• Strommingen

    Tips på bak till fika? Något att äta till kaffet.

    Min sambo fyller år nästa månad och vi ska bjuda in hela hans släkt + mina närmsta till en söndagsfika. Det blir ca 15 pers totalt. (I vår lilla tvåa, hur ska det gå till? Nåja, hjärterum/stjärterum..)

    Jag vill baka lite godsaker och tänkte be er om inspiration och recept. Sockerkaka och kanelbullar känns väl sådär kul..
    Gärna lite nyttigare varianter. Men jag vill ha fettbomberna också! Kombinationen "galet gott+omöljigt att misslyckas med" är eftersträvansvärd.

    Så.. tipsa loss!

  • Svar på tråden Tips på bak till fika? Något att äta till kaffet.
  • Lena

    Äpplegömmor

    32 st

    150g margarin
    3 dl mjölk
    50 g jäst
    0.5 tsk salt
    0.75 dl socker
    ca 1 l vetemjöl
    1 ägg

    fyllning:
    2-3 lösa syrliga äpplen i tunna klyftor
    0.5 dl finhackad sötmandel
    2 msk socker
    2 tsk kanel

    1 ägg till pensling

    Smält matfetten i en kastrull. Häll i mjölken och ljumma. Smula jästen. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt de övriga ingredienserna förutom en del av vetemjölet. Arbeta degen väl och låt den stå och jäsa minst 20 min.

    Arbeta degen och dela den i 32 bitar. Rulla dessa till bullar och gör en rejäl grop i dem. Lägg i en klick fyllning. Yp ihop kanterna. Ställ bullarna med skarven nedåt i pappersformar på plåten med 3-4 cm mellanrum. Täck med bakduk. Låt jäsa.

    Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader i ca 8 min. Låt svalna under bakduk.

    Nötklickar

    ca 25st

    100g nötter
    1 ägg
    1.5 dl strösocker
    1 msk vetemjöl

    Sätt ugnen på 175 grader. Mal nötterna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner nötterna och mjölet. Klicka ut kaksmeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 12min.

    Mjuk kryddkaka med havre och kokos

    50 g margarin
    2 ägg
    2 dl socker
    1.5 dl vetemjöl
    1.5 dl kokos
    1.5 dl havregryn
    1 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    2.5 msk kakao
    1 tsk malda nejlikor
    1 tsk mald kardemumma
    1 dl vatten

    till formen:
    margarin
    ströbröd

    Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en form på ca 1.2 l. Koka upp vattnet, smält matfettet i vattnet. Rör socker och ägg pösigt. Blanda de torra ingredienserna. Blanda samman.Blanda i vatten och smlrblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i ca 30 min.

  • Mia118
    Ananaspaj

    Ingredienser
    Portioner: 6-8

    150 g smör
    1 dl strösocker
    3 dl vetemjöl 
    1 tsk bakpulver
    1 ägg
    2 dl lätt crème fraiche (eller crème fraiche)
    1 dl socker
    1 tsk vaniljsocker
    500 g krossad ananas 


    Tillagningstid: Över 20 min
    Svårighetsgrad: Medel


    Gör så här
    Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.

    Rör ihop ägget, lättcrème fraiche eller crème fraiche, socker och vaniljsocker. Blanda i avrunnen, krossad ananas.

    Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

    Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller lättvispad grädde.


  • miss alm

    Någon riktigt chokladig kaka, typ brownie är nästan ett måste! Gärna med något gott fluff till!

    Och min personliga favorit är halloncheesecake, mmmmm....

  • EllaMa

    ja som går i viktväktarna då.....vet en jätte god mousse som är jätte lätt..passar även som fyllning i tårtor om man vill.

    För 4personer...
    4ägg
    4msk socker
    4msk kakao

    4äggvitor.
    Vispa en liten stund, häll ner en msk socker åt gången och vispa lite emellanåt så de blir riktigt fluffigt.
    häll sen ner msk kakao, ibland tar jag bara 3st, tar man 4st blir de väldigt mastigt. Så 4st är ju egentligen väldigt bra. det är ett egg per person och de r inte mycke. Så om du vill kan du ju göra kanske 15st äggvit 15 socker o 15kakao och hälla i ett litet glas så kan de få de till kaffet eller som en liten aptitretare =)

    de är jätte gott och jätte lätt!

  • Indillia

    Kringlor

    100 g smör
    3 dl mjölk
    1 dl socker
    50 g jäst
    8½ dl vetemjöl
    (1 ägg)

    Smält smöret, blanda i mjölken och värm till 37*C.
    Smula jästen och rör ner sockret.
    Häll över smör/mjölken.
    Tillsätt mjölet.
    Dela i 16 delar och forma till kringlor (inget mjöl behövs till utbakningen).
    Låt jäsa ca 30 min.
    Pensla med ägg och strö ev över pärlsocker.
    Grädda mitt i ugnen. 275*C i 5 min.
    --------------------

    Sega chokladrutor

    100 g smör
    2 ägg
    3 dl socker
    1½ dl vetemjöl
    4 msk kakao
    1½ tsk vaniljsocker
    2 tsk bakpulver

    Smörj och bröa en form ca 20x25cm.
    Smält smöret.
    Vispa ägg och socker och rör sen ner smöret.
    Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner i smeten.
    Häll i formen och grädda ca 35 min i 150*C.
    --------------------

    Luftig tårtbotten

    4 ägg
    2 dl socker
    1 dl vetemjöl
    1 dl potatismjöl
    2 tsk bakpulver

    Smörj och bröa en form, 26 cm i diameter.
    Vispa ägg och socker.
    Blanda mjölsorterna med bakpulvret och vänd ner i smeten.
    Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 min i 175*C.
    --------------------

    Det är kanske inte helt nyttigt, särkilt inte chokladrutorna men såå gott och ganska enkelt också.

Svar på tråden Tips på bak till fika? Något att äta till kaffet.