• Camilla85

    Hur lyckas med gräddkola!?

    Har nu försökt att göra gräddkola 2 gånger, men båda gångerna så har den blivit väldigt "mjölig"/"sandig" i konsistensen, så den blir smulig liksom... Vill ju att den ska vara som kola, lite seg!
    Någon som kanske känner igen detta "problem" och vet vad jag gjort för fel?


    ***Amber 071120 & Lillebror i magen vecka 29***
  • Svar på tråden Hur lyckas med gräddkola!?
  • Soof

    kokar du den till 125grader??

  • Camilla85
    Soof skrev 2008-12-11 21:21:59 följande:
    kokar du den till 125grader??
    Oj, ingen aning... Har inte mätt nån temperatur... =)
    Vet du om jag kan ha kokat den för mkt eller lite?
    ***Amber 071120 & Lillebror i magen vecka 29***
  • Camilla85
    Majsan71 skrev 2008-12-11 21:23:41 följande:
    Har du glucos i?
    Nää... Det har jag inte sett i nåt recept som jag kollat i! Kan det göra smeten stelare?
    ***Amber 071120 & Lillebror i magen vecka 29***
  • Majsan71

    Ja, man kan köpa glykos på Apoteket och ha i kolan för att den ska bli seg och god.

  • Majsan71

    Vi brukar göra lakritskola till jul men det går säkert bra att byta ut lakritsstången mot ex kakao för att få chokladkola eller vad man nu vill ha för smaksätning.

    ½ liter grädde
    ½ kg socker
    5 msk sirap
    2 msk flytande glukos
    30 g smör
    1 st lakritsstång (krossas i mortel)

    Blanda allt och koka tills det håller för kulprov.

  • pucken

    rör du i smeten? när mamma kokar kola är det totalförbjud att röra om i grytan. och mamma lyckas alltid med sin kola, om vi lyder

  • Camilla85
    pucken skrev 2008-12-11 21:36:38 följande:
    rör du i smeten? när mamma kokar kola är det totalförbjud att röra om i grytan. och mamma lyckas alltid med sin kola, om vi lyder
    haha, jaa jag har rört om till och från hela tiden! Ska prova att låta bli då! ;) hehe
    Är det nån som också vet om det ska kokas på hög eller låg värme?

    Ska prova med glykos också! =P
    ***Amber 071120 & Lillebror i magen vecka 29***
  • pucken

    värme vet jag faktiskt inte. jag vet bara att jag fått en smäll på fingrarna när jag inte kunnat låta bli sleven m


    Camilla85 skrev 2008-12-11 21:51:25 följande:
    haha, jaa jag har rört om till och från hela tiden! Ska prova att låta bli då! ;) hehe Är det nån som också vet om det ska kokas på hög eller låg värme? Ska prova med glykos också! =P
  • Camilla85
    pucken skrev 2008-12-11 21:55:36 följande:
    värme vet jag faktiskt inte. jag vet bara att jag fått en smäll på fingrarna när jag inte kunnat låta bli sleven m
     haha
    ***Amber 071120 & Lillebror i magen vecka 29***
Svar på tråden Hur lyckas med gräddkola!?