Rensa svamp?
Hur rensar man kantareller egentligen? Har för mig att det ska vara ganska klurigt eller har jag fel?
Hur rensar man kantareller egentligen? Har för mig att det ska vara ganska klurigt eller har jag fel?
Lätt som en plätt. Man borstar bort skräpet och sen brukar jag dela på svampen för att kolla efter maskar. Finns det maskar/maskhål/ätna ddelar skär jag bort de delarna. Klart
Vad är det för borste man använder? Är det svårt att få bort skräpet i hatten?
Finns knivar med borste på ena sidan skaftet att köpa, rent för svamprensning. Annars går de väl med en vanlig pensel.
Vi borstar bara bort skräp och liknande, skär dem i småbitar och förväller.
Hur gör man när man förväller?
Lägger all rensad svamp i en kastrull där jag brukar ha pyttelite vatten i botten. Sen får svampen stå på medelhög värme tills den "vattnat ur sig". Sedan kan man frysa den eller tillaga.
Alternativet om man direkt ska äta den är attt förvälla i stekpannan. Alltså steka utan smör så att vätskan går ur. Sen klickar man på smör o steker.
Tack för bra svar
Finns det några andra sätt att tillaga kantareller?
När du väl har förvällt dem finns det ju massor med gott att göra av dem. Varma mackor med kantarellstuvning, rostad franska med smörstekta kantareller, kantarellsås till kött mm, kantarellpaj till exempel
Jo det vet jag, men tänkte om det fanns andra sätt att tillaga kantareller än att just förvälla dem.
Trattkantareller kan man torka. Vanliga tror jag du måste förvälla först.
Bäst är att rensa dem innan man lägger ner dem i svampkorgen i skogen! Då slipper man skräpet hemma sen! =)