• MissLaila

    Recept på god matpaj?

    Någon som har något recept på en god paj? Gärna kycklig men alla recept är av intresse, gärna något som går relativt fort.. =)

  • Svar på tråden Recept på god matpaj?
  • IJAM

    Här kommer några recept. :)

    Kycklingpaj:

    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    125 gr margarin/smör
    2 msk vatten
    Blanda ihop och låt stå kallt en stund. Tryck ut pajdegen i formen, nagga och förgrädda i 200 grader längst ner i ugnen

    Fyllning:
    1/2 purjolök
    1 liten röd paprika
    200 gr färska champinjoner el. 1 stor burk
    smör/olja
    1 grillad kyckling ( jag stekte ca 1/2 kg kycklingfile istället)
    2 1/2 dl matlagningsgrädde 15% (ta INTE den magrare)
    1 1/2 msk vatten + 1/2 dl vatten
    Salt, svartpeppar
    Riven ost

    Strimla grönsakerna+ svampen. Fräs allt i lite smör. Finfördela kycklingen och blanda i, tillsätt grädde & mjölet (utrört i vattnet). Låt puttra ca 5 min. Krydda och salt efter smak. Slå i röran i pajskalet och strö riven ost över. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. (200grader)

    Tonfiskpaj
    1 Paj
    Pajdeg:
    1 Rund, djupfr smördegsplatta Fyllning:
    1 Burk tonfisk i vatten
    500 g Gul lök
    1 dl Chilisås
    1 ts Blandade örtkryddor
    1 ts Pepparmix Salt
    2 Ägg
    1 1/2 dl Kaffegrädde
    2 dl Riven ost Pensling
    1 Uppvispat ägg

    Låt tonfisken rinna av i en sil. Skala och skiva löken och fräs den mjuk och gyllengul i sparsamt med matfett och en skvätt vatten. Blanda avsvalnad lök med tonfisk, chilisås och kryddor. Bred ut röran i en låg pajform. Vispa ihop ägg, grädde och ost. Häll smeten över fyllningen i formen. Pensla formens kant med uppvispat ägg och lägg på degen. Tryck till och fäst kanterna noga. Stick några hål i degen och pensla med ägg. Av överbliven deg kan blommor och blad göras som dekoration. Pensla öven dessa. Grädda pajen i 175° i cirka 30 min.

    Tonfiskpaj

    Vanlig pajdeg som förgräddas (orkar inte kolla mängden, kolla nån receptbok )

    2 burkar tonfisk
    2-3 msk majonäs
    1 ägg
    2 dl mjölk
    1-2 dl purjolök
    1 dl riven ost
    Salt, peppar & grillkrydda

    Lägg allt i pajskalet, grädda 200 grader ca 25 min.

    TONFISKPAJ

    1 sats pajdeg

    Fyllning
    2 burkar tonfisk
    1 dl hackad dill+gräslök
    1 liten gul lök
    3 dl riven ost
    3 ägg
    2 dl creme fraiche
    ½ tsk salt

    1. Gör pajdegen och låt den vila
    2. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga den i bottnen. Förgrädda skalet i ca 10 minuter
    3. Låt tonfisken rinna av och fördela den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka eller klipp dill och gräslök
    4. Lägg tonfisken i botten på det förgräddade pajskalet. Strö över lök, dill och gräslök. Fördela osten över.
    5. Vispa samman ägg, creme fraiche och salt. Häll det över pajen. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter eller tills äggstanningen har stannat och fått fin färg. Garnera eventuellt med lökringar och oliver. Sallad smakar gott till.
    Tonfiskpaj

    100g smör
    150g vetemjöl
    1 ägg
    3 msk vatten Fyllning:
    2 dl riven ost
    3 ägg
    1 dl grädde
    1 burk tonfisk
    dill

    Arbeta ihop smör och mjöl med fingrarna. Tillsätt ägget och vattnet. Platta ut degen i en smord form och grädda bottnet i ca 10 minuter i 200°.
    Under tiden rörs osten, äggen och grädden ihop. Bred ut tonfisken, smula över lite dill och täck det med äggblandningen. Sedan ska det gräddas tills det har stelnat

    Tonfiskpaj ( 4 pers )

    Pajskal:
    3 dl vetemjöl
    125 g margarin
    3 msk kallt vatten

    Fyllning:
    1 burk tonfisk i vatten
    1 dl majonnäs
    1 dl gräddfil
    2 dl ärtor
    1 finhackat äpple
    ½ dl hot mango
    Chutney
    3 hårdkokta ägg salt och grovmalen svartpeppar

    Garnering: Tomat, dill, sallad

    Hacka vetemjöl och margarin till en grynig massa.
    Tillsätt vatten och arbeta samman till en deg.
    Lägg degen att vila en stund.
    Tryck ut den i en låg pajform.
    Ställ formen kallt ytterligare en stund och grädda sedan i 200 grader i ca 15 minuter.
    Låt svalna!
    Låt tonfisken blanda den med majonnäs, gräddfil, ärtor, äpple och mango Chutney.
    Hacka äggen och rör ner hacket i tonfiskröran, krydda med salt o peppar efter smak och lägg röran i pajskalet.
    Garnera med tomatklyftor, dill och sallad.

    Lycka till!

  • Sommaren är kort
    Kycklingpaj med currysmak 4 pers Pajdeg: 3 dl mjöl125 g smör2-3 msk vatten Fyllning: 400-500 gr kycklingfileer1 msk smör½-1 tsk salt½ krm svartpeppar1 liten purjolök1 röd paprika1 gul paprika2 msk smör1 msk curry3 ägg2½ dl matlagningsgrädde1-2 tsk sambal oelek1 dl riven lagrad ost Gör pajdegen. Låt den stå i kylskåpet ca 30 min. Förgrädda den i 200 gr i ca 10 min.Dela grönsakerna och skär kycklingen i småbitar. Fräs smör och curry. Tillsätt sedan kycklingen och stek dem tills de är nästan klara. Tillsätt då grönsakerna. Vispa ägg, grädde, kryddor och sambal oelek. Lägg grönsaksblandningen och kycklingen i pajskalet. Häll över äggblandningen. Lägg osten överst och grädda i 200 gr ca 30 min. Lycka till! 
  • Sommaren är kort
    Fetaostpaj 

    6-8 pers


     

    200 gr margarin


    4 dl vetemjöl


    3 msk vatten


     

    200 gr fetaost hackad i småbitar (gärna den grekiska vakumförpackade)


     

    2 gul lök


    1 röd paprika


    1 grön paprika


    200 gr färska champinjoner


    2 dl riven lagrad ost


    3 st vitlöksklyftor2 st creme fraiche1 st ägg

    Svartpeppar, salt


    1 burk svarta oliver urkärnade


     

    Förgrädda pajskalet utan fyllning 5-10 min 225 gr.


    Fyll skalet med finhackad lök och finhackad paprika.


    Bryt isär champinjonerna i mindre bitar och stek dem tills det mesta av vattnet är borta.


    Lägg dem i skalet, över paprikan och löken.


    Lägg den hackade fetaosten överst och strö den rivna osten över.


    Handvispa ihop cremefraiche , ägget, vitlök och kryddor.


    Häll blandningen över fyllningen.


    Toppa ev med oliverna.


     

    Grädda 30 min 225 grader tills den fått fin färg. 


     

    Låt den gärna stå en stund i eftervärmen.


     

    Använd en vanlig ugnssäker form.  Ingen pajform för den blir för liten.

Svar på tråden Recept på god matpaj?