• Klarakluck

    Finns det mjölkfria smör/margariner utan transfett

    Mitt barn är allerigiskt mot mjölkprotein och jag undrar vilket smör på mackan som är bäst? Har förstått att Becel med flera produkter inte är bra... men finns det något mjölkfritt ni kan rekommendera?

  • Svar på tråden Finns det mjölkfria smör/margariner utan transfett
  • Vilda Tiger

    Jag använder Carlshamns mjölkfria och tycker det är bra. Det hette Keiju för ett tag sedan men de bytte tillbaka till namnet Carlshamn. Tror det finns i alla affärer...

  • blackangel

    Keiju och Milda mjölkfritt äter min son som är mjölkproteinallergisk.

  • Blå Flygare

    Tja, det är ju bara milda o carlshamn som har mjölkfritt margarin, och så becels flytande som inte heller har mjölk. Hur mycket transfetter som är i vet jag inte. Vi väljer carlshamn med 80%, tror det är bättre än med mindre fett. Och så smakar det ju bättre.

  • blackangel

    Keiju är väl 80% och milda 70% fett i.

  • Blå Flygare

    carlshamn har en 40 o en 80. Mildas är 60.

  • blackangel
    Blå Flygare skrev 2008-07-12 14:38:19 följande:
    Tja, det är ju bara milda o carlshamn som har mjölkfritt margarin, och så becels flytande som inte heller har mjölk. Hur mycket transfetter som är i vet jag inte. Vi väljer carlshamn med 80%, tror det är bättre än med mindre fett. Och så smakar det ju bättre.
    Haha, där skrev vi samtidigt.   Men hålller med dig ang fettet.:)
  • Cocco

    Om margarinet innehåller härdade fetter innehåller det transfetter annars är det nog emulgeringmedel som gör rapsoljan bredbar.

  • Blå Flygare
    blackangel skrev 2008-07-12 14:40:43 följande:
    Haha, där skrev vi samtidigt.  Men hålller med dig ang fettet.:)
    Ha, kände inte igen dig! Ny bild? Nä, nu får jag gå och baka, blivit bortbjudna imorgon på kalas och nått gott vill väl tösa ha. Om det blir gott kan dock inte garanteras
  • Blå Flygare
    Cocco skrev 2008-07-12 14:42:17 följande:
    Om margarinet innehåller härdade fetter innehåller det transfetter annars är det nog emulgeringmedel som gör rapsoljan bredbar.
    Emugleringsmedel gör väl inget bredbart? Det är ju till för att få vatten och fett att blanda sig. Får väl läsa på paketet och se, nu när jag ändå ska baka på det.
  • Klarakluck

    Det verkar dessvärre som Becel och Milda Mjölkfritt inte är särskilt nyttigt:

    Om Becel och Milda mjölkfritt står det följande:
    (tror dessvärre att samma gäller Keiju och Karlshamn)
    Källa:blogg.passagen.se/dahlqvistannika/date/20071208

    "kemiskt matfett

    Några utvalda margariners innehåll

    Becel
    Vatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, gelatin, salt (1,2%), emulgeringsmedel, (sojalecitin och E471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat),
    surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer.

    Vatten inga problem

    Vegetabilisk olja är en rapsolja eller en blandning av rapsolja och solrosolja.

    Rapsoljan innehåller en del omega 3 som företaget som tillverkar becel gör reklam om i sin marknadsföring. Nu är detta inget bra omega 3, då vår kropp har svårt att ta hand om omega 3-fettsyror från växtriket. Den enda naturlig omega 3 för oss, finns i fet fisk och det är den enda som vi kan tillgodogöra oss på rätt sätt.

    Rapsolja innehåller ännu högre halter av omega 6 (vilket också står på paketet). Detta är ett problem då vi ofta får i oss för mycket omega 6 i förhållande till rätt omega 3.

    Solrosolja ska vi vara mycket försiktiga med då solrosen dels är tungt besprutad och dessutom utvecklar polyaromatiska kolväten vid framställningen.

    Vegetabiliskt fett är oftast mättad palmolja eller palmolja blandad med mättat kokosfett. Palmoljan kommer från Indonesien och Malaysia. För att få ut olja ur palmfrukten används värme (drygt 100 grader). Vid uppvärmningen bildas cancerogena bensopyrener (polyaromatiska kolväten) som inte är så lämpliga att äta för mycket av och under för lång tid i livet. (Det är samma farliga ämnen som bildas när man bränner korv eller kött på grillen.) Bensopyren ökar risken att vi ska drabbas av fem matrelaterade cancerformer. Bröstcancer, prostatacancer, cancer i bukspottskörteln, njurcancer och ändtarmscancer.

    För att få palmolja till oss i Sverige så används tankbåtar. Genom ett undantag i EU:s livsmedelslagstiftning får också fartygstankarna som importerar oljor transportera lösningsmedel på vägen ut från Sverige och rester hittas ofta i produkter som innehåller palmolja. Lösningsmedel, som aceton, glykol, metanol, svavelsyra och hexan (bensin) är bara några av dem. Eventuella rester av detta försvinner när fettet renas, enligt Livsmedelsverket och margarinindustrin. Nu är inte så fallet, utan i över 100 tester som gjorts på laboratorier har man hittat rester av tveksamma kemiska ämnen som blivit kvar i våra lättmargariner.

    Gelatin som oftast används inom livsmedelsindustrin, är tillverkat av svinsvål, men även gelatin av nöt är vanligt förekommande. Råvaran härstammar från slaktbiprodukter från djur som vid veterinärkontroll godkänts som människoföda. Proteinet (kollagenet) utvinns från råvarorna genom hydrolys, dvs. det extraheras i varmt vatten. Det proteinhaltiga vattnet går därefter igenom olika steg som rening, avsaltning, förtjockning, sterilisering, och torkning.

    Salt 1,2% inga större problem.

    Sojalecitin är nog det värsta som vi har i margariner. För att dra ur lecitinet ur sojabönan används extrationsbensin (hexan), dessutom finns aceton med i framställningen. Undvik alltid alla produkter som innehåller sojalecitin.

    Emulgeringsmedel E471 (av vegetabiliskt fett) görs bl.a. av resterna som man får kvar när man pressar rapsolja. Används för att blanda det mättade fettet med den betydligt lösare palmoljan. Metoden att framställa mono- och diglucider av vegetabiliska fetter är omdiskuterad, Roy Firus en av Världens främsta experter när det gäller hur olika ämnen tillverkas, anser att det bildas cancerogena ämnen och att E471 är för dåligt undersökt hur det påverkar oss människor för att användas i mat.

    Konserveringsmedel kaliumsorbat E202 är en riktig värsting. Ett av de ämnen som på sikt framkallar KOL hos rökare och dessutom en av de konserveringsmedel som kan ge astmaanfall om man är astmatiker. Det är inte ovanligt med svåra allergiska reaktioner. E202 är ett av de konserveringsmedel som varnades för i en Engelsk undersökning då ämnet kan göra barn oroliga och aggressiva.

    Nitrit och nitrat E249-E252 reagerar med sorbater E200-E203 och bildar mutagena kemiska föreningar som skapar bestående ärftliga skador.

    E250 finns i de flesta pålägg, E202 i Lätt & Lagom som man brer under pålägget.

    Surhetsreglerande medel (mjölksyra, natriumcitrat eller citronsyra) inget problem.

    Arom alla aromer som inte är helt naturliga ska vi vara försiktiga med. De tillverkas av kemiska ämnen och de allra flesta är hemliga. Vad man vet är att rökarom är en av de farligaste aromerna vi har i livsmedel och att smörarom kommer straxt därefter.

    En arom blandas av många olika kemiska ämnen. Det är inte ovanligt att en arom kan innehålla upp till 50 olika kemiska ämnen. Hur många det finns i smörarom är hemligt. Vad man vet är att det finns 1000-tals olika aromer på marknaden, tillverkade av 10.000-tals kemiska ämnen.

    Vitamin A och D som är konstjorda. Under den kemiska behandlingen av oljor försvinner det mesta av de naturliga vitaminerna och dessutom har vi i Sverige ofta brist på dessa vitaminer, därför sätter man till konstgjorda för att motverka underskottet. Mycket tveksamt men inte direkt farligt i de mängder det handlar om.

    Betyg: Innehåller nästan bara skräpprodukter. Ev. solrosolja som kan innehålla polyaromatiska kolväten, palmolja (en av de sämsta oljorna), gelatin bör inte finnas i dessa produkter, sojalecitin en riktig ?värsting?, emulgeringsmedel som är tveksamt, ett rent av farligt konserveringsmedel, det värsta av allt arom och dessutom konstgjorda vitaminer. Till detta kommer alla kemiska ämnen som används vid framställningen.

    Becel pro-activ
    Vatten, vegetabiliskt fett, växtsterolestrar (12,5%), kärnmjölk, maltodextrin, salt (0,8%), förtjockningsmedel (E401), emulgeringsmedel (E471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer.

    Växtsterolestrar är tveksamt att man ska experimentera med i mat. Det var länge förbjudet att tillföra konstgjort tillverkade växtsteroler i livsmedel, men de mäktiga multinationella företagen som tillverkar margariner lyckades få Livsmedelsverket på sin sida och göra oss konsumenter till försökskaniner.

    Kärnmjölk inga problem.

    Maltodextrin är kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller med enzymer. Bör inte finnas i något som vi stoppar i oss om det inte finns där naturligt.

    Förtjockningsmedel E401 Natriumalginat kan orsaka svåra allergiska reaktioner och neurologiska störningar enligt dagens forskning.

    Övriga ingredienser, se tidigare margarin.

    Betyg: Innehåller nästan bara skräpprodukter. Ev. solrosolja som kan innehålla polyaromatiska kolväten, växtsteroler som är helt främmande för oss, maltodextrin bör inte tillföras en produkt, ett mycket tveksamt förtjockningsmedel, emulgeringsmedel som är tveksamt, ett rent av farligt konserveringsmedel, det värsta av allt arom och dessutom konstgjorda vitaminer. Till detta kommer alla kemiska ämnen som används vid framställningen.

    Milda mjölkfritt

    Rapsolja (43 %), vegetabiliskt fett, vatten, salt (1,3 %), emulgeringsmedel (sojalecitin och E 471 av vegetabiliskt fett), A- och D- vitaminer, arom, surhetsreglerande medel (citronsyra).

    Alla ingredienser, se tidigare margarin.

    Betyg: Innehåller nästan bara skräpprodukter. Innehåller palmolja (en av de sämsta oljorna), sojalecitin en riktig ?värsting?, emulgeringsmedel som är tveksamt, det värsta av allt arom och dessutom konstgjorda vitaminer. Till detta kommer alla kemiska ämnen som används vid framställningen.

    Lätt & Lagom

    Vatten, rapsolja, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, modifierad stärkelse, smörolja, mjölksyrakultur, koksalt 1,5%, emulgeringsmedel E471, av veg fett, surhetsreglerande medel (mjölksyra, natriumcitrat, citronsyra), konserveringsmedel E202, arom, vitamin A och D.

    Vegetabiliskt fett Det här företaget vågar i alla fall talat om blandningen av vegetabiliska fetter i sin produkt. Det är mättad palmolja och mättat kokosfett blandat. Se information om dessa under tidigare margariner.

    Smörolja helt ofarligt.

    Mjölksyrakultur är nog det nyttigaste i Lätt & Lagom

    Betyg: Innehåller en hel del skräpprodukter. Innehåller palmolja (en av de sämsta oljorna), emulgeringsmedel som är tveksamt, ett rent av farligt konserveringsmedel, det värsta av allt arom och dessutom konstgjorda vitaminer."

  • Pallas

    Margarin är skit över lag, men vad gör man med mjölkproteinallergiska barn? Vi har valt att använda Milda mjölkfritt som variation till jordnötssmör och leverpastej. inte blir det särskilt mycket att variera med.

  • Blå Flygare
    Pallas skrev 2008-07-12 21:43:25 följande:
    Margarin är skit över lag, men vad gör man med mjölkproteinallergiska barn? Vi har valt att använda Milda mjölkfritt som variation till jordnötssmör och leverpastej. inte blir det särskilt mycket att variera med.
    Instämmer, finns inte så mycket att välja på. Och ska man börja utesluta en massa saker de INTE är allergiska emot så blir ju livet omöjligt. Visst väljer jag att använda kallpressad olja att steka i, men i kaka där valet står mellan carlshamn och reffinerad olja vet jag inte ens vilket som är värst Och sojalecitin, visst väljer jag utan om det finns två att välja mellan. Men vad väljer man då istället? det enda bra emugleringsmedlet är ju mjölk. Om man nu tror att mjölk är bra.
  • blackangel

    Ja, det samma gäller här. Vi steker i olivolja, annan olja, keiju mm. Bordsmargarin använder sonen milda mjölkfritt eller keiju.
    Det är vad vi blivit rekommenderade av dietisten på barnmottagningen ang hans allergier. Fettet behövs för barnen, så jag vet inte vad man ska använda annars...

  • Blå Flygare

    Kom på denna tråd igen nu när carlifornien förbjuder transfetter på restauranger. Nu används väl inte mjölkfritt margarin så mycket, utan olja. Och så härdat fett! Kommer bli mjölk i mycket mer igen i framtiden med denna nya hälsomedvetenhet gällande transfetter. På gott och ont.

Svar på tråden Finns det mjölkfria smör/margariner utan transfett