• Night Angel

    Hur länge koka knäck?

    Jag håller på att koka knäck men den steknar ju aldrig till..Den har kokat nu i en timme och när jag gör kulprovet så blir det liksom grummligt..


    DET FINNS INGEN VÄG TILL LYCKAN.DEN FINNS I DITT INRE!
  • Svar på tråden Hur länge koka knäck?
  • lunkentuss

    det ska koka till 115 grader..
    Du får koka det på högre värme, om du har lågt nu?
    Grumligt? Blir det ingen kula? Smeten ska ju kunna rullas ihop till en liten kula, sen om vattnet blir grumligt oxå spelar ingen roll. Klart de färgar av sig lite :)

  • ElinOlsson

    Kan du forma smeten du droppar i vattnet?

    Låt den kallna i vattnet, ta upp den och smaka.

  • buffyla

    Det enklaste är att göra den i micron! 2 dl socker, 2 dl sirap och 1 dl grädde. Micra i 8-10 min ( i en bunke som rymmer minst 2 liter) beroende på hur hård du vill ha den... Blir ca 60 st!

  • Night Angel

    kag körde  enligt recept.2 dl av varje..nu börjar den ta sig lite men gisses vilken tid


    DET FINNS INGEN VÄG TILL LYCKAN.DEN FINNS I DITT INRE!
  • ElinOlsson

    INDIAFAMILY skrev 2008-12-15 20:09:21 följande:


    kag körde  enligt recept.2 dl av varje..nu börjar den ta sig lite men gisses vilken tid
    Jag brukar också göra i micron. Första satsen kan ta 8-10 minuter på full effekt. Jag har då 1 dl av varje och en STOOOR bunke behövs. Jag har den största höganässkålen. MEn det är så bekvämt och snabbt och enkelt!

    Lycka till med din knäck
  • lunkentuss

    Hua, vågar ni göra i micron?! Ska man inte ha nån speciell skål då?
    En kompis gjorde det och när jag kom hem till henne så hade hennes plastbunke precis smält och de va knäck överallt! Plastmattan i köket smälte, haha... Stackars hon (och mig som kom precis "lägligt")

  • ElinOlsson

    himmelsflickan skrev 2008-12-15 20:25:50 följande:


    Hua, vågar ni göra i micron?! Ska man inte ha nån speciell skål då?En kompis gjorde det och när jag kom hem till henne så hade hennes plastbunke precis smält och de va knäck överallt! Plastmattan i köket smälte, haha... Stackars hon (och mig som kom precis "lägligt")
    Hihi, plast är ju inte att rekomendera...
    Jag har en i glas, porslin eller stengods. Något som tål hög värme.
  • mamlan

    Så här är det..hur länge den måste koka är jätte olika från gång till gång, någon gång tar det 40 min en annan gång tog det nästan 3 timmar! Tydligen har det stor betydelse hur färsk grädden är ju färskare dessto längre koktid, min mamma brukar tipsa om att man gärna kan ta grädde som är någon dag gammal, men som fortfarande är ok, då går det fortast.

  • LAV0LINA

    Är det färsk grädde som gäller eller?
    Provade en gång på laktosfri grädde och det gick inte alls.
    Nu har vi grädde hemma men med lång hållbarhet (vanlig vispgrädde men med långt datum bara).
    Funkar det eller ska man ha vanlig?

  • mamlan

    LAV0LINA skrev 2008-12-16 14:55:18 följande:


    Är det färsk grädde som gäller eller?Provade en gång på laktosfri grädde och det gick inte alls.Nu har vi grädde hemma men med lång hållbarhet (vanlig vispgrädde men med långt datum bara).Funkar det eller ska man ha vanlig?
    Borde väl funka lika bra, men ska man tro min mamma så kanske den tar lite längre tid att koka då? Om nu en "gammal" grädde är bättre...
  • LAV0LINA

    laktosfri grädde har ju också lång hållbarhet och det tog ju en hel evighet... jag gav upp där efter +6 timmar nånstans, då hade det inte visat endaste tillstymmelsen till att vilja stelna... Tänkte om det berodde på att den var laktosfri eller om det var pga det långa datumet..?


    mamlan skrev 2008-12-16 15:00:25 följande:
    LAV0LINA skrev 2008-12-16 14:55:18 följande: Borde väl funka lika bra, men ska man tro min mamma så kanske den tar lite längre tid att koka då? Om nu en "gammal" grädde är bättre...
  • mamlan

    LAV0LINA skrev 2008-12-16 15:02:43 följande:


    laktosfri grädde har ju också lång hållbarhet och det tog ju en hel evighet... jag gav upp där efter +6 timmar nånstans, då hade det inte visat endaste tillstymmelsen till att vilja stelna... Tänkte om det berodde på att den var laktosfri eller om det var pga det långa datumet..?
    Skulle nog gissa på att det var att den var laktosfri..men det är bara en gissning..som sagt jag har vart med om att det tagit 3 timmar att koka knäcken ibland,,,men 6 timmar lät då i överkant, så länge ska det väl inte behöva ta måste vara lite annorlunda med laktosfri..
  • mamlan

    LAV0LINA skrev 2008-12-16 15:02:43 följande:


    laktosfri grädde har ju också lång hållbarhet och det tog ju en hel evighet... jag gav upp där efter +6 timmar nånstans, då hade det inte visat endaste tillstymmelsen till att vilja stelna... Tänkte om det berodde på att den var laktosfri eller om det var pga det långa datumet..?
    Skulle nog gissa på att det var att den var laktosfri..men det är bara en gissning..som sagt jag har vart med om att det tagit 3 timmar att koka knäcken ibland,,,men 6 timmar lät då i överkant, så länge ska det väl inte behöva ta måste vara lite annorlunda med laktosfri..
  • LAV0LINA

    Absolut, nog har man ju varit med om att det tagit lång tid, men när det passerat 6 timmar och det fortfarande är lika grumligt som det var efter en timme så såg iaf jag ingen ljusning på eländet...

    Kanske man ska prova med grädde jag har


    mamlan skrev 2008-12-16 15:07:39 följande:
    LAV0LINA skrev 2008-12-16 15:02:43 följande: Skulle nog gissa på att det var att den var laktosfri..men det är bara en gissning..som sagt jag har vart med om att det tagit 3 timmar att koka knäcken ibland,,,men 6 timmar lät då i överkant, så länge ska det väl inte behöva ta måste vara lite annorlunda med laktosfri..
Svar på tråden Hur länge koka knäck?