Kokostoppar
50 gr margarin
2 ägg
1 dl socker
1 plse (200 gr) kokos
Smält matfettet och llt det svalna.
Blanda samman ägg och socker, vispa inte.
Tillsätt kokos och matfett.
Llt smeten svälla 10 min.
Klicka ut den pl bakplltspapper eller väl smord pllt.
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen, 10-15 min.
-----------------------------------------------------------------------
Sockerfri Butterkaka.
Ugn 200 grader. Ca. 30 min.
2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
100 g rumsvarmt margarin
2 msk sötströmedel
1 krm salt
7½ dl vetemjöl
FYLLNING 1.
100 gr smör
2 msk sötströmedel
1 finriven bittermandel
FYLLNING 2.
1 dl mjölk
1 msk ösötad kok-marsanpulver!
½ msk strösötmedel
PENSLING OCH GARNERING
1 ägg flagad mandel
1. Värm mjölken fingervarm. Häll över söndersmulade jästen i degbunken. Rör om till jästen är upplöst.
2. Tillsätt ägget och klicka ned matfettet. Blanda i sötmedlet och saltet.
3. Tillsätt vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg. Låt den vila under bakduk 40 min.
4. Blanda ingredienserna till första fyllningen.
5. Mät upp mjölken till fyllning 2 i kastrull med marsanpulvret och sötmedlet. Sjud under omrörning till krämen tjocknat. Ta genast kastrullen av plattan och låt smeten svalna.
6. Stjälp upp degen påmjölat bakbord och arbeta den samman lätt. Kavla sedan ut degen och bre på fyllning 1, rulla sedan samman degen.
7. Skär degrullen i skivor och lägg i en rund form ca. 28 cm i diameter Ställ kakan att jäsa i 40 min.
8. När kakan jäst lägg en klick av fyllning 2 i mitten på varje bulle.
9. Pensla kakan med uppvispat ägg. Strö på flagad mandel., grädda.<o:p></o:p>
-----------------------------------------------------------------------
Sockerfri Kanelbulle Grädda småbullar i 250 g. Ugn ca. 10 min. Längder i 200 g. Ugn ca. 20 min.
50 g jäst
½l lättmjölk
1 dl majsolja
1 dl strösötmedel
1 ägg
1 tsk salt
14- 15 dl vetemjöl
Fyllning
Ljummet vatten
2 msk strösötmedel
kanel
1 ägg ihop vispat med lite mjölk för pensling
Värm mjölken till 37 grader Smula sönder jasten i degbunken. Häll över mjölken och oljan, strösötmedlet, ägget och saltet.
Arbeta in 12 dl mjöl, arbeta degen kraftigt.
Låt degen jäsa ca. 40 min.
Tag upp degen och arbeta den kraftigt. Kavla ut i tunn platta. Pensla över hela ytan med vatten, strö på en blandning av kanel och strösötmedel.
Rulla ihop degen och gör små bullar, eller en längd. Lägg bullarna att jäsa under en bakduk. Låt jäsa ca. 30 min.
Pensla dom med ägg och mjölkblandningen, strö på lite strösötmedel.
-----------------------------------------------------------------------
Sockerfri Mjuk Citruskaka! Ugnen 200 grader 25- 30 min
200 gram rumsvarmt marg.
2 dl sötströmedel
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
finrivet skal + saften av ½ apelsin och ½ citron
Smörj och mjöla en form. Blanda matfett, sötmedel, vetemjöl och bakpulver till en smulig massa.
Rör i ägg, citrusskal och saften, rör till en slät smet. Bred ut smeten i formen och grädda.
Vänd upp kakan på ett smörpapper när den svalnat några minuter.
Nagga kakan med en gaffel och dränk in den med ½ dl färskpressad apelsinsaft utblandat i 2 msk sötningsmedel.
Låt kakan kallna.
Ät kakan som den är eller som tårta med 1½ dl grädde och garnerad med några apelsinklyftor.
-----------------------------------------------------------------------
Tastelines lätta semmelbullar (diabetiker kan äta dom med måtta)
40 st
50 g jäst
75 g flytande margarin
5 dl minimjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
1,5 liter vetemjöl
Näringsinnehåll per färdig semla:
Kalorier: 282 kcal
Fett: 16 g
Protein: 5,7 g
Kolhydrater: 27 g
Fibrer: 1,3 g
Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader och blanda i det flytande margarinet, salt och socker. Häll det ljumma degspadet över jästen, rör så att det löser sig. Tillsätt mjölet och blanda till en bra konsistens, eller tills degen släpper från bunkens kanter.
Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen i 4 lika stora delar, rulla ut delarna till längder och dela varje längd i 10 delar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta tills de blivit dubbelt så stora.
Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter.
Låt svalna under bakduk
Tastelines mandelmassa:
1/2 dl riven mandel
1/4 dl socker
Inkråmet från bullarna
2 msk minimjölk
2 dl Milda visp 20% till garnering för fyra bullar
1. Skär av locket på bullen
2. Gröp ur inkråmet
3. Blanda mandel, inkråm, socker och mjölk
4. Fyll bullarna
5. Vispa Milda visp och garnera semlan
6. Sikta florsocker över semlorna
-----------------------------------------------------------------------
Nöttoppar (25 st)
15 min i ugn 160 grader
2 dl Hasselnötkärnor + några extra att garnera med
1 ägg ½ dl strösötmedel
1 msk vetemjöl
Mal nötterna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned de malda nötterna och mjölet. Klicka ut smeten på väl smord plåt.
Garnera varje kaka med en nöt.
Grädda
-----------------------------------------------------------------------
KAFFEBRÖD
Vetebröd
50 gram smält margarin (1/2 dl flytande margarin)
5 dl lättmjölk
50 gram jäst
1/2 dl strösocker
4 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl
Blanda det smälta eller flytande margarinet med mjölken och värm tills allt är fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degspadet och blanda sedan i allt tillsammans med socker och mjöl. Spar dock lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den släpper bunken och ser smidig ut. Låt jäsa till dubbel storlek, ca en halvtimme.
Lägg degen på mjölat bakbord och arbeta den igen. Dela i två delar och kvala ut varje del till en avlång kaka, ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen:
50 gram margarin
2 matsked socker
1 matsked kanel eller 2 matskedar stött kardemumma
Rulla ihop och skär 20 bitar av varje rulle. Lägg bullarna på smord plåt eller bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca en halvtimme.
Pensla med ett uppvispat ägg och garnera med nötter eller mandel. Grädda i 225 -250 graders varm ugn under 5-10 minuter, tills bullarna fått fin färg. Låt dem svalna på galler under bakduken.
--------------------------------------------------------------------------------
Morotskaka
(12 bitar)
5 dl finrivna morötter
2 ägg
1 dl strösocker
75 gram smält margarin
2 3/4 dl vetemjöl
2 teskedar bakpulver
1 matsked kanel
Smörj och bröa en kakform. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda bakpulvret väl i mjölet och rör ned alla ingredienser.
Smeten fördelas sedan jämnt i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i l75 graders värme under ca 40 minuter.
Låt kakan svalna något innan den stjälps ur formen.