• Mysanochmimer

    Julgodis utan choklad?

    Brist på fantasi så tänkte fråga lite här.

    Nån som har nått roligt julgodis recept som inte innehåller choklad?
    Har redan så många sorter med choklad och vill gärna göra nått annat...

    Utan choklad alltså och inte knäck heller...

  • Svar på tråden Julgodis utan choklad?
  • Matanza

    Brända mandlar kanske..

    Kola....


    *Nova 071001* *Pricken BF 090520*
  • Signatur

    Vaniljfudge? (Fast det är ju lite som kola)
    Marzipanfigurer?

  • NorrVimpel

    Julmarsipan
    Mixa 1 dl hasselnötter tillsammans med 1/2 dl fikon och 1/2 dl dadlar. Forma som gubbar eller roliga figurer! Om du vill göra en vuxenvariant, så kan du tillsätta 1 tsk likör eller whiskey.

    Julmüsli
    Köp torkad frukt eller torka på egen hand. Hacka dem tillsammans med nötter och rosta i stekpannan, gärna tillsamman med kokosflarn. Krydda med kanel, kardemumma och ingefära. Blandningen är supergod som julmusli eller som gott snacks till glöggkvällen.

    Zarahs färggranna julgranskulor
    Mixa 1/2 dl kokos, 1 dl aprikoser och 1 dl dadlar. Forma som bollar. Använd saft från granatäpple eller blåbär för att färga 1/2 dl kokosflingor. Rulla bollarna i kokosen för att göra dem färgglada.

    (www.alltombarn.se/halsa/zarah-obergs-nyttiga-julgodis-1.5008 )

  • NorrVimpel

    Gräddkola med jordnötter
    Blir cirka 40 kolor
    Du behöver:

    2 dl vispgrädde

    1/2 dl ljus sirap

    1/2 dl strösocker

    50 g smör

    En halv vaniljstång

    1/2 dl jordnötter

    Gör så här:

    1. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.

    2. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med. Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader eller kolan håller kulprov (se info om kulprov i receptet på knäck). Detta tar nästan en timme.

    3. Passa under tiden på att placera knäckformar på en bricka. Hacka jordnötterna och lägg lite nötter

    i botten av varje form.

    4. När kolan nått rätt temperatur tar du upp vaniljstången och klickar ut lite smet i varje form.

    5. Låt kolorna stelna över natten och förvara dem sedan i rumstemperatur. Tyvärr klibbar kolorna lätt ihop om de förvaras i en skål eller dylikt.

    Lite choklad på följande men..
    Mintkyssar
    Blir 30 stycken
    Du behöver:

    2 dl florsocker

    1 msk flytande glykos

    1/2 dl vatten

    1/2 krm ättiksprit

    3?4 droppar pepparmyntsolja

    50 g mörk choklad

    Gör så här:

    1. Blanda florsocker, glykos, vatten och ättiksprit i en liten kastrull.

    2. Låt koka till 115 grader eller tills lagen håller för trådprov: Doppa först fingrarna i kallt vatten, sedan i sockerlagen, och om det då bildas en tråd mellan fingrarna har lagen rätt temperatur. Det tar bara några minuter, så var uppmärksam, för det får inte bli för varmt.

    3. Häll sockerlagen i en oljad skål och låt den svalna i cirka 20 minuter.

    4. Blanda ner pepparmyntsoljan med en gaffel och arbeta massan tills den börjar vitna. Sätt då skålen över en kastrull med kokande vatten och fortsätt arbeta massan tills den blivit vit och tjocknat något.

    5. Klicka ut små rundlar på ett bakplåtspapper och låt stelna.

    6. Smält blockchokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Spritsa små kyssar på mintplattorna och låt stelna. Förvara i rumstemperatur.

    Tips: Man måste vara lite snabb så att smeten inte stelnar innan man hunnit klicka ut alla kyssar. Gör därför den här lilla satsen första gången så kan du dubblera den när du blivit varm i kläderna.

    Cashewchilinötter

    Ingredienser
    200 g Cashewnötter
    2 msk Matolja
    2 tsk Chilipulver
    2 ml Cayennepeppar
    Salt

    Gör så här:
    Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i nötterna, pudra över kryddorna
    och rör om. Låt nötterna torka på hushållspapper. Salta.

    Brända mandlar med marsipan

    Antal portioner
    ca 30 st

    Ingredienser
    Ca 30 st sötmandlar
    150 g marsipan
    1 dl florsocker
    1 msk vatten
    1/2 msk flytande margarin
    ett par droppar röd hushållsfärg

    Gör så här:
    Skålla och skala mandeln. Riv marsipanen grovt på rivjärn eller matberedarens grova rivskiva. Blanda med florsocker och vatten.

    Häll margarinet i en stekpanna. Tillsätt massan i den varma stekpannan och låt småkoka under omrörning i ca 2 minuter. Tillsätt färgen. Rör i mandlarna. Skulle massan bli grynig, tillsätt 1 msk vatten och sjud upp på nytt.

    Häll ut mandlarna på oljat smörgåspapper. Låt svalna. Forma och tryck massan runt mandlarna, en och en försiktigt.

    Bananchips

    Ingredienser
    2 bananer
    matolja till fritering
    curry
    salt

    Gör så här:
    Skiva bananerna tunt. Fritera dem i matolja. Låt bananchipsen rinna
    av på hushållspapper. Strö över salt och curry.

    Drömbollar, nyttigt godis

    Ingredienser
    4 dl urkärnade och finskurna dadlar
    2 mosade bananer
    2 dl hackade valnötter
    4 dl kokosflingor

    Gör så här:
    Kör ihop allt i matberedare utom 1 dl kokos. Forma bollar och rulla i kokosen.

    Gammeldags teaterkonfekt

    Ingredienser
    1 dl vispgrädde
    1 dl vetemjöl
    1/2 dl sötmandel
    4 dl florsocker
    1/2 tsk vaniljsocker
    1 tsk citronolja
    röd och grön hushållsfärg

    Gör så här:
    Rör ihop grädde och mjöl i en kastrull. Hetta upp och rör kraftigt med en träsked några minuter. Låt smeten kallna.
    Mal mandeln. Mät upp florsocker, mandel, vanilj och citronolja i en stor bunke eller på bakbord. Lägg på smeten och arbeta ihop alltsammans till en smidig deg.
    Dela degen i tre delar. Blanda en del med ett par droppar grön färg, en del med ett par droppar röd färg och låt tredje delen vara ofärgad. Knåda in färgen så den blir jämnt fördelad.
    Kavla ut de tre delarna till plattor, ca 15 x 20 cm stora, gärna mellan plastfolie eller bakplåtspapper.
    Lägg plattorna ovanpå varandra och tryck ihop dem lätt med en kavel. Skär i fyrkantiga bitar, ca 2 x 2 cm.

    Jockeymössor

    Ingredienser
    100 g mandel
    100-150 g florsocker
    äggvita
    röd karamellfärg
    grön karamellfärg

    Karamellmassa:
    3 dl socker
    4 msk vatten
    (1 msk glykos)
    1 tsk ättika

    Gör så här:
    Skålla mandel, spola med kallt vatten innan skalen tas av, torka mandlarna i svag undervärme och mal fint i matberedare.
    Tillsätt sockret och kör matberedaren en stund.
    Tillsätt lite äggvita, 1 tsk i sänder, och kör matberedaren, tills massan är fin och smidig som en fast deg.
    Dela degen i två delar. Färga den ena rosa och den andra ljusgrön.

    Blanda socker, vatten, ev glykos och ättika i en liten tjockbottnad kastrull och värm tills sockret löst sig, under omrörning.
    Låt sedan koka utan omrörning på medelvärme tills massan blir något tjockflytande. Prova med karamellprov.

    Rulla runda små kulor av mandelmassan, doppa i karamellmassan.
    Ta upp jockeymössorna med en tesked och lägg upp på bakplåtspapper.
    Förvaras torrt i burk med lock.

    Kanderade valnötter

    Antal portioner
    ca 30 st

    Ingredienser
    1 dl glykos
    2 dl strösocker
    1 msk vatten
    1 tsk kanel, malen
    ½ tsk kardemumma, malen
    ca 30 st vackra valnötter
    olja till plåt

    Gör så här:
    Lägg glykos, socker, kryddor och vatten i en kastrull. Låt koka långsamt på svag värme i några minuter. Gör kulprov då och då tills karamellen är glashård. Doppa varje nöt i karamellen med hjälp av en nål och låt det överflödiga rinna av innan de får stelna till på oljad plåt. Lossa och förvara torrt i en bunke med oljat smörpapper eller bakplåtspapper mellan varje lager.

    (Vegomums.com)

  • mamlan

    Min mamma brukade göra något som hette(tror jag) mintkyssar. HAr inget recept tyvärr, men de finns säkert på tex tasteline eller annan site.

  • NorrVimpel
    mamlan skrev 2008-11-10 20:19:23 följande:
    Min mamma brukade göra något som hette(tror jag) mintkyssar. HAr inget recept tyvärr, men de finns säkert på tex tasteline eller annan site.
    Det finns ett recept på mintkyssar i ett av mina inlägg
  • hally

    Marmeladgodis är ju hur gott som helst och man kan ju göra vilka smaker man vill ha också. Jättegott! Hjortonmarmelad är en sällsynt delikatess här
    Annars har jag mest choklad i mitt julgodis, vi är alla chokladälskare i vår familj

  • Ann Lee
    hally skrev 2008-12-11 15:50:13 följande:
    Marmeladgodis är ju hur gott som helst och man kan ju göra vilka smaker man vill ha också. Jättegott! Hjortonmarmelad är en sällsynt delikatess här Annars har jag mest choklad i mitt julgodis, vi är alla chokladälskare i vår familj
    Har du recept på hjortronmarmeladgodiset? Vill gärna ha!
  • NorrVimpel

    Fruktmarmelad godismarmelad

    Beskrivning av recept
    Här med färska jordgubbar eller andra bär. Riktigt hemgjort godis utan konstiga tillsatser och färgämnen. Prova denna hemgjorda godismarmelad med jordgubbar, hallon, blåbär, krusbär, vinbär eller hjorton. Det blir som hemgjorda gelehallon.

    Ingredienser till recept
    BÄRPURE TILL MARMELADGODIS: 100 gram jordgubbar, 150 gram hallon, 150 gram krusbär, 175 gram vinbär, 175 gram blåbär eller 200 gram hjortron
    4 msk socker
    FRUKTMARMELAD GODISMARMELAD: 4 dl bärpure ex. jordgubb eller hallon
    4,5 dl strösocker
    1,5 msk pektinpulver
    2 msk strösocker
    100 g glykos (finns på apoteket) eller flytande honung
    1 tsk citronsyra
    1 tsk vatten
    1 dl strösocker

    Tillagning av recept
    BÄRPURE TILL MARMELADGODIS: Koka bären och mosa sönder med socker till en syltig konsistens. Sila bären genom en finmaskig sil och låt svalna.
    Ta fram en form eller burk ca 20x20 cm och klä med bakplåtspapper. I denna ska du hälla fruktmarmeladen så att den stelnar och du kan skära ut godismarmelad.
    FRUKTMARMELAD GODISMARMELAD: Blanda bärpuren med socker och koka upp. Rör ner glykos eller honung. Koka bärpuren till 110 grader (kolla med termometer). Rör då och då. Du kan också kolla att bärpuren kokat klart genom att lägga en tsk pure på ett kaffefat och sätta i kylen. Då ska den stelna och du ska kunna dra genom gelen utan att den rinner ihop igen.
    Blanda citronsyran med lite vatten i ett glas och rör ner den i fruktmarmeladen.
    Häll upp fruktmarmeladen i formen och låt stelna ca 10 timmar i rumstemperatur eller kyl.
    Dags att skära upp frukt- eller bärmarmeladen till godismarmeladkuber. Pudra socker över godismarmeladen, vänd på den och pudra andra sidan. Skär ut kuber och vänd dem i stösocker.
    Portioner : ca 75 st fruktmarmelader godismarmelader

    Recept från Receptfavoriter - detta recept har visats 1102 gånger. Välkommen att tycka till om detta recept. Av säkerhetsskäl måste du registrera dig först. Då kan du också föreslå egna recept och matlänkar samt skapa en egen kokbok

Svar på tråden Julgodis utan choklad?