• Stor mamma

    Recept på hård kola

    JAg gjorde en gång ett recept på en kola.

    Man skall koka den, stjälpa upp den på aluminium eller marmor skiva.

    Bearbeta dengenom att ösa ihop den. När den börjat stelna skall du dra den (som polkagrisar)

    Sedan klippa lagom karameller och låta dem stelna.

    Någon som har detta recept??

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-12-16 13:34
    De skall bli hårda färdiga alltså

  • Svar på tråden Recept på hård kola
  • Queequeg

    Låter som det här receptet, är supergott
    Gör jag till varje jul

    Tjong
    ca 75 st
     
    3 dl socker
    1 1/2 dl ljus sirap
    1 1/2 dl vispgrädde
    2 msk smör
     
    Blanda alla ingredienser ie vid tjockbottnad kastrull.
    Koka massan utan lock under omrörning då och då,
    tills den håller "karamellprovet":
    Häll några droppar i kallt vatten. De skall stelna och
    kunna brytas sönder. Häll upp massan på en smord plåt.
    Låt den svalna tills den går att bearbeta utan att man
    bränner sig. Arbeta massan med stekspadar eller oljade
    händer. Drag ut ovh vik ihop den flera gånger tills den
    blir ljus i färgen. Dra slutligen  ut massan till en smal
    lång längd och klipp genast till karameller i önskad storlek.
     

  • Stor mamma

    JA det är det receptet. Nu känner jag igen den.

    Tack tusen tack, älskar dom ju

  • Stor mamma

    Ville bara puffa så alla godisälskarna testar denna. Den är jättegod

  • mrsIce

    Åååå va gott, är det svårt att göra? Har aldrig testat att göra varken polkagrisar eller något annat hårt godis...

    Hur många grader ska det vara för att klara karamellprovet??? 125 grader är ju för kulprovet och antar att det finns nån temperatur när det blir hård karamell oxå?

  • Queequeg

    Det är inte alls svårt att göraatt göra, låter det koka ca 20 min så att det klarar kultestet (smeten ska gå att rulla till en lite boll)

  • Stor mamma

    superlätt. smaskade massor på dessa igår

Svar på tråden Recept på hård kola