Cashewsnötbollar
2 dl cashewnötter
1,5 dl russin
1,5 dl dadlar
1 dl riven kokos
Gör så här:
Blötlägg cashewnötter i en skål och russin och dadlar i en annan skål i åtta timmar.
Mixa hälften av cashewnötterna och dadlarna till en tjock kräm (använd blötläggningsvattnet från frukterna)
Hacka återstående cashewnötter och blanda i krämen tillsammans med russin.
Forma till bollar och rulla i kokos.
*Skulle några bollar bli över är de perfekta att frysas in.
Fikonbollar doppade i choklad
Ingredienser:
Ca 300 g torkade fikon
1 msk konjak
100 g choklad (min 70 procent kakao)
Gör så här:
1. Skölj fikonen, mixa dem tillsammans och blanda i konjaken och rör om. 2. Forma massan till runda bollar. 3. Smält chokladen i vattenbad. Doppa botten av fikonbollen samt en bit upp på kanten i den smälta chokladen. Ställ dem att stelna.
Fyllda fikon med ost och valnötter
Ingredienser 4 fyllda fikon:
· 4 färska eller motsvarande torkade fikon
· 1 dl vispgrädde, vispad
· 100 g valfri favoritdessertost
· 4 saltade valnötter
Så här gör du:
Gör kryss i fikonen så att de ser ut som öppna blommor. Blanda grädden med den mosade osten.
Toppa fikonen och dekorera med valnötter
Vita fikonbollar
Ingredienser
ca 25 st
20 torkade fikon
200 g mandelmassa
1-2 msk pressad saft av apelsin
200 g vit blockchoklad
1 tsk olja
Gör så här
1. Skär bort det lilla skaftet på fikonen. Mixa fikon med mandelmassa i en matberedare. Tillsätt den pressade apelsinsaften.
2. Rulla små bollar av massan och lägg på bakplåtspapper.
3. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt oljan. Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Rör om och låt chokladen svalna något.
4. Doppa fikonbollarna i chokladen och låt dem stelna svalt.
Tips!
För en mer vuxen smak byt ut saften av apelsin mot 1-2 msk ljus rom
Ädelostfyllda dadlar
Ingredienser
4 portioner:
12 färska eller torkade dadlar
ca 75 g ädelost
(1-3 tsk grädde)
Så här gör du:
Snitta dadlarna och peta bort kärnorna.
Rör osten smidig med gaffel, tillsätt eventuellt en aning valfri grädde.
Fyll hålrummen efter kärnorna med ädelost.