Spicy woman skrev 2008-06-09 16:25:58 följande:
Cowboygryta
Ingredienser till cowboygryta3 dl röda linser0,7 l vatten1 st grönsaksbuljongtärning(ar)2 st gul lök(ar)1 st röd paprika1 st grön paprika1 msk olja4 msk tomatpuré3 msk jordnötssmör2 dl majskorn2 st vitlöksklyftor2 krm saltTillagning: 1. Lägg linserna i en kastrull och slå på vatten.2. Tillsätt buljongtärningen och låt koka 10 minuter eller tills linserna är mjuka.3. Hacka under tiden lök och paprika fint. Fräs hacket i olja tillsammans med pressade vitlöksklyftor.Gambiansk köttgryta
Ingredienser till gambiansk köttgryta0,6 kg nötkött, högrev2 st gul lök(ar)1 st chilifrukt1 msk rapsolja2 st vitlöksklyfta(or)2 msk tomatpuré1 burk(ar) krossade tomater1 tsk salt1 krm svartpeppar, grovmalen1 tärning(ar) köttbuljong2 dl vatten2 st morot/morötter2 st palsternacka(or)1,5 dl jordnötssmörTillagning: En afrikansk gryta av det här slaget behöver stå på spisen i cirka en och en halv timme för att smaken skall bli den rätta och köttet så mört att det nästan kan delas med en gaffel. Här används grytbitar av nöt t.ex. högrev, bog eller fransyska. Rotsaker ingår och smaksättningen med bland annat jordnötssmör gör grytan till något alldeles extra. Servera grytan med couscous eller
ris.Skär köttet i tärningar med cirka 2 cm sida. Skala och grovhacka löken, kärna ur och strimla chilifrukten. Hetta upp oljan i en gryta och bryn köttet i omgångar. Ta upp köttet, sänk värmen och lägg lök och chili i grytan. Fräs någon minut och lägg tillbaka köttet. Pressa i vitlök och sätt till tomatpuré, tomatkross, salt, peppar, buljongtärning och den mindre mängden vatten. Koka upp och sjud under lock i 45-50 minuter. Späd med mer vatten om det ser torrt ut.Skala morötter och palsternackor och skär i knubbiga bitar. Lägg dem i grytan tillsammans med jordnötssmöret, koka upp och sjud utan lock i 30-35 minuter. Smaka av, kanske behövs ännu lite mer jordnötssmör. 4. Häll ner det frästa hacket i linserna. Blanda i övriga ingredienser och låt småkoka ett par minuter under omrörning.
Tack! Låter spännande!