Tips på fredagsmat
Nån som har nå bra förslag på billig fredagsmat?? tänkte överraska med lite mat imorn..
Nån som har nå bra förslag på billig fredagsmat?? tänkte överraska med lite mat imorn..
Beror väl lite på vad du menar med billigt iofs, men här kommer några tips
Indonesisk kycklinggratäng
4 pers.
1 grillad kyckling
1-2 röda paprikor
1-2 bananer
3 dl grädde, vispbar vanlig eller mellangrädde
1 dl Mango Chutney origanal
1 msk curry
3 msk chilisås
2 st vitlöksklyftor pressade
1 tsk sambal olek
Bena ut kycklingen och lägg i en ugnsfast form.
Strimla paprikan, skiva bananen och lägg ut över kycklingen.
Vispa grädden med elvisp.
Häll i mango chutney, vitlök, curry, sambal oelek och chilisås.
Rör om och häll blandningen i gratängformen.
Grädda i ugn i ca 15 min 200 gr. tills den fått lite färg.
Servera med ris och sallad.
Afrikana
För 6 personer.
Ingredienser
600 g köttfärs el. nötfärs
2 stora lökar
2-3 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 dl chilisås
2 dl grädde
1 burk crème fraiche
1 msk curry
Tillbehör:
mango chutney
bananstavar
ananasbitar
mandarinklyftor
syltlök
jordnötter, kokos
Gör så här
Fräs lök, köttfärs, pressad vitlök, salt och peppar.
Lägg i en eldfast form
Blanda chilisås, grädde, crème fraiche, curry och häll över köttfärsen. Sätt in i ugnen 250 grader cirka 10 - 15 minuter, tills det har fått fin färg.
Servera med ris, sallad och tillbehör.
Filé i chutneysås
500 g fläskfilé
2 st purjolökar
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl mango chutney , medelstark
2½ dl mellangrädde
1 dl köttbuljong
1 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk ingerfära
Ca 4 port
Skär köttet i skivor . Skölj och skär purjolöken i sneda skivor.
Bryn köttet i smör i en stekpanna. Fräs purjolöken i smör i en gryta.
Läg över köttet i grytan. Salta och peppra.
Blanda mangochutney, grädde, buljong, soja, vinäger och ingefära.
Häll allt i grytan.
Låt köttet eftersteka i såsen ca 5 minuter.
Servera med kokt ris.
Och en god sallad.
Lövbiffsgratäng med grönmögelost
Det här behövs till 4 port:
350 g lövbiff, strimlad
2 msk imperial soy, Mrs Cheng
1 msk kalvfond, konc.
1 vitlöksklyfta, riven
1 purjolök, strimlad
100 g champinjoner, i fyra delar
1 röd paprika, skivad
1 msk smör
Sås:
2 1/2 dl mellangrädde
1 msk idealmjöl
ca 150 g krämig grönmögelost, grovriven t ex St Agur
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar, nymald
Servera med:
kokt pasta
Ugn: 225º
Gör så här:
1. Lägg det strimlade köttet i en bunke med soya, kalvfond och vitlök. Låt marinera 15 minuter.
2. Fräs purjolök, champinjoner och paprika i en stekpanna med smör. Lägg över i en smord ugnssäker form. Fördela kött och marinad ovanpå.
3. Koka en sås av grädde, idealmjöl och ädelost. Krydda med timjan och svartpeppar. Salt behövs oftast inte eftersom ädelosten ger sälta. Rör om och låt koka 3 minuter.
4. Häll såsen över köttet och tillaga i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Servera med kokt pasta.
Hoppas nåt faller dej i smaken
vilka mumsiga recept! sara