• hejentjej

    hjälp! har kylen gått sönder!!??

    vaknade nyss och märkte att fläskfilen ja la in igår vid 24 va tinad! redan, kollade på den lösa termometern å kylen visade 15 grader! va ska jaa göra?? ska ja slänga fläskfilen å a alla annan mat?? kylen är stoor och jätte mkt mat!! nyinköpta varor... : (( nu vredc ja upp grad grejen och den börjar brumma, hmmm!! hjälp

  • Svar på tråden hjälp! har kylen gått sönder!!??
  • Rigmor Mortis

    Kylen i min förrförra lägenhet gjorde så ibland, den frostade irriterande nog av sig själv sådär. Helst när man inte var hemma också, så det hann rinna ut riktigt mycket vatten på golvet.

  • hejentjej

    vad göra då??? bor ju i hyres radhus, då står väll dom för vitvarorna? borde man ringa dem? och få en ny? eller ska man se om de händer igen först??

  • Maria40

    Hur gammal är kylen?
    Har du något akutnr du kan ringa om det händer något? Du kan ju ringa och prata med dem.

    Ja, i hyreslägenhet är det hyresvärden som ska fixa "allt" (undantag sådant som man förstört, menar inte naturligt slitage).

  • hejentjej

    men all mat, vad skulle ni gjort med den? om det funkar när ja vrider på kylan , kan vi äta det då?

  • M i l l a n

    Om varorna endast har tinat upp under natten. Så skulle jag försöka rädda som genom att laga till dom. Ett jättejobb, men annars är enda alternativet att slänga allt. Det går nog inte att frysa om dom. Om du bor i hyresrätt så ska du självklart få en ny frys, när den är trasig. Jag tycker att detta är en akut sak som borde åtgärdas direkt.

  • hejentjej

    den kanske bara har vart hög tem nån timma? då borde man väll kunna äta det?

  • hejentjej

    nu har kylan gått ner till 5 grader!! maten luktar fräsht! då borde de väll inte va nån fara??

  • M i l l a n

    Kopierat från:www.kristianstad.se/sv/Kristianstads-kommun/Halsa/Folkhalsa/Saker-mat/Hantering-av-livsmedel-i-hemmet/Rad-om-maten-i-frysen-har-tinat/

    Vad ska du göra om maten i frysen har tinat?
    Ibland går frysen sönder eller också kan det vara elavbrott så att maten i frysen tinar. Vad kan du då göra med maten? Här är några råd för dig som privatperson.

    De råd man kan använda sig av beror naturligtvis på hur länge maten varit upptinad och vid vilken temperatur som maten har utsatts för. Kylskåpstemperatur är +8ºC. Frystemperatur är -18ºC vid avfrostning kan temperaturen gå ner till -15ºC under kortare stunder. Frysboxar brukar klara sig bättre än frysskåp.
    Det är alltid bra att kontakt sitt försäkringsbolag för information om vad de kan hjälpa till med.

    När glass och juice men inga andra varor tinat:
    Alla varor, förutom glass och juice kan djupfrysas på nytt

    När större delen av varorna inte är helt upptinade:
    Tinade varor tillagas för att ätas omedelbart eller frysas in i nytillagat skick. Övriga varor åter infryses. Tänk på att omsätta varorna snabbt.

    När större delen av varorna är upptinade efter ett längre driftstopp:
    Hygieniska risker kan inte uteslutas. Skämda varor slängs! Återinfrys inte råvaror utan att tillaga dom först. Större köttstycken som ser bra ut och luktar friskt kan återinfrysas direkt. Tänk på att omsätta varorna snabbt.
    Vilt- och nötkött kan man frysa om med vissa kvalitetsförändringar, däremot inte svinkött.
    Tänk på att fet mat har kortare hållbarhet.

    Källa: Matverket, Fakta om maten och hälsan, Livsmedelsverket

Svar på tråden hjälp! har kylen gått sönder!!??