• Emsebamse

    Fryst brie

    Enligt kostråden ska man kunna äta tex parmaskinka om den varit fryst. Nu sitter jag och funderar om det samma skulle kunna gälla för ost, tex Brie. Eventuella bakterier i osten, dör de vid frysning? Någon kunnig som vet?

  • Svar på tråden Fryst brie
  • Lilla Lotta

    Åh, vill också jätte gärna veta.

  • Flickan och kråkan

    Nej.

    Listeria dör inte vid frysning, bara vid upphettning.
    Toxoplasmos dör däremot vid 3 dagars frysning, eller upphettning.

  • Flickan och kråkan
    Flickan och kråkan skrev 2008-12-09 13:07:53 följande:
    Nej. Listeria dör inte vid frysning, bara vid upphettning. Toxoplasmos dör däremot vid 3 dagars frysning, eller upphettning.
    Därför kan man äta parmaskinka som varit fryst. Det är toxoplasmos som är boven där. I brie - listeria.
  • Emsebamse

    Nu läste


    Flickan och kråkan skrev 2008-12-09 13:07:53 följande:
    Nej.Listeria dör inte vid frysning, bara vid upphettning.Toxoplasmos dör däremot vid 3 dagars frysning, eller upphettning.
    Såg precis det i Slvs råd. Attans, jag som är så sugen på Brie.
  • Lilla Lotta

    Gud så praktiskt det hade varit om det fungerat.
    Har annars ett recept på varm bire,

    en bireost (tårta)
    4 tomater
    1 stk rödlök
    6 blad färsk basilika
    1 msk balsamvinäger
    1 1/2 msk olivolja
    bordssalt
    peppar

    Sätt ugnen på 200°C. Lägg brieosten i ett eldfast fat.
    -Skär tomaterna i skivor, hacka löken fint och strimla basilikan. Blanda salladen med balsamvinäger, olja, salt och peppar. -Lägg tomatsalladen på brieosten och ställ fatet i ugnen i ca. 10 minuter. Brien ska vara mjuk och krämig.

  • Jennick

    Helt ärligt, hur stor risk kan det vara att bli drabbad av listeria? Den måste ju vara mikroskopisk. Är det någon som någonsin har hört talas om någon som blivit drabbad av detta?

  • Dimitra
    Jennick skrev 2008-12-09 13:29:09 följande:
    Helt ärligt, hur stor risk kan det vara att bli drabbad av listeria? Den måste ju vara mikroskopisk. Är det någon som någonsin har hört talas om någon som blivit drabbad av detta?
    "I Sverige rapporteras årligen 40-56 fall av listeriainfektion, varav 2-5 är bland gravida kvinnor."

    Källa: SLV.se
    The Dimitra universe.
  • lilla mej

    man kan ata vissa brie ostar bara inte de som ar opastoriserade. Men vanlig brie ar ingen fara

  • Dimitra
    lilla mej skrev 2008-12-09 13:31:20 följande:
    man kan ata vissa brie ostar bara inte de som ar opastoriserade. Men vanlig brie ar ingen fara
    "Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögelost och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk. Ost i matlagning som hettas upp till bubblande het går bra att äta."

    Källa: SLV.se
    The Dimitra universe.
  • La Lola
    lilla mej skrev 2008-12-09 13:31:20 följande:
    man kan ata vissa brie ostar bara inte de som ar opastoriserade. Men vanlig brie ar ingen fara
    Det beror ju på om man vill följa kostråden eller ej.

    Jag vill det o äter därför ingen brie.
    *mamma till Alma 8½ år, BF i mars med nr 2 (efter 3 års försökande)*
Svar på tråden Fryst brie