jordgubbstårta med maräng
Är det någon som har ett enkelt recept på jordgubbstårta med maräng???
Antingen bara maräng eller både sockerkaka och maräng?!
Är det någon som har ett enkelt recept på jordgubbstårta med maräng???
Antingen bara maräng eller både sockerkaka och maräng?!
Marängtårta
4 äggvitor
½ tsk ättiksprit
3 dl socker
1 tsk bakpulver
1. Lägg äggvitorna i en bunke, stå framme en stund så de blir i rumstempertur.
2. Sätt ungne på 225 grader. Markera en cirkel, ca 21 cm i diamenter på baksidan av ett bakpapper. Vänd pappret och lägg det på en bakpöåt.
3. Tillsätt attikspriten i äggvitorna och vispa dem till ett fast skum.
4. Tillsätt 2 ½ dl av sockret i äggviteskummet, lite i taget under fortsatt vispning, till en styv smet.
5. Blanda ner bakpulvret i resten avsockret och vänd varsamt ner i skummet.
6. Klicka upp smeten innanför markeringen på bakpappret.
7. Ställ in marängbotten mitt i ugnen. Stäng av ugnen och låt botten gräddas medan värmen sjunker. Botten är klar då ugnen kallnat. Låt gärna marängen stå över natten att eftertorka. Lossa marängbotten från bakpappret och lägg den på ett tårtfatt.
8. Fyllning och granera efter vad som önskas.
Marängrulle
6 äggvitor
2.5 dl socker
Fyllning
3 dl grädde
250 gr jordgubbar
Vispa äggvitorna t hårt skum.
Tillsätt sockret under vispning och vispa t en tjock blank maräng.
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna.
Grädda i 175 gr, 15 min.
Stjälp upp på sockrat papper och låt kallna.
Vispa grädden och bred över botten.
Strö över jordgubbarna och rulla ihop.
Garnera m grädde och bär.
SUPERLÄTT!
Jag kan äta en hel själv
Här är en. www.alltommat.se/recept
4 st äggvita
2 dl strösocker
3 dl puffat ris
1 tsk smör, till långpannan
Fyllning
4 st äggula
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 st citron, pressad saft
75 g smör
Garnering
3 dl vispgrädde
1 paket jordgubbar, färska
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°.
2. Vispa äggvitorna till halvhårt skum, tillsätt socker och fortsätt vispa till hårt skum. Vänd ned riset. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en 30 x 40 cm stor långpanna.
3. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 20 min. Låt tårtbottnen svalna lite i långpannan innan du vänder upp den och drar bort papperet.
4. Fyllning: Lägg allt utom smöret i en kastrull. Vispa och sjud tills krämen tjocknar, det är viktigt att den inte kokar. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt krämen kallna.
5. Garnering: Dela tårtbottnen på mitten och lägg krämen emellan. Vispa grädden och bred den ovanpå. Dekorera med jordgubbar.
Åh... alla recept låter supergoda... nu kan jag inte välja !
Skall göra en marängtårta till misommar hade jag tänkt..men hur är det med mräng kan jag förbereda hela tårtan färdigt...eller bör jag göra fyllningen och grädden färdig och göra den precis innan?
Är rädd för att marängen blir "geggig"
Fru Anders
Du ska nog inte breda fyllningen på marängen för långt innan. Förbered allt och släng ihop den precis innan.
tack
då får det bli så...