• B Rus

    Barnsäkra hemmet

    Jag vill ha tips på hur man barnsäkrar hemma, nu när plutten börjar bli mobil snart. Hur är det tex med kontakter, de vanliga som finns i moderna lägenheter - måste man göra nåt med dem? Måste man sätta fast spisen och sånt? Hur har ni gjort - kom med tips!


    ~ Stolt mamma till Tim 080321~
  • Svar på tråden Barnsäkra hemmet
  • marial82

    Jag undrar lite om lösa sladdar, hur gör man med det? Sonen går till attack och ska bita i dom och det känns inte alltför nyttigt nu när han börjar få tänder...

  • lia76

    Spisen ska du ha kastrullskydd eller vad det heter.
    En sådan här "ram" som man sätter fast så de inte kan komma åt plattorna eller dra ner kastruller/stekpannor.
    Tippskydd på spisen så de inte kan tippa spisen och få den över sej.
    Extra glas på ugnsluckan så de inte bränner sej när ugnen är på.
    Skåpluckor och lådor spärras med speciella "verktyg" som finns på IKEA eller babyproffsen, barnens hus osv...
    Dörrar kan du ha sådana här dörrstoppar på så de inte klämmer fingrarna.
    Säkra fönstren
    Kolla eluttagen för i de flesta moderna lägenheterna så är det stickskydd redan.
    Är det inte det, så köp stockproppsskydd till dem.


    Vecka 36
  • lia76

    Se till så inte sladdar hänger löst.
    Linda upp dem, ha dem i en speciell förhållare för sladdar...
    FInns att köpa spiraler som man kan ha sladdar i osv...


    Vecka 36
  • miababia

    vi har
    spiskydd (även tippskydd, men det fanns redan) så han inte ska komma åt plattorna
    vissa lådor/skåp (knivar, stekpannor, matberadare m.m) är det barnlås på, sopor och städskrubben har barnlås
    tänk på att kolla tex bokhyllor och byrå så de sitter fast i väggen. vår son gillar att dra ut lådorna och hans lilla är väldigt lätt at den välter om han drar ut alla tre lite lagom
    se till att man inte har saker på vagnen i badrummet som kan vara farligt
    vi har satt  toaborsten i hörnet på badkarskanten


    moderna kontakter brukar vara petsäkra men hör/kolla försäkterhets skull

  • annasj69

    Proppar i de kontakter där det inte är någon spärr i uttaget. Säkerhetsgrindar till utrymmen där barnet inte får vara, vid trappor och så. Spärrar på lådor och skåp.
    Håll toadörren stängd jämt, vår dotter har "lyckats" ta "toablocket" och hunnit suga på det!
    Plockat bort alla farliga eller ömtåliga saker på låg höjd.
    Det är vad vi gjort.

  • B Rus

    Hur funkar ett tippskydd till spisen?
    Hur ser en petsäker kontakt ut, hur kollar man?

    Vaddå "på vagnen i badrummet"?


    miababia skrev 2008-07-31 21:53:18 följande:
    se till att man inte har saker på vagnen i badrummet som kan vara farligtvi har satt  toaborsten i hörnet på badkarskanten moderna kontakter brukar vara petsäkra men hör/kolla försäkterhets skull
    ~ Stolt mamma till Tim 080321~
  • Trogga

    Vi har barnsäkrat elurtag sen brukar de flesta spisar är tippskyddade. Vänta sen och se vilka skåp som behöver barnsäkras, vi har två skåp barnsäkrade (där mina uppläggningsfat är och gjutjärns saker). Vinställ har vi haft på golvet och bägge vet att det är nej, även barskåpet vet de är nej (dottern blir 1 i september, och sonen blir 10 mån i augusti). Bvc rekomenderar att man barnsäkrar överallt (iaf där vi går), alla fönster, ballkong mm.
    Men mitt råd är ha is i magen och se vart det behövs. Vi har inget skydd vid spisen men kan "låsa" den vilket vi gör sen katten höll på att fixa en brand på spisen


    Vi ska bita dem i benen, och binda fast dem vid den stora stenen
  • frk Carlsson

    Ta bort alla rengöringsmedel, maskindiskmedel, tvättmedel, mediciner osv och sätt i skåp högt upp! Ta för vana att ställa kaffemuggar, kaffepannor osv långt in på bordet/köksbänken så att barnet ej når dessa.

    Vi gjorde helt enkelt så, när stora tjejen började röra sig, att vi röjde undan i princip allt löst och satte det på övervåningen och där får de grejerna vara tills lillasyster blivit såpass stor att det inte är roligt längre att röra dem - t ex mattor, golvlampor, böcker, CD-skivor osv. Vi satte lås på lådoro skåp med vassa saker i och sånt som vi var rädda om, men hon har haft två skåp som hon fått rota i hur mkt hon velat - där är det bara plast - och träsaker, för lite kul ska dom ju ha ändå...

    Ta för vana att låsa ytterdörren inifrån.

    Men man märker som efterhand vad man måste skaffa...och det betyder ju inte att ngt farligt måste hända för att man ska märka det, så där i början av deras karriär så är man ändå rätt så mkt med, det blir värre när de börjar kuta runt för egen maskin...


    Lösa sladdar kan man ju sätta fast på väggen, finns ju speciella grejer för sånt, ser dessutom lite snyggare ut. Alt att man får ta bort den grejen som sladden hör till helt och hållet under en period... Vi har bl a tagit bort en del lampor.

    Sen så brukar dom lära sig efterhand vad de inte får ta i osv, och sen är det inte heller så himla intressant med vissa grejer efter ett tag...det brukar lugna ner sig efter en period...


    Tuva 060524 och Vilda 080422 är mina chix!
  • Trogga

    Kan säga att vi har valt att barnsäkra så lite som möjligt och med mina vildar har endast två fönster lampor hamnat i golvet. Barnen har dragit ner en var.

    Sen underlättar det när man är hemma hos andra om barnen är vana med saker som de inte får röra


    Vi ska bita dem i benen, och binda fast dem vid den stora stenen
  • Alexandra84

    Kan ju skriva lite om det vi gjort i hemmet:

    Knoppar i elutagen
    Satt fast slappar mot golvet
    Barnlås på alla skåd och lådor med farliga saker Dvs regöringsmedel, knivar m,m men vi har lådor utan lås där barnen kan ta fra, slevar och visar och såna saker. Inga lås på grytskåpen heller.
    Barnlås på fänstren
    Grind ut til ballkongen så vi kan ha öpper utan att lillan kryper ut.
    Sele i barnstor och barngunga
    Halkmattor i duschen
    Knappt inga mattor i hemmet... har så fina golv ändå
    Inga ömtäliga saker av glas i höjd med barnen
    Öppna golv

    Ja det är typ såna saker vi gjort. Men när vi kommer bort så blir det inte så jobbgt, dom lär sig att inte rota i vissa lådor och skåp m,m men man måste ju va med hela tiden då!
    Hemma vill jag ha lugn och ro, vill inte behöva va på språng hela tiden och ora mig för att dom kan göra sig illa.
    Men det är ju viktigt att inte överdriva... kan ju liksom inte madrassera rummet


    ~*~ Lycklig mamma till två ~*~
  • Sennaboo

    Vi har gjort så lite som möjligt och hållit reda på barnet istället, dvs sagt till när han rört vid saker som han inte får mm. Man ska ju helst kunna ha med sig barnen till andra utan att behöva vara livrädd för att de ska förstöra en massa.

    Det vi gjort är att sätta grind vid trappan och lås på två köksskåp (de med alla farliga kemikalier i).

    Tycker att tiden då man ständigt skulle ha koll var ganska kort. Helt klart värt att vara lite övervakande under denna tid än att göra om hela huset.

  • B Rus
    Sennaboo skrev 2008-08-01 23:06:37 följande:
    Vi har gjort så lite som möjligt och hållit reda på barnet istället, dvs sagt till när han rört vid saker som han inte får mm. Man ska ju helst kunna ha med sig barnen till andra utan att behöva vara livrädd för att de ska förstöra en massa.Det vi gjort är att sätta grind vid trappan och lås på två köksskåp (de med alla farliga kemikalier i). Tycker att tiden då man ständigt skulle ha koll var ganska kort. Helt klart värt att vara lite övervakande under denna tid än att göra om hela huset.
    Ja, i vilken ålder (ungefär) är det de små liven vill plocka med allt och stoppa i munnen osv?
    Sladdar, är det för att de inte ska tugga på dem eller för att de kan dra ner saker i dem?
    ~ Stolt mamma till Tim 080321~
  • Trogga
    HannaNord skrev 2008-08-03 13:35:36 följande:
    Ja, i vilken ålder (ungefär) är det de små liven vill plocka med allt och stoppa i munnen osv? Sladdar, är det för att de inte ska tugga på dem eller för att de kan dra ner saker i dem?
    De få saker vi gjorde, gjorde vi när dottern började krypa (då hon var 6 mån). Sen när hon var runt 1 år skulle vi ha kunnat ta bort de få barnsäkringar vi haft då hon inte hade något intresse av de saker hon inte fick röra. Men det fick sitta kvar då vi fick en till liten, han började krypa vid 8 mån och då fick vi kontrollera de barnsäkringar som vi hade.
    Vi ska bita dem i benen, och binda fast dem vid den stora stenen
  • Sennaboo
    Svar på #12
    Det börjar ju när de blir rörliga. För oss var det när vår son kom i gåstol (4 mån). Tog väl någon månad sen var han på blommor, cd-skivor... Sonen är nu 2 år och jag kommer inte riktigt ihåg när det slutade, men det känns som det var längesen, kanske vid 1½ år. Sladdar kan nog vara farliga både för att de kan välta omkull grejor och få på sig och bita i dem. Alla gör ju inte så. Det värsta han gjorde var att dra ut lådor och så inte vara beredd på att de kom ut, vilket resulterade i smäll i huvudet.

    Vi plockade som skrivet aldrig undan något och sonen har heller aldrig rivit ner något. Dock har vi från första början varit på honom och sagt nej när han har rört vid saker som han inte får.
Svar på tråden Barnsäkra hemmet