Kan man göra potatisgratäng på färsk potatis?
Japp, är det nån skillnad? Dom här är ganska normal stora tycker jag, men det kanske är nån annan konsistens? hehe
Japp, är det nån skillnad? Dom här är ganska normal stora tycker jag, men det kanske är nån annan konsistens? hehe
Jag har aldrig lyckats, blir mest mjölkkokt potatis i formen.
jag brukar göra potatisgratäng och mos mm på sommaren med bakpotatis..
Jag har gjort gratäng på färskpotatis och det har gått bra. Fast jag kör med låg värme och lång tid i ugnen.
Färskpotatis innehåller mindre stärkelse och därför blir gratängen mer vattning och mindre krämig.
Ahaa så det är sån skillnad då. Typiskt, är så sugen på det :(
Men man kanske kan testa som Jesster har gjort.. Hur varmt och hur länge har du kört då?
Normalt brukar man ju inte göra på färskpotatis men jag har experimenterat lite under åren ändå. Det bästa resultatet fick jag då jag sjöd tjocka skivor potatis i mjölk och grädde med lite kryddor. Mot slutet tog ja potatisen och varva i en ugnsform med vitlöl och finhackad gullök och sen hällde jag på nytt vispgrädde, ost överst och in i ugnen ca 20 min. Det blev riktigt bra tillsammans med all kärlek jag la ner vid spisen
Ps. Det sitter inte i storleken utan att färskpotatis inte innehåller lika mycket stärkelse som bla gör den krämigare så därför kan det bli mer soppa av det hela, vattnigare. Rent smakmässigt tycker jag att det kan bli en lite mer råpotatis smak oxå.
Ps igen
Prova dig fram som jag gjort eller gör på bakpotatis eller så köper du färdig gratäng som ligger i vaccumpåsar i kyldisken. Det är bara att värma upp den så är det klart och den är ok men inte lika god i min smak men jag vet dom som tycker att den är godare än hemmagjord.
En variant till som jag däremot aldrig har testat... www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=341
Nu ska jag inte tapetsera tråden mer
Om det inte fungerar med färskpotatis så kan man testa de färdiga gratängerna i påse som finns i mataffären. De är faktisk jättegoda.