• Lakrits84

    Tips på kalkonfyllning och tillagning av kalkon

    Tänkte köpa en fryst kalkon och tillaga dagen innan julafton. Tips på en bra fyllning samt tillagning. Har aldrig gjort detta förut!

    Mvh Hanna

  • Svar på tråden Tips på kalkonfyllning och tillagning av kalkon
  • Queequeg

    Så här brukar jag göra helstekt kalkon

    Helstekt kalkon ca 12 port
    1 hel kalkon, ca 5 kg
    1 halv citron
    ½ dl smält smör
    salt och peppar
    2 msk soja
    Fyllning:
    1 påse katrinplommon
    torkade aprikoser (kan uteslutas)
    1 dl hackad persilja
    5 klyftade äpplen
    Bomullssnöre
    Till pannan:
    2 lökar
    2 morötter
    5 torkade enbär
    vatten
    Till sås:
    ca 5 msk mjöl
    5 dl grädde
    0,5 dl ljus japansk soja
    Salt och peppar
    2 dl portvin
    5 msk portvinsgelé

    Tina kalkonen om man använder sig av fryst.
    Sätt ugnen på 225 grader.
    Blanda ihop fyllningen och stoppa den i kalkonen och bind ihop lårbenen med snöre.
    Gnid in kalkonen med citron.
    Blanda smöret med salt, peppar och soja samt pensla kalkonen runt om.
    Helstek kalkonen med bröstet nedåt i 2,5 timmar (beräkna 30 minuters stektid per kilo kalkon). När kalkonen börjar få fin färg (efter ca 40 minuter), öser du med någon dl (brukar även använda lite portvin) och sänker temperaturen till 175 grader.
    Sista halvtimmen vänder du bröstet uppåt så att det får fin färg.
    Ta ut kalkonen, häll av och sila skyn (spara den till såsen) och låt kalkonen kallna.
    Tranchera/skär upp kalkonen och lägg upp på ugnssäkert fat. Vid servering värms kalkonen under folie.
    Gör såsen till den stekta kalkonen: Späd skyn till 1 liter och koka upp. Red av med vetemjöl utrört i lite vatten. Låt koka några minuter och tillsätt grädde. Krydda såsen med salt, peppar, soja och smaka till sist av såsen med portvin, ev. katrinplommon (mixa i dem med stavmixer) och portvinsgelé.

Svar på tråden Tips på kalkonfyllning och tillagning av kalkon