• Stark Längtan83

    varför ska man inte äta varmrökt lax??är det farligt??

    glömde fråga bm idag, tänkte bjuda på det på nyårsafton varmröktlax fiskad i norge...kan jag äta 1 gång under graviditeten eller ska jag undvika och koka lite lax till mig istället???

  • Svar på tråden varför ska man inte äta varmrökt lax??är det farligt??
  • juchia

    Men varmrökt lax kan du äta det är väl den kallrökta man ska undvika . Vid varmrökning kommer laxen upp i sådan temperatur så att bakterier och parasiter dör .Glad

  • teess06

    Det är bara att äta laxen det är bara den kall rökta laxen du bör undvika
    gott nytt år på dig :D

  • La Lola

    Från de enkla kostråden:
    "Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum."

    www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx&epslanguage=SV


    *mamma till Alma 8½ år, BF i mars med nr 2 (efter 3 års försökande)*
  • HelleGbg

    hörde att man ska akta sej för vakumförpackad bara....bättre att ta det lite försiktigt ist för att chansa.

  • Dimitra
    HelleGbg skrev 2008-12-16 19:22:13 följande:
    hörde att man ska akta sej för vakumförpackad bara....bättre att ta det lite försiktigt ist för att chansa.
    Är det nyförpackat är det ingen chansing Ger man inte tiden för bakterietillväxt så är det helt lugnt.
    The Dimitra universe.
  • Aquavit

    Som kostråden som La Lola hänvisar till säger är det inga problem att äta rökt lax, varken varm- eller kallrökt eller gravad. Är den vakumförpackad behöver du bara kolla att den inte är alltför nära utgångsdatum, annars är den ok.

  • Stark Längtan83

    snälla ni e tack för hjälpen det blir varmrökt lax potatis och romsås till huvudrätt på nyårsafton...

  • Fuxen

    fryser man ner laxen så dör alla bakterier å då spelar de nog ingen roll om den är kall eller varmrökt :)

  • La Lola
    Fuxen skrev 2008-12-17 16:20:44 följande:
    fryser man ner laxen så dör alla bakterier å då spelar de nog ingen roll om den är kall eller varmrökt :)
    Listeria kan man inte frysa ihjäl.....
    *mamma till Alma 8½ år, BF i mars med nr 2 (efter 3 års försökande)*
  • Vilja81

    Listeria kan man inte frysa ihjäl.....
    [/citat]

    Inte? Min BM sa att det var helt ok att äta varmrökt lax eller makrill om den varit fryst i minst 3dygn...så nu har jag köpt hem en del och fryst in.

  • La Lola
    Vilja81 skrev 2008-12-17 16:41:59 följande:
    Listeria kan man inte frysa ihjäl..... [/citat] Inte? Min BM sa att det var helt ok att äta varmrökt lax eller makrill om den varit fryst i minst 3dygn...så nu har jag köpt hem en del och fryst in.
    Sa din BM att listeria dör vid frysning?!
    Noll koll....

    Från kostråden, som din BM borde läsa en extra gång:
    "Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, men listeria överlever frysning."

    www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx&epslanguage=SV
    *mamma till Alma 8½ år, BF i mars med nr 2 (efter 3 års försökande)*
  • Vilja81

    Sökte på Listeria nu och du har rätt La Lola...listeria överlever frysning och dör först vid tillagning +70grader.

    Alltså kan man köpa vakumförpackad lax, värma den och sen snabbt kyla ner den och SEN äta den med gott samvete.

  • Aquavit

    Du ska frysa lax innan eller efter du gravar den eller serverar den färsk, men det ska du göra oberoende av om du är gravid eller ej. Den frysningen har ihjäl andra parasiter, men har inget med listeria eller toxoplasmos att göra. De parasiterna dör naturligtvis även vid rökning och annan upphettning.

  • Aquavit

    Du måste inte värma den bara för att den är vakumförpackad. Listeria är inte något som finns i all lax, utan bara i lax och även andra vakumförpackade livsmedel som i vissa fall legat ö länge i sin förpackning.
    Alltså behöver du varken frysa eller värma vakumörpackad lax för att bli av med listeria så länge den inte är för nära sitt bäste-före datum.


    Vilja81 skrev 2008-12-17 16:46:31 följande:
    Sökte på Listeria nu och du har rätt La Lola...listeria överlever frysning och dör först vid tillagning +70grader. Alltså kan man köpa vakumförpackad lax, värma den och sen snabbt kyla ner den och SEN äta den med gott samvete.
  • Dellan

    hej!!

    Varmrökt fisk är inte någon fara eftersom den är upphettad till 70grader
    Kallrökt och gravad fisk kan du äta om den har varit fryst!

    Vi har ett rökeri själva samt att jag dessutom är gravid nu och jag äter friskt av alla våra produkter


    (¯`°?.¸ ღ♥ GRAVID BF 090318 ♥ღ ¸.?°´¯)
Svar på tråden varför ska man inte äta varmrökt lax??är det farligt??