• Hella78

    resept på god tjälknöl

    hallå jag tänkte göra tjälknöl på vildsvin till helgen någom som har ett gott resept.

  • Svar på tråden resept på god tjälknöl
  • Snovit 79
    Tjälknöl på älg

    Portioner: 8-10

    1 1/2 kg djupfryst benfri älgstek

    Saltlag
    1 l vatten
    4 msk salt
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    1 msk torkad timjan
    1/2 msk torkad rosmarin

    Gör så här
    Lägg steken otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen i 75°C, 8-12 tim. Köttemperaturen ska vara 65-70°C.
    Koka upp vattnet med salt i en gryta och låt kallna. Tillsätt löken, skuren i tunna klyftor, vitlök och örtkryddor. Lägg ner den varma steken i lagen. Låt ligga svalt 4-5 tim. Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper.
    Skär steken i tunna skivor och servera med en risotto med fräst svamp och en blandad sallad.

    Källa : ica.se

    Svartvinbärsmaarinerad tjälknöl
    1O port.

    1,4 kg rostbiff av älg
    2 dl apelsinsaft, råpressad
    4 dl svarta vinbär
    0,5 dl rapsolja
    1 st kanelstång

    Gör så här:
    Koka ihop ingredienserna till marinaden i cirka 5 minuter. Kyl och häll över rostbiffen och låt den marinera cirka 24 timmar.
    Bryn rostbiffen i stekpanna. Lägg över rostbiffen på en ugnsplåt med kant.
    Stek i 100 grader till en innertemperatur av 57 grader.

    Källa : aftonbladet.se

    Tjälknöl med örtkryddning
    10-12 portioner
    Ugnstemperatur 100º

    Ingredienser
    ca 1½ kg fryst benfritt kött av nöt eller älg, t ex ytterlår eller stek

    Lag:
    1 liter vatten
    1 dl salt
    1 msk socker
    ½ tsk krossad svartpeppar

    Kryddning till nötkött:
    2 tsk torkad timjan
    2 tsk torkad dragon
    1 hackad gul lök
    2 pressade vitlöksklyftor

    Kryddor till älgkött:
    1 lagerblad, söndersmulat
    ca 10 krossade enbär

    Tillagning
    Sätt ugnen på 100°C. Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form och sätt in den i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet har tinat så mycket att det går, efter 4-5 timmar. När termometern visar 60°C är köttet rött inuti, vid 70°C är det rosa och vid 75°C genomstekt. Räkna med att det totalt tar 10-12 timmar.

    Koka upp allt till lagen tillsammans med ett av kryddförslagen. Låt lagen kallna. Lägg det färdigstekta varma köttet i en bunke eller rymlig fryspåse och häll över lagen. Låt stå svalt 4-5 timmar. Häll sedan bort lagen, annars blir köttet för salt. Om det inte ska serveras genast kan köttet förvaras kallt utan lag eller frysas igen om man vill.

    Servera köttet skuret i tunna skivor tillsammans med bakad potatis, potatisgratäng eller potatissallad, pickles eller en blandad sallad.

    Källa : coop.se
  • Hella78

    har du provat något av dom

  • Snovit 79

    hehe, nej jag är vegetarian.
    Du får prova du, så kan du svara själv sedan


    Hella78 skrev 2008-06-23 14:39:12 följande:
    har du provat något av dom
Svar på tråden resept på god tjälknöl