Kalops med fransyska ?
Brukar göra på märgipa..men hur funkar fransyska att göra kalops av ?
Brukar göra på märgipa..men hur funkar fransyska att göra kalops av ?
Det är ju ett mycket finare kött, så det blir kortare koktid, annars borde det bli ungefär samma resultat!
Ja och enklare att dela i grytbitar, inte en massa "skräp" att rensa bort Bara fördelar alltså!!
Porterstek var länge sen jag gjorde, det är jättegott!! Jag gjorde kalops i torsdags, på 3 kg högrev, det blev jättegott, men lite pyssel med att skära upp köttet, även om det var fin högrev!!
Det är lätt, verkligen, har du nåt bra recept? Det är säkert 10 år sen jag gjorde porterstek!
Fick detta recept av en på FL
Porterstek
1 kg nötkött benfritt (fransyska,högrev el lyx-kalvstek)
1 flaska porteröl
1/2 dl outspädd svartvinbärsaft
0.75 dl kinesisk soja
1 tsk timjam
6 st enbär
6 st svartpepparkorn
2 st buljongtärningar kött
1 st vitlöksklyfta, krossad.
1 stor gul lök i stora klyftor.
Sås:
4 dl sky,
3 dl grädde
3-4 msk mjöl
Om köttet inte är i nät så bind upp det. Lägg alla ingredienser utom såsingredienserna i en trång gryta (köttet ska precis få plats på bredden) Koka upp. Lägg i köttet. Sjud under lock i 1.5 timma. Vänd köttet efter 20 minuter, upprepa 3 ggr så att den får koka lika länge på varje sida. Mät med köttermometer så att stekens mitt uppnår minst 75 grader. Låt vila i spadet i 20 minuter. Låt ligga i folie medans du gör såsen.
Sila skyn. Vispa ut mjölet i lite av grädden. Häll i i skyn med resten av grädden. Koka några minuter. Smaka av så att såsen inte är för mustig, den ska vara väldigt smakrik. Skär köttet i tunna skivor.
Servera med klyftpotatis, kokta morötter och ärtor, gelé.
Just det..mättermometer har jag inte.HMM undrar vad en sådan kostar ?
Finns ju enkla varianter, som inte borde kosta så mycket..
Tack för receptet, det ska jag spara!!