innanlår, recept tips?
nån som har tips på vad man kan göra med kalv innanlår? (av älg)
nån som har tips på vad man kan göra med kalv innanlår? (av älg)
Älgstek med svampstuvning och klyftpotatis
Tillagningstid: ca 1 timme
Ingredienser
Beräknat för 8 portioner
1,5 kg Älgstek, innanlår till exempel.
6 st Enbär
5 dl Förvälld skogssvamp
5 dl Vispgrädde
2 st Grönsaksbuljongtärningar
2 tsk Curry
2-3 msk Vetemjöl
3 kg Potatis
Salt och peppar
Margarin
Gör så här:
- Älgsteken läggs på en bit aluminiumfolie som du viker upp kanterna på.
- Häll peppar, salt och lätt krossade enbär på och stek i ugnen på 150 grader tills den nått en temperatur av ca 70 grader.
- Under tiden så kokar du upp svampen med spad från älgsteken, tillsammans med curry och en buljongtärning. Låt det koka ihop.
- Sedan tillsätter du grädden, tag först 3-4 dl och använd resten om du behöver mjuka av såsen/stuvningen.
- Red av med mjölet utrett i lite vatten.
- Smaka av med ytterligare en buljongtärning, salt och peppar och låt den stå på den svagaste värmen tills allt är klart, rör om ibland. Späd om du behöver.
- Skala poataisen och skär den i klyftor som läggs på en smörad plåt och ställs in i ugnen när köttet är klart.
- Köttet låter du ligga kvar på folien som du stänger igen efter en liten stund så att det behåller värmen.
- Potatisen steks i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter, rör om ett par gånger.
- Gör en grönsallad av gröna grönsaker till. Ett gott mjukt, fylligt vin till är inte heller så dumt.
Övrigt:
Helt klart kan man byta vispgrädden mot matlagningsgrädde eller ännu magrare alternativ om man vill, allt för att passa kaloriintaget! Självklart!
oh tack :)
Gräddkokta älgrullader med lingonchutney
4 personer
8 skivor älginnanlår à
ca 70 g
8 skivor bacon, strimlat
och stekt
bladpersilja
1 st skivad lök
300 g potatis
300 g rotselleri
2 - 3 dl mjölk
1 msk smör
enbär, kryddpeppar,
lagerblad, salt, muskot
vetemjöl
3 dl grädde
2 dl porter
150 g lingon
100 g råsocker
1 tsk ingefära
1 msk
äppelcidervinäger
1 tsk chiliflakes
Älgschnitslarna skall vara tunna. Fördela
bladpersilja, stekt skivad lök, stekt bacon, salt och
peppar på schnitzlarna, rulla i hop och fäst med
tandpetare.
Rulladerna vänds i mjöl och steks i smör. Lägg tätt i
en traktörpanna, tillsätt kryddor och porter och
bräsera under lock i ugn tills de känns riktigt möra.
Lägg upp och varmhåll.
Koka ihop skyn med grädden, red av ev, smaksätt
med lite spad från gurka eller syltlök. Såsen kan
man mixa om man vill ha den extra fluffig.
Gör en puré av rotselleribitar och potatis som kokas i
vatten tillsammans. Pressa eller stöt ihop med varm
mjölk och smör. Krydda med salt, peppar och
muskot.
Rulladerna skivas eller serveras hela. Serverar
chutney till.