• the cupcake

    Ljummet vatten från kranen?

    Är nybörjare på bakning och har i en del recept stött på att de skriver att man kan ta ljummet vatten direkt från kranen till degen. Känns fel, men samtidigt ganska smidigt. Hur gör ni? Är det ok att göra så?

  • Svar på tråden Ljummet vatten från kranen?
  • Solskensmor

    Jag gör det inte...

  • Solskensmor

    Tycker det känns ofräscht...

  • the cupcake

    Nä, det känns ju fel, det håller jag med om. Frågan är väl egentligen varför..?

  • Frontline

    Om man bor i Turkiet, Bulgarien eller andra länder skulle jag inte göra det, men vi i Sverige har bland det bästa vattnet i världen så jag skulle inte tveka...
    Kör med vanligt kranvatten till vällingen utan att koka innan...

  • SIN74

    Med tanke på att vi har så bra vatten plus att bakverket ska in i ugnen borde det ju inte medfara någon som helst fara.

  • Karlsson

    Jag tar ljummet vatten direkt från kranen. Vi har egen varmvattenberedare och vattnet kommer ut riktigt hett om man vrider kranen varmt på max, risk att man bränner sig alltså. Så jag är inte orolig att där växer några bakterier av något slag

    Brödet ska ju dessutom in i ugnen.

  • Limefrukt

    Är det inte så att det är lättare att kopparrester lossnar från rören av varmt vatten, och att det är därför man inte ska dricka det?

  • levandecharader

    Jag har hört att det finns fler tungmetaller i varmt/ljummet vatten direkt från kran så jag använder aldrig det.

  • snel hest
    Svar på #10
    Det är sant att varmt vatten innehåller mer koppar och andra metaller än kallt vatten. Men att det på något sätt skulle vara ofräscht eller innehålla farligheter är direkt fel. Om vattnet skulle hålla dålig kvalitet beror det snarare på ursprunget än temperaturen, varmt som kallt.

    Någon gång då och då är det inte alls farligt att ta ljummet eller varmt vatten till mat eller bak. Men att konstant använda varmvatten kan, observera kan, leda till en något förhöjd halt av metaller i kroppen. Glöm inte bort att kroppen behöver dessa ämnen i lagom mängd!
  • bambigirl

    Jag kokar upp vatten och blandar med kallt för att få lagom temp på det. Men vi har egen brunn vars vatten är lite för surt, detta gör att det lossnar mer metall än annars.

Svar på tråden Ljummet vatten från kranen?