NeA 84 skrev 2008-11-17 09:28:19 följande:
nån som vill dela med sig av sina brödrecept?ska baka bröd...men vet inte vilken sort än
Inga recept på lager, men några grundtips:
Läs på baksidan av mjölpåsen till att börja med, det är en bra början.
De flesta kokböcker har helt ok recept
Räkna med att det tar ett par försök innan resultatet blir perfekt.
Rent allmänt så kan man säga att deg med rågmjöl i blir kladdigare, än en ren vetedeg. Jag brukar ibland byta 25% rågmjöl mot vetemjöl för att få en smidigare det, och tycker vi hos oss, godare bröd
Vill mjöl onyttigare, eller så är det bara mode just nu!?!?!
Om brödet blir för hårt, ha i lite mindre mjöl (kladdigare deg) nästa gång.
Jag brukar ha i lite mer salt än vad som står i recepten, men det är en smaksak. (Ok, ganska mkt egentligen...)
Jag bakar oftast ut brödet i portinsbitar, även om det står "limpa" i receptet = går att frysa och tar fram vartefter man äter, så är brödet alltid färskt.
Det går att göra "filmjölkslimpa", det är typ grovt bröd, där rör man ihop allt till en klibbig smet som inte ska jäsa utan hälls i avlånga formar och gräddas direkt.
Lycka till!