• MuminMy

    Den ultimata rabarbertråden

    Jag älskar rabarber, och de växer som ogräs i mitt grönsaksland. Dock känner jag att repertoaren bland recepten är lite begränsad, det finns ju så mycket att göra mer än pajer, kakor och saft!

    Till helgen ska jag pröva rabarbermarmelad!

    Här får du gärna posta dina bästa rabartertips, så kan vi frälsta hjälpa varandra till nya smakupplevelser!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-06-09 14:17:17:
    RABARBER-tips så klart *skrattar*
  • Svar på tråden Den ultimata rabarbertråden
  • Anglatuss

    Rabarberkaka

    Sätt ugnen på 175 grader.
    Smörj en springform.
    3 ägg, 2¼ dl socker.
    Vispa poröst
    2¼ dl vetemjöl. Rör ner i smeten.
    Häll i formen!
    Strö över rabarberbitar.
    Strö över pärlsocker
    Hyvla över 25 gram margarin.
    Sätt in i ugnen, c:a 40 minuter.

  • Anglatuss

    för att inte tala om min mormors smaskiga rabarbersaft, ska ha receptet nånstans kan skriva av de sen här i tråden.. *hinner inte nu ska jobba och gnaga på en rabarber*

  • våsann

    Najs tråd!.-)

    Rabarberglass!

    Hacka 250 g rabarber
    70 g socker
    1 vaniljstång

    Koka samman till en simmig kompott!

    Vispa två äggvitor styva med 1 msk socker
    Vispa två äggulor pösiga med 3 msk socker
    Vispa 2, 5 dl grädde

    Blanda den svalnade kompotten med äggulan. Vänd i grädden och till sist äggvitan, var försiktig!

    Häll i sockerkaksform och frys.

    Ställ i kyl en halvtimme innan servering!

    Musfillibaba!

  • MuminMy
    Anlgatuss: Väldigt likt mitt favvorecpt på kaka men jag har mandelmassa i (finns på www.icakuriren.se)
    Ingredienser 1 st.:
    500 g rabarber 5 ägg 3 dl strösocker 150 g mandelmassa 4 dl vetemjöl 1 dl pärlsocker 75 g kallt smör
    Så här gör du:
    Ansa och skölj rabarbern och skär den i centimeterstora bitar. Vispa samman ägg och socker pösigt. Riv mandelmassan och blanda ner i äggsmeten tillsammans med mjölet. Sätt ugnen på 175 grader.
    Smöra och bröa en form med löstagbar kant, cirka 23 cm i diameter. Häll i smeten och tryck ner rabarberbitar i den. Fördela också rabarberbitar över kakan.
    Strö pärlsocker över och hyvla slutligen över smöret med osthyvel. Grädda kakan i cirka 50-55 minuter, lite beoende på hur saftig rabarbern är.
  • Anglatuss

    Moderatören

    Kan dock inte ha mandel i min mat

    Ska skriva av rabarbersaften, hinner dock inte nu ska iväg å jobba

  • Anglatuss

    Hinner med saften förresten, såg att klockan inte va så mkt, börjar om en timme så nog ska jag hinna med!

    Rabarbersaft *KALASGOD*

    3kg Rabarber *skärs i kronor*
    50 gr Citroncyra
    4 Citroner

    Ungefär 3L kallt vatten *slås över*

    Låt stå i 2 dygn!

    Sila saften och tillsätt 1 kg socker till varje liter saft,

    Rör om då och då så sockert smältes

    Tillsätt 3 msk atamon

    HÄLL UPP PÅ FLASKOR OCH DRICK! saften är fortståss koncerverad, ska späs med vatten

  • fifo

    Världens godaste rabarberkompott!

    Om man vill lyxa till den vanliga rabarberkrämen lite. Tror att receptet kommer från systrarna Voltaires kokbok eller om det var kokboken Format?

    0,75 kg rabarber
    1 l jordgubbe/ar
    1 st vaniljstång
    1 st citron(er)
    2 dl strösocker
    4 dl vatten
    0,5 dl flädersaft
    1 tsk kardemumma kärnor
    2 msk potatismjöl

    Skala och skär rabarbern i 2 cm-bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Tvätta citronen och dela i klyftor. Lägg rabarbern, vaniljstången och frön, citron, strösocker, 4 dl vatten, flädersaft och kardemummakärnor i kastrull och koka i 3-5 minuter tills rabarbern har mjuknat. Ta av den från värmen. Blanda ut potatismjölet i 3 msk kallt vatten. Häll i redningen under omrörning och låt koka upp. Dela gubbarna och lägg i. Låt svalna.

    Ät gärna med standardmjölk. Om man inte gillar de hårda kardemummakärnorna så funkar det med stött eller malen kardemumma, fast då får man minska lite.

  • Peki

    Jag gjorde rabarberchutney i söndags

    350 g rabarber
    1 gul lök
    250 g socker (3 dl)
    1 1/2 tsk vatten
    1 1/2 tsk ättiksprit (12%)
    1/2 tsk kanel
    1/2 tsk hela gula senapsfrön
    1/2 tsk malen koriander
    1/2 tsk chilipulver
    1 krm vitpeppar
    2 krm kajennpeppar

    1. Skär rabarbern i 1?2 cm stora bitar. Skala och hacka löken grovt.
    2. Blanda samtliga ingredienser och låt dem koka ihop på svag värme till en trögflytande massa. Rör om i grytan då och då.
    3. Häll upp på rena burkar och låt mogna i ca 2 veckor.

    Gjorde den i söndags. Hur den blir vet jag inte ännu eftersom den ska stå några veckor men varm var den god i alla fall.
    Det står inget om salt i receptet så jag lade till lite ochd et blev det inte dåligt av i alla fall...

  • Malia75

    Rabarbersoppa!
    Hinner inte skriva receptet nu, men återkommer senare.

  • Lady Java

    Jag hade en period när jag gjorde en amerikansk rabarberpaj med maräng ovanpå. Tyvärr har jag tappat bort receptet, men man kan kanske utgå ifrån ett citronmarängpajsrecept (långt ord!).

  • Lemone

    jag använder kanelstång när jag när jag kokar kräm eller soppa.
    Det är super gott..

  • JsN

    Är det bara jag som har problem med att det blir strävt i munnen när jag äter (min egna) hemkokta rabarberkräm? Jag har aldrig ätit någon annans.

  • Autumn

    Jag blir också helt sträv i munnen då jag äter rabarber. Har för mig att jag inte bara blev det då jag åt krämen utan även "knäckpajen" som jag gjorde.

  • Mariiie

    Hej...

    Lady Java
    Jag har ett recept som kanske kan vara liknande det du "slarvat" bort

    Rabarber och marängpaj!

    Pajskal:
    3 dl vetemjöl
    2 msk socker
    150 g kallt margarin
    2 msk kallt vatten

    Fyllning:
    600 g rabarber
    1 dl råsocker
    1 tsk malen kanel
    2 tsk potatismjöl

    Maräng:
    4 äggvitor
    2 dl strösocker

    Gör så här:
    Mät upp mjöl och socker i en skål. Lägg i matfettet och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
    Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt stå kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225˚ .
    Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150˚.
    Fyllningen: Ansa och skölj rabarberstjälkarna. Skala de grövre stjälkarna. Skär rabarberna i mindre bitar. Lägg rabarber, råsocker och kanel i en kastrull. Koka på svag värme utan lock ca 10 minuter. Rör ut potatismjölet i lite av krämen. Rör ner redningen och dra från värmen när det börjar koka. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
    Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner sockret och fortsätt vispa tills marängen blir tjock och blank. Bred ut marängen över pajen.
    Grädda i mitten av ugnen tills marängen får fin färg, ca 20 minuter. Servera gärna med lättvispad grädde.

    Den är super lätt att göra och blir jättegod.

    //Mariiie

  • Jennelii

    Min kille hade med en vaniljstång när han kokade rabarbersaft....gottigott!!

  • Göteborgstjej

    Vilken kanontråd!
    Måste testa den där kakan med mandelmassa.Mmmmmm!

    Ingen som har fler recept???

  • elims

    gjorde denna supergoda Rabarber- & jordgubbssmulpaj ikväll:

    1-2 rabarber
    1/2 ask jordgubbar
    1/2 dl socker
    2 msk potatismjöl

    smuldegen:
    2 dl vetemjöl
    1 dl havregryn
    1 dl kokos
    3 msk socker
    100 g rumsvarmt smör

    skala och skär rabarbern i skivor. skär jordgubbarna i skivor. Lägg i ugnsform och strö över socker och potatismjöl. blanda alla ingredienser till smuldegen och fördela över rabarberna&jordgubbarna.
    grädda i 225 grader ca 20 min

    SÅÅÅ GOTT, speciellt med jordgubbar blandat med rabarber och kokos i degen!

Svar på tråden Den ultimata rabarbertråden