• LusYFeeR

    innanlår, recept tips?

    nån som har tips på vad man kan göra med kalv innanlår? (av älg)

  • Svar på tråden innanlår, recept tips?
  • Evangeline72

    Älgstek med svampstuvning och klyftpotatis
    Tillagningstid: ca 1 timme
    Ingredienser
    Beräknat för 8 portioner
    1,5 kg Älgstek, innanlår till exempel.
    6 st Enbär
    5 dl Förvälld skogssvamp
    5 dl Vispgrädde
    2 st Grönsaksbuljongtärningar
    2 tsk Curry
    2-3 msk Vetemjöl
    3 kg Potatis
    Salt och peppar
    Margarin

    Gör så här:
    - Älgsteken läggs på en bit aluminiumfolie som du viker upp kanterna på.
    - Häll peppar, salt och lätt krossade enbär på och stek i ugnen på 150 grader tills den nått en temperatur av ca 70 grader.
    - Under tiden så kokar du upp svampen med spad från älgsteken, tillsammans med curry och en buljongtärning. Låt det koka ihop.
    - Sedan tillsätter du grädden, tag först 3-4 dl och använd resten om du behöver mjuka av såsen/stuvningen.
    - Red av med mjölet utrett i lite vatten.
    - Smaka av med ytterligare en buljongtärning, salt och peppar och låt den stå på den svagaste värmen tills allt är klart, rör om ibland. Späd om du behöver.
    - Skala poataisen och skär den i klyftor som läggs på en smörad plåt och ställs in i ugnen när köttet är klart.
    - Köttet låter du ligga kvar på folien som du stänger igen efter en liten stund så att det behåller värmen.
    - Potatisen steks i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter, rör om ett par gånger.
    - Gör en grönsallad av gröna grönsaker till. Ett gott mjukt, fylligt vin till är inte heller så dumt.

    Övrigt:
    Helt klart kan man byta vispgrädden mot matlagningsgrädde eller ännu magrare alternativ om man vill, allt för att passa kaloriintaget! Självklart!

  • Evangeline72

    Gräddkokta älgrullader med lingonchutney
    4 personer
    8 skivor älginnanlår à
    ca 70 g
    8 skivor bacon, strimlat
    och stekt
    bladpersilja
    1 st skivad lök
    300 g potatis
    300 g rotselleri
    2 - 3 dl mjölk
    1 msk smör
    enbär, kryddpeppar,
    lagerblad, salt, muskot
    vetemjöl
    3 dl grädde
    2 dl porter
    150 g lingon
    100 g råsocker
    1 tsk ingefära
    1 msk
    äppelcidervinäger
    1 tsk chiliflakes
    Älgschnitslarna skall vara tunna. Fördela
    bladpersilja, stekt skivad lök, stekt bacon, salt och
    peppar på schnitzlarna, rulla i hop och fäst med
    tandpetare.
    Rulladerna vänds i mjöl och steks i smör. Lägg tätt i
    en traktörpanna, tillsätt kryddor och porter och
    bräsera under lock i ugn tills de känns riktigt möra.
    Lägg upp och varmhåll.
    Koka ihop skyn med grädden, red av ev, smaksätt
    med lite spad från gurka eller syltlök. Såsen kan
    man mixa om man vill ha den extra fluffig.
    Gör en puré av rotselleribitar och potatis som kokas i
    vatten tillsammans. Pressa eller stöt ihop med varm
    mjölk och smör. Krydda med salt, peppar och
    muskot.
    Rulladerna skivas eller serveras hela. Serverar
    chutney till.

Svar på tråden innanlår, recept tips?