• MarieDahlström

    Varför blir min sockerkaka torr

    ja varför blir den torr ? Behöver ett gott saftigt recept

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-10-14 21:17
    spela det någon roll med flytande eller vanligt smör

  • Svar på tråden Varför blir min sockerkaka torr
  • Hundtok

    För länge i ugnen kanske`?

  • MarieDahlström

    står 30 min o den står inne i 30 min

  • Hundtok

    Oki, prova lite kortare tid. Och prova med en teststicka om kakan är klar. Istället för att blint titta på tiden, alla ugnar värmer olika. J

  • Fille Fjonkan

    Det finns den "lätta och luftiga" varianten som alltid blir torr strax efter att den har svalnat. Brukar innehålla mjölk/vatten, men knappt något fett. Och så finns det den "saftiga" varianten som håller sig smaskig i några dygn. Brukar innehålla 200 g smör och ingen vätska och ska bakas i låg temperatur i ca 1 tim.

    Jag föredrar den senare sorten


    / Fille med Kisen -03, Tösen -05 & Pysen -07
  • ludenben

    Man kan inte gå efter tiden på receptet utan man får gå efter sin egen ugn. Äldre ugnar kan ta längre tid på sig osv. Bästa är att känna efter...

  • MarieDahlström

    Fille Fjonkan skrev 2008-10-14 21:13:20 följande:


    Det finns den "lätta och luftiga" varianten som alltid blir torr strax efter att den har svalnat. Brukar innehålla mjölk/vatten, men knappt något fett. Och så finns det den "saftiga" varianten som håller sig smaskig i några dygn. Brukar innehålla 200 g smör och ingen vätska och ska bakas i låg temperatur i ca 1 tim.Jag föredrar den senare sorten
    Vill ha receptet på den sista sorten . Min innehåller bara 3 tsk fett o ingen vätska
  • Fille Fjonkan

    Ordagrant ur min kokbok (med undantag för ev stavfel ):

    Sockerkaka 2,
    extra saftig och hållbar


    Grundrecept:
    Aretstid: 30 minuter
    Gräddningstid: 60 minuter

    Ingredienser:
    200 gram margarin eller smör
    2½ dl strösocker
    3 ägg
    4 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    Smaktillsats:
    2 tsk vanillinsocker eller rivet skal av en tvättad citron

    Beredning:
    1. Sätt ugnen på 150-175 grader. Smörj och bröa en form (1 3/4-liter).
    2. Rör rumsvarmt margarin och socker vitt och poröst. Använd elvisp eller trä- eller plastgaffel i en skål med rundad botten.
    3. Tillsätt äggen ett i sänder och rör kraftigt. Bli inte orolig om smeten blir grynig. Den blir slät när mjölet kommer i.
    4. Blanda mjöl, bakpulver och smaktillsats och häll i detta.
    5. Rör snabbt om till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen i ugnen omkring 60 minuter. Stjälp upp kakan efter några minuter. Låt kakan svalna under formen.

    Och så har jag antecknat mitt favoritrecept i marginalen:

    Samma som ovan, men bara 2 dl mjöl och en påse mandel (körs i mixer) istället. Gärna någon/några bittermandlar också. Jag älskar mandelsockerkaka...


    / Fille med Kisen -03, Tösen -05 & Pysen -07
  • MarieDahlström

    Fille Fjonkan skrev 2008-10-14 21:29:06 följande:


    Ordagrant ur min kokbok (med undantag för ev stavfel ):Sockerkaka 2,extra saftig och hållbarGrundrecept:Aretstid: 30 minuterGräddningstid: 60 minuterIngredienser:200 gram margarin eller smör2½ dl strösocker3 ägg4 dl vetemjöl1 tsk bakpulverSmaktillsats:2 tsk vanillinsocker eller rivet skal av en tvättad citronBeredning:1. Sätt ugnen på 150-175 grader. Smörj och bröa en form (1 3/4-liter).2. Rör rumsvarmt margarin och socker vitt och poröst. Använd elvisp eller trä- eller plastgaffel i en skål med rundad botten.3. Tillsätt äggen ett i sänder och rör kraftigt. Bli inte orolig om smeten blir grynig. Den blir slät när mjölet kommer i.4. Blanda mjöl, bakpulver och smaktillsats och häll i detta.5. Rör snabbt om till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen i ugnen omkring 60 minuter. Stjälp upp kakan efter några minuter. Låt kakan svalna under formen.Och så har jag antecknat mitt favoritrecept i marginalen:Samma som ovan, men bara 2 dl mjöl och en påse mandel (körs i mixer) istället. Gärna någon/några bittermandlar också. Jag älskar mandelsockerkaka...
    Måste bara säga TACK . Detta recept funkade kanon som sockerfri också. Skitgod . TACK så mycket
  • Fille Fjonkan
    MarieDahlström skrev 2008-10-15 19:29:36 följande:
    Fille Fjonkan skrev 2008-10-14 21:29:06 följande:Måste bara säga TACK . Detta recept funkade kanon som sockerfri också. Skitgod . TACK så mycket
    Varsågod, roligt att den blev lyckad! Jag tycker också att den är väldigt mycket godare än de "lätta och luftiga" sockerkakorna
    / Fille med Kisen -03, Tösen -05 & Pysen -07
Svar på tråden Varför blir min sockerkaka torr