Vaniljvisp istället för grädde! Gjorde faktiskt idag en vanlig tårta med hallonfyllning, vaniljkräm och sedan med vaniljvisp omkring istället för grädde - det blev urgott!
Annars kan man kanske göra:
FROZEN CHEESCAKE ? 4 PORT
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 liten Philadelphiaost
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
ett par digestivekex
Vispa äggulor och strösocker och därefter osten till en jämn smet. Vispa grädde och vaniljsocker. Vispa äggvitor till hårt skum, rör ihop allt, smula ett eller ett par digestive i en form. Häll i smeten och smula ett kex över. Ställ in i frysen och ta ut ur frysen ca 20-30 min innan servering.
CHOKLAD OCH NÖTPAJ ? 8 PORT
Pajdeg: 3 dl vetemjöl
½ tsk socker
1 tsk vanillinsocker
125 g rumstempererat margarin
1 ägg
Fyllning: 50 g valnötter (¾ dl)
50 g hasselnötter (¾ dl)
100 g ljus blockchoklad
3 ägg
1 ½ dl mörk sirap
1 tsk vanillinsocker
Servering: Vispgrädde
Sätt ugnen på 200 grader. Häll mjöl och socker i en bunke. Skiva ner matfettet i mindre bitar. Finfördela mattfettet i blandningen till en grusig konsistens. Häll i ägget och rör ihop till en smet. Hacka nötter och choklad. Vispa äggen pösiga och blanda i sirap, nötter, choklad och vanillinsocker. Häll fyllningen i pajskalet och grädde på nedersta falsen ca 30 minuter. Garnera med några fina valnötter. Sikta ev med lite florsocker över pajen när den har kallnat. Servera med vispgrädde/glass.
DAJMTÅRTA
3 ägg
3 dl socker
150 g mald mandel
¾ tsk bakpulver
1 msk kakao
3 dl grädde (vaniljvispen är god här)
1 tsk vaniljsocker
1 dubbel daim
Vispa ägg och socker. Blanda i mandel och bakpulver. Smöra och bröa en farm. Häll i smeten och grädda 30-35 minuter i 175 grader.
Vispa grädden/vaniljvispen. Sikta i kakao och vaniljsocker. Bred grädden på tårtan. Hacka daimen och stö den ovanpå grädden.
CHOKLADTÅRTA MED TRYFFELFYLLNING
75 gr smör
1 tsk vaniljsocker (vaniljextrakt står det)
8 ägg
3,5 dl socker
1,5 dl kakao
2,5 dl mjöl
Tryffel:
400gr mörk choklad
2 dl vispgrädde
170 gr smör
Ugn 180 grader.2 formar 20 cm i diameter.Smält smöret tillsammans med vaniljen i en kastrull.Låt svalna något.Vispa ägg och socker i ca 8 minuter, eller tills det är fluffigt och krämigt.Sikta kakaon och mjölet och vänd försiktigt ner i äggblandningen. Tillsätt smöret och fördela smeten i formarna.Grädda i 25 minuter, eller tills kakan har släppt från formens kant.
Låt kakorna svalna i formarna och dela dem sedan i två delar.
TRYFFEL: Börja med att smälta smör, choklad och grädde tillsammans långsamt. Rör till en jämt smet som ställs att svalna av i kylen.Vispa sedan tryffelsmeten till en fluffig massa. Lägg ett tårtlager på en tallrik och bred över tryffel. Gör sedan likadant uppepå tårtan och runtomkring.
JORDGUBBSMARÄNGPAJ MED LIME ? 8 PORT
2½ dl vetemjöl
2 msk socker
100 gr smör
1 msk vatten
Fyllning; ½ l jordgubbar
½ dl socker
1 msk potatismjöl
Maräng; 3 äggvitor
1 dl socker
rivet skal av en lime
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Kavla eller tryck ut den i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 15 min. Skiva jordgubbarna och blanda med socker och potatismjöl. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa i sockret ochsockret och rör i limeskalet. Lägg jordgubbarna i pajskalet och klicka över marängen. Höj ugnens värme till 225 grader och grädda pajen tills marängen fått färg, 5-8 min. Låt den kallna. Servera med vispad grädde/glass.
RICE KRISPIE TÅRTA
4 äggvitor
3 dl socker
vispas pösigt
3 dl Rice Krispies
1-2 droppar ättikssprit
vändes ner i marängsmeten
Bred ut på långpanna med bakplåtspapper, 125 grader i 65 minuter.
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 msk mjöl
Blanda ihop i kastrull och värm försiktigt upp.
125 g smör
blandas i mot slutet
Lägg smörkrämen mellan bottnarna.
Bred över
3 dl vispad grädde (eller vaniljvisp) +
frukt eller bär