Gräddkola med jordnötter
Blir cirka 40 kolor
Du behöver:
2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl strösocker
50 g smör
En halv vaniljstång
1/2 dl jordnötter
Gör så här:
1. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.
2. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med. Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader eller kolan håller kulprov (se info om kulprov i receptet på knäck). Detta tar nästan en timme.
3. Passa under tiden på att placera knäckformar på en bricka. Hacka jordnötterna och lägg lite nötter
i botten av varje form.
4. När kolan nått rätt temperatur tar du upp vaniljstången och klickar ut lite smet i varje form.
5. Låt kolorna stelna över natten och förvara dem sedan i rumstemperatur. Tyvärr klibbar kolorna lätt ihop om de förvaras i en skål eller dylikt.
Lite choklad på följande men..
Mintkyssar
Blir 30 stycken
Du behöver:
2 dl florsocker
1 msk flytande glykos
1/2 dl vatten
1/2 krm ättiksprit
3?4 droppar pepparmyntsolja
50 g mörk choklad
Gör så här:
1. Blanda florsocker, glykos, vatten och ättiksprit i en liten kastrull.
2. Låt koka till 115 grader eller tills lagen håller för trådprov: Doppa först fingrarna i kallt vatten, sedan i sockerlagen, och om det då bildas en tråd mellan fingrarna har lagen rätt temperatur. Det tar bara några minuter, så var uppmärksam, för det får inte bli för varmt.
3. Häll sockerlagen i en oljad skål och låt den svalna i cirka 20 minuter.
4. Blanda ner pepparmyntsoljan med en gaffel och arbeta massan tills den börjar vitna. Sätt då skålen över en kastrull med kokande vatten och fortsätt arbeta massan tills den blivit vit och tjocknat något.
5. Klicka ut små rundlar på ett bakplåtspapper och låt stelna.
6. Smält blockchokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Spritsa små kyssar på mintplattorna och låt stelna. Förvara i rumstemperatur.
Tips: Man måste vara lite snabb så att smeten inte stelnar innan man hunnit klicka ut alla kyssar. Gör därför den här lilla satsen första gången så kan du dubblera den när du blivit varm i kläderna.
Cashewchilinötter
Ingredienser
200 g Cashewnötter
2 msk Matolja
2 tsk Chilipulver
2 ml Cayennepeppar
Salt
Gör så här:
Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i nötterna, pudra över kryddorna
och rör om. Låt nötterna torka på hushållspapper. Salta.
Brända mandlar med marsipan
Antal portioner
ca 30 st
Ingredienser
Ca 30 st sötmandlar
150 g marsipan
1 dl florsocker
1 msk vatten
1/2 msk flytande margarin
ett par droppar röd hushållsfärg
Gör så här:
Skålla och skala mandeln. Riv marsipanen grovt på rivjärn eller matberedarens grova rivskiva. Blanda med florsocker och vatten.
Häll margarinet i en stekpanna. Tillsätt massan i den varma stekpannan och låt småkoka under omrörning i ca 2 minuter. Tillsätt färgen. Rör i mandlarna. Skulle massan bli grynig, tillsätt 1 msk vatten och sjud upp på nytt.
Häll ut mandlarna på oljat smörgåspapper. Låt svalna. Forma och tryck massan runt mandlarna, en och en försiktigt.
Bananchips
Ingredienser
2 bananer
matolja till fritering
curry
salt
Gör så här:
Skiva bananerna tunt. Fritera dem i matolja. Låt bananchipsen rinna
av på hushållspapper. Strö över salt och curry.
Drömbollar, nyttigt godis
Ingredienser
4 dl urkärnade och finskurna dadlar
2 mosade bananer
2 dl hackade valnötter
4 dl kokosflingor
Gör så här:
Kör ihop allt i matberedare utom 1 dl kokos. Forma bollar och rulla i kokosen.
Gammeldags teaterkonfekt
Ingredienser
1 dl vispgrädde
1 dl vetemjöl
1/2 dl sötmandel
4 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk citronolja
röd och grön hushållsfärg
Gör så här:
Rör ihop grädde och mjöl i en kastrull. Hetta upp och rör kraftigt med en träsked några minuter. Låt smeten kallna.
Mal mandeln. Mät upp florsocker, mandel, vanilj och citronolja i en stor bunke eller på bakbord. Lägg på smeten och arbeta ihop alltsammans till en smidig deg.
Dela degen i tre delar. Blanda en del med ett par droppar grön färg, en del med ett par droppar röd färg och låt tredje delen vara ofärgad. Knåda in färgen så den blir jämnt fördelad.
Kavla ut de tre delarna till plattor, ca 15 x 20 cm stora, gärna mellan plastfolie eller bakplåtspapper.
Lägg plattorna ovanpå varandra och tryck ihop dem lätt med en kavel. Skär i fyrkantiga bitar, ca 2 x 2 cm.
Jockeymössor
Ingredienser
100 g mandel
100-150 g florsocker
äggvita
röd karamellfärg
grön karamellfärg
Karamellmassa:
3 dl socker
4 msk vatten
(1 msk glykos)
1 tsk ättika
Gör så här:
Skålla mandel, spola med kallt vatten innan skalen tas av, torka mandlarna i svag undervärme och mal fint i matberedare.
Tillsätt sockret och kör matberedaren en stund.
Tillsätt lite äggvita, 1 tsk i sänder, och kör matberedaren, tills massan är fin och smidig som en fast deg.
Dela degen i två delar. Färga den ena rosa och den andra ljusgrön.
Blanda socker, vatten, ev glykos och ättika i en liten tjockbottnad kastrull och värm tills sockret löst sig, under omrörning.
Låt sedan koka utan omrörning på medelvärme tills massan blir något tjockflytande. Prova med karamellprov.
Rulla runda små kulor av mandelmassan, doppa i karamellmassan.
Ta upp jockeymössorna med en tesked och lägg upp på bakplåtspapper.
Förvaras torrt i burk med lock.
Kanderade valnötter
Antal portioner
ca 30 st
Ingredienser
1 dl glykos
2 dl strösocker
1 msk vatten
1 tsk kanel, malen
½ tsk kardemumma, malen
ca 30 st vackra valnötter
olja till plåt
Gör så här:
Lägg glykos, socker, kryddor och vatten i en kastrull. Låt koka långsamt på svag värme i några minuter. Gör kulprov då och då tills karamellen är glashård. Doppa varje nöt i karamellen med hjälp av en nål och låt det överflödiga rinna av innan de får stelna till på oljad plåt. Lossa och förvara torrt i en bunke med oljat smörpapper eller bakplåtspapper mellan varje lager.
(Vegomums.com)