Snovit 79 skrev 2008-05-31 16:06:49 följande:
B12 och Järn finns tillsatt i Quorn t ex. Därimot Folsyra ( som också är en B-vitamin ) är det lättare att lida brist av.
Jag har varit vegetarian i 2O år och endast lidit brist av just folsyran i perioder. Men aldrig B12 er järn, mer än under graviditet.
Har du inte haft otur med folsyrabristen? Som bekant rekommenderar ju SLV folsyratillskott till de som planerar barn, gravida och ammande men den riktar sig främst till icke-vegetarianer.
"Kvinnor som äter mycket folatrika livsmedel, till exempel vegetarianer och veganer som äter stora mängder baljväxter, får i sig tillräckligt mycket folat via maten. För dem finns inget behov av extra folsyratillskott."
Källa:
www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx&epslanguage=SV
jajajaja skrev 2008-05-31 10:09:45 följande:
Jag vet att man kan få i sig det mesta (om inte allt) man missar när man utesluter kött ur maten. Men jag undrar ändå VAD är det som finns i köttet som man då måste vara noga med att få i sig på annat håll? B12 vet jag redan, men utöver det?
Kanske inte exakt svar på din fråga men så här skriver livsmedelsverket:
Vilka näringsämnen riskerar vegetarianer och veganer att få för lite av i sin kost?
Varierad laktovegetarisk kost ger som regel tillräckligt av samtliga livsnödvändiga näringsämnen, så att hela näringsbehovet för en vuxen tillgodoses utan extra vitamintillskott eller liknande.
För barn och ungdomar finns inga invändningar mot en varierad laktovegetarisk kost, men små barn behöver tillskott av D-vitamin enligt de riktlinjer som ges av barnavårdscentralerna. I allmänhet behövs inga andra tillskott för friska barn. Även äldre kan behöva extra D-vitamin. Därför bör man helst välja berikade matfett- och mjölkprodukter.
Vegankost saknar vitamin B 12 och D samt innehåller vanligtvis mindre protein, kalcium, järn och zink. Trots det tycks en välplanerad och varierad vegankost med tillskott av vitamin B 12 ge tillfredsställande näring.
Det krävs dock en viss kunskap och förmåga för att komponera en varierad vegankost. Bland annat måste man ta hänsyn till de enskilda livsmedlens aminosyrasammansättning så att den blandade kostens högvärdiga animaliska protein ersätts av vegetabiliska proteiner.
Protein från spannmålsprodukter och baljväxter bör därför ingå i varje måltid och kompletteras med protein från bladgrönsaker, nötter och näringsjäst. För att höja proteinhalten i vegankosten används ofta sojaprodukter.
Barn bör inte äta vegankost, i varje fall inte under de första levnadsåren.