• MaryD

    Tillaga hel kyckling i ugn?

    Ska tillaga en hel kyckling (en sån där fryst) i ugn. Någon som har gjort det? Är det inte risk för att den blir torr?

  • Svar på tråden Tillaga hel kyckling i ugn?
  • Raka Pungen

    Låren ska ju ha en högre innertemperatur än bröstet innan den är klar, så därför tycker jag att bröstet ofta blir torrt. Om du fyller kycklingen med något blött så hålls den saftigare, och häll ofta över spad eller liknande på kycklingen medan den är i ugnen.

  • MaryD

    Kanske kan funka med sån där stekpåse? De gör väl att mat tillagad i ugn inte blir torr...?

  • MaryD
    WannabeBullmamma skrev 2008-11-17 18:15:01 följande:
    Grilla den på låg temperatur under längre tid så håller den sig saftigare, eller i lergryta.
    Ah, lergryta kan ju vara en idé. Är det bara att lägga ner den som den är i lergryta då? Eller ska jag kanske ha någon vätska i grytan också? (Fast då blir den väl snarare kokad än ugnsstekt?)
  • annzah

    Man kan svepa bacon runt brösten när det är ungefär en halvtimme kvar av stektiden, det håller brösten saftiga.

  • bomman

    Recept på kyckling i lergryta:
    1 kyckling, ca 1kg
    2 apelsiner
    1 liten purjo
    1/4 dl nypressad apelsinsaft
    1/4 dl vatten

    Pensling:
    1 msk smör el margarin
    1 tsk salt
    1 krm peppar
    1 tsk rivet apelsinskal
    1/2 tsk senapspulver (kan uteslutas)

    Tina kycklingen. Lägg grytan i vatten 10-15 min.
    Skär apelsinerna och purjon i lite större bitar/klyftor.
    Fyll kycklingen med apelsinklyftorna och purjon.
    Lägg ner kycklingen tillsammans med resten av apelsin och purjobitarna. Häll i apelsinsaften och vattnet. Smält smöret till penslingen. Tillsätt övriga ingredienser. Pensla kycklingen.

    Lägg på locket och ställ in på galler i nedre delen av ugnen.
    225 grader i ca 1 1/4 timme. Ta av locket sista kvarten så kycklingen får fin färg.

    Detta receptet kan man ju använda i grunden och byta ut till annan kryddning.

  • smuttan

    Jag har hört att många öser kött i ugnen för att det inte ska bli torrt.
    Men, hemligheten är att det blir inte saftigare för att man öser, utan för att temperaturen blir lägre eftersom man öppnar å stänger ugnen..

  • iacata

    hoppas jag fattat det rätt att du tinar kycklingen först.... =)

  • Pineapple

    Ska man använda lergryta ska man gäran blötlägga grytan först i någon timme så att den är genomfuktig.

Svar på tråden Tillaga hel kyckling i ugn?