• IKB

    Färskost får man inte äta det?

    Färskost bör man inte äta enligt livsmedelsverket. Kan någon ge mig några exempel på färskostar? Känner mig lite lätt förvirrad :)

  • Svar på tråden Färskost får man inte äta det?
  • Michisen

    Va?
    http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=12551&epslanguage=SV
    Färskost går utmärkt att äta, såvida den inte är opastöriserad.

    "Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta."

    Det går utmärkt att äta ex. Philadelphiaost (som räknas som färskost), keso och andra såna saker.


  • IKB

    Ok så det är färskost som är opastöriserad man inte bör äta. Vet du några exempel på de?

  • Michisen

    Nej, det kan jag inte, för det är inte direkt lätt att hitta sån i Sverige om du inte har eget mejeri. Den ost du ska undvika är de ostar som nämns ovan, allt annat kan du äta med gott samvete.

    Det du ska hålla utkik efter är ost gjort på opastöriserad mjölk, så skippa delikatesshyllan där det möjligen lurar såna ostar.
     
    Blir du sugen på grönmögelost och liknande så går det utmärkt att äta smältost på tub med grönmögelsmak, då har den ju varit upphettad och är därmed helt okej.


  • Michisen

    Bifogar även infot från sjukvårdsupplysningens hemsida:


    Undvik opastöriserad ost, det vill säga mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar, som vit- och grönmögelost, kittost samt get- och fårost som tillverkats under otillfredsställande hygieniska förhållanden.

    Det går däremot bra att äta all pastöriserad ost som vanlig hårdost, till exempel Herrgårdsost och Grevé, samt smältost och pastöriserad Brieost. Om man är osäker på vilken ost som är opastöriserad respektive pastöriserad kan man fråga personalen i ostaffären eller livsmedelsbutikens ostdisk.


  • listo

    Det är svårt att hitta opastöriserade ostar i vanliga mejeridiskar i matbutiken, men värt att veta är att OM det skulle vara så att en ost inte är pastöriserad så MÅSTE det stå på förpackningen. Står det inget särskilt så är osten pastöriserad.


    Everyone needs to believe in something. I believe I'll have another beer
  • Ellpi
    Michisen skrev 2008-08-24 11:46:54 följande:
    Bifogar även infot från sjukvårdsupplysningens hemsida: Undvik opastöriserad ost, det vill säga mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar, som vit- och grönmögelost, kittost samt get- och fårost som tillverkats under otillfredsställande hygieniska förhållanden. Det går däremot bra att äta all pastöriserad ost som vanlig hårdost, till exempel Herrgårdsost och Grevé, samt smältost och pastöriserad Brieost. Om man är osäker på vilken ost som är opastöriserad respektive pastöriserad kan man fråga personalen i ostaffären eller livsmedelsbutikens ostdisk.
    Dessa råd motsäger livsmedelsverkets råd! Brieost ska undvikas även om den är  pastöriserad!
    ♥ älskar M och längtar efter bebisen i magen♥
Svar på tråden Färskost får man inte äta det?