck "man bara säger" ligger till grunden för mycket mobbing utan att man tänker på det och jag hoppas att ni som läser detta och vet med er att ni säger så kanske kan börja tänka till och fundera på vad för konsekvenser det kan få för vissa grupper av människor.

    Mitt bidrag till tråden om hur vi ska få stopp på mobbing hoppas att nån reflekterar lite över detta.

Svar på tråden Varför sker det mobbing?!