Tjälknöl på älg
Portioner: 8-10
1 1/2 kg djupfryst benfri älgstek
Saltlag
1 l vatten
4 msk salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1/2 msk torkad rosmarin
Gör så här
Lägg steken otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen i 75°C, 8-12 tim. Köttemperaturen ska vara 65-70°C.
Koka upp vattnet med salt i en gryta och låt kallna. Tillsätt löken, skuren i tunna klyftor, vitlök och örtkryddor. Lägg ner den varma steken i lagen. Låt ligga svalt 4-5 tim. Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper.
Skär steken i tunna skivor och servera med en risotto med fräst svamp och en blandad sallad.
Källa :
ica.se
Svartvinbärsmaarinerad tjälknöl
1O port.
1,4 kg rostbiff av älg
2 dl apelsinsaft, råpressad
4 dl svarta vinbär
0,5 dl rapsolja
1 st kanelstång
Gör så här:
Koka ihop ingredienserna till marinaden i cirka 5 minuter. Kyl och häll över rostbiffen och låt den marinera cirka 24 timmar.
Bryn rostbiffen i stekpanna. Lägg över rostbiffen på en ugnsplåt med kant.
Stek i 100 grader till en innertemperatur av 57 grader.
Källa :
aftonbladet.se
Tjälknöl med örtkryddning
10-12 portioner
Ugnstemperatur 100º
Ingredienser
ca 1½ kg fryst benfritt kött av nöt eller älg, t ex ytterlår eller stek
Lag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker
½ tsk krossad svartpeppar
Kryddning till nötkött:
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad dragon
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
Kryddor till älgkött:
1 lagerblad, söndersmulat
ca 10 krossade enbär
Tillagning
Sätt ugnen på 100°C. Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form och sätt in den i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet har tinat så mycket att det går, efter 4-5 timmar. När termometern visar 60°C är köttet rött inuti, vid 70°C är det rosa och vid 75°C genomstekt. Räkna med att det totalt tar 10-12 timmar.
Koka upp allt till lagen tillsammans med ett av kryddförslagen. Låt lagen kallna. Lägg det färdigstekta varma köttet i en bunke eller rymlig fryspåse och häll över lagen. Låt stå svalt 4-5 timmar. Häll sedan bort lagen, annars blir köttet för salt. Om det inte ska serveras genast kan köttet förvaras kallt utan lag eller frysas igen om man vill.
Servera köttet skuret i tunna skivor tillsammans med bakad potatis, potatisgratäng eller potatissallad, pickles eller en blandad sallad.
Källa :
coop.se