Här bjussar jag på bästa sataysås-receptet
Jag gillar, nää jag älskar kycklingspett med jordnötssås (satay) och har provat en hel del olika recept.
Till favoriten till hör faktiskt en "pås-sås" av märket Lobo (ingår både marinad till kött samt såspulver och recept på god sallad till)fast jag är emot sådana egentligen..Dock är det inte alla thaibutiker som har den så ibland måste man själv koka ihop såsen.
Jag har provat och gjort min egna variant och tycker denna är lyckad:
4 portioner: OBS! Måtten är godtyckliga, man ska givetvis smaka efter och får gärna plussa till mer styrka om man så känner, börja försiktigt och prova dig fram)
1 dl jordnötssmör
1 burk kokosmjölk
2 msk basilika (finhackad)
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk chilipulver
1 tsk curry
1 tsk mörkt muscovadosocker
saften av ½ limefrukt
1- 2 st pressad vitlöksklyfta
Under tiden kan man marinera kycklingköttet i 1 dl olja, 1 msk grön currypasta, saften av 2 limefrukter . det ska ligga och dra mints 1 timme före servering!
God sallad till får man om man finhackar en gurka, en rödlök och en röd chilifrukt. Marinera i vatten, socker,salt & vitvinsvinäger. Här är jag osäker på måtten, men det ska vara en ganska söt mariand med lite sälta och och syra som står sig fint mot den svala & heta salladen.
Bon appetit!