• Babyface

    Smörgåstårta till gluten o laktos?

    Vi ska ha dop o två av gästerna är gluten o laktos intoleranta.
    Vad kan man göra till dom? Vill ju att dom oxå ska få smörgåstårta.
    Någon som har något recept lr förslag?

    Tacksam för snabba svar då dopet är om 1vecka

  • Svar på tråden Smörgåstårta till gluten o laktos?
  • Barbabok

    Samma som vanligt, finns glutenfria landgångsbröd i frysdiskarna oftast. Majjo är det ägg i samt lite annat (ej mjölk eller liknande), funkar alltså med vanlig fyllning precis som du gör den vanliga.


    Jag är med parvel
  • Mirakel händer

    Denna brukar vi göra till min mans avägerska och brorsdotter;

    Glutenfri smörgåstårta
    4 skivor Fria Grova
    8 skivor Fria Vita

    För garnering av sidorna och ovansidan:
    2 hårdkokta skivade ägg
    Ca 10 färska eller frysta
    tinade och skalade räkor.
    20 tunna skivor gurka
    Ca 1/2 dl mjukost
    4 salladsblad
    1 skivad tomat
    Ca 15 skivor ost
    Ca 4 tunna skivor rökt skinka.
    Ca 5 tunna skivor citron
    4 vindruvor
    1 dillkvist
    Fyllning 1:
    1 burk tonfisk i vatten
    1/4 dl hackad purjolök
    2 msk chilisås

    Fyllning 2:
    2 hårdkokta ägg
    1 dl färska eller frysta tinade och skalade räkor.
    1-2 msk hackad dill
    2 msk majonnäs
    1-2 msk mjölk

    Pepparrotsvisp:
    1 dl vispgrädde
    1 msk pepparrot
    (färdigriven i burk eller tub)


    Vardagslyxig Smörgåsbit, 2-4 port.
    En god och vacker något tidskrävande ”smörgås” som visar att glutenfritt formbröd kan användas på samma sätt som vanligt bröd.


    Fyllning 1: Öppna och häll i en burk tonfisk i en bunke. Blanda i den finhackade purjolöken och chilisåsen.
    Rör ihop ingredienserna till en jämn ”smet”.

    Fyllning 2: Finhacka 2 hårdkokta ägg och lägg i en bunke. Skala och skär räkorna i mindre bitar och lägg i skålen. Blanda i den finhackade dillen och majonnäsen. Rör om ordentligt med slev, avsluta med att tillsätta 1-2 msk mjölk så att det binder ihop fyllningen till en jämn ”smet”.

    Pepparrotsvisp: vispa vispgrädden hård och tillsätt
    1 msk riven pepparrot eller färdigriven pepparrot ur tub
    eller burk, rör om ordentligt.

    Kantskär brödskivorna så att de blir jämna fina fyrkanter. Lägg 4 skivor Fria Grova på ett fat eller en bricka. Fördela fyllning 1 över de utlagda bröden.

    Bygg på med nästa lager formbröd bestående av 4 skivor Fria Vita och bred på fyllning 2 på detta lager. Lägg på de sista 4 skivorna Fria Vita som ett översta lager. Bred ett tunt lager mjukost på sidorna och på ovansidan av smörgåstårtan, detta för att garneringen ska fastna bra.

    Garnera sidorna med salladsblad och/ eller ost. Garnera ovansidan med salladsblad, skivade ägg, majonnäs, räkor, tomat, gurka, citronskivor och dill.

    Klicka en matsked pepparrotsvisp på varje skinkskiva, rulla ihop dem och garnera ovansidan med dem. Avsluta med att placera ut vindruvorna snyggt.

    Självfallet kan du garnera smörgåstårtan precis som du vill, bara fantasin sätter gränserna!


  • Babyface

    Tack så mkt, låter jätte bra o jätte gott oxå för den delen :D
    Jag vill göra smörgåstårta idag :D :D Men får vänta 1vecka till :P

Svar på tråden Smörgåstårta till gluten o laktos?