* Filé i chutneysås
500 g fläskfilé
2 st purjolökar
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl mango chutney , medelstark
2½ dl mellangrädde
1 dl köttbuljong
1 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk ingerfära
Ca 4 port
Skär köttet i skivor . Skölj och skär purjolöken i sneda skivor.
Bryn köttet i smör i en stekpanna. Fräs purjolöken i smör i en gryta.
Lägg över köttet i grytan. Salta och peppra.
Blanda mangochutney, grädde, buljong, soja, vinäger och ingefära.
Häll allt i grytan.
Låt köttet eftersteka i såsen ca 5 minuter.
Servera med kokt ris.
Och en god sallad.
* Limefilé
Ingredienser
4 port
500 g fläskfilé
1 tsk salt
smör
1dl vatten
2 dl crème fraiche
2 msk konc kalvfond
1/2 ? 1 tsk sambal oelek
1 tsk soja
1 msk honung
strimlat skal och pressad saft av 1 lime
Gör så här
Skär köttet i skivor och krydda med salt. Bryn dem i smör i en stekpanna. Vispa ihop vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung, limeskal och saft i en låg vid gryta. Lägg i köttet och låt det puttra ca 5 min. Servera med couscous eller ris och frästa grönsaker. Källa: Arlaköket nr 4 2001
Baconlindad vitlöksfilé
Ingredienser
1 st fläsk/oxfilé el, 4-kycklingfiléer
1 paket bacon
2 klyftor vitlök pressad
1 nypa salt
1 nypa peppar
Gör så här
Börja med att putsa filéerna, skär därefter några snitt längs filéerna. Tryck i lite vitlök i varje snitt, krydda med salt och peppar.
Linda bacon runt filéerna och lägg på en ugnsfast form. Ställ in på mittersta falsen på 175 grader tills färdigt. Om baconet börjar bli för hårt, täck med aluminiumfolie.
Serveringsförslag
Potatisgratäng, klyftpotatis