Svar på #1
Här kommer en annan variant
Napoleonhattar
Ingredienser
40 st
150 g smör
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 st ägg
200 g mandelmassa
1 st hushållsfärg, eventuellt
Glasyr
1,5 dl florsocker
1 msk vatten, eller mjölk, apelsin- eller citronsaft
4 st röd hushållsfärg, några droppar
Från Stora kokboken, tryckt 1948. En söt liten kaka som kräver en del pyssel men som är väl värd besväret. Gör en retroresa och färglägg kakorna i rosa och grönt.
Gör så här
1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt ägg och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila svalt ca 15 min.
2. Sätt ugnen på 175°. Färga eventuellt mandelmassan med hushållsfärg.
3. Kavla ut mördegen tunt på en mjölad bänk eller mellan plastfolie. Ta ut runda kakor med mått, 5?6 cm i diameter.
4. Rulla små kulor av mandelmassan och lägg mitt på varje kaka. Vik därefter upp degen från tre sidor så att kakan får formen av en napoleonhatt. Tryck till degen så att den håller ihop.
5. Grädda mitt i ugnen 12?14 min. Blanda under tiden samman ingredienserna till glasyren. Låt kakorna svalna. Glasera.