• elvinaOstefan

    tillaga Fläskfilé

    Någon som vill dela med sig tipps på tillagning av fläskfilé?

    Tänkte sätta igång med middagen innom en halvtimme, så snabba svar tack :)

    Det blir fläskfilé med potatisgratäng, ungsbakade grönsaker och rödvin/champinjon/beanesesås.


    Devin, det finaste vi har ♥
  • Svar på tråden tillaga Fläskfilé
  • ElinOlsson

    * Filé i chutneysås

    500 g fläskfilé
    2 st purjolökar
    1 msk smör
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    ½ dl mango chutney , medelstark
    2½ dl mellangrädde
    1 dl köttbuljong
    1 msk soja
    1 tsk vitvinsvinäger
    ½ tsk ingerfära

    Ca 4 port

    Skär köttet i skivor . Skölj och skär purjolöken i sneda skivor.
    Bryn köttet i smör i en stekpanna. Fräs purjolöken i smör i en gryta.
    Lägg över köttet i grytan. Salta och peppra.
    Blanda mangochutney, grädde, buljong, soja, vinäger och ingefära.
    Häll allt i grytan.
    Låt köttet eftersteka i såsen ca 5 minuter.
    Servera med kokt ris.
    Och en god sallad.

    * Limefilé

    Ingredienser
    4 port
    500 g fläskfilé
    1 tsk salt
    smör
    1dl vatten
    2 dl crème fraiche
    2 msk konc kalvfond
    1/2 ? 1 tsk sambal oelek
    1 tsk soja
    1 msk honung
    strimlat skal och pressad saft av 1 lime

    Gör så här
    Skär köttet i skivor och krydda med salt. Bryn dem i smör i en stekpanna. Vispa ihop vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung, limeskal och saft i en låg vid gryta. Lägg i köttet och låt det puttra ca 5 min. Servera med couscous eller ris och frästa grönsaker. Källa: Arlaköket nr 4 2001

    Baconlindad vitlöksfilé

    Ingredienser
    1 st fläsk/oxfilé el, 4-kycklingfiléer
    1 paket bacon
    2 klyftor vitlök pressad
    1 nypa salt
    1 nypa peppar

    Gör så här
    Börja med att putsa filéerna, skär därefter några snitt längs filéerna. Tryck i lite vitlök i varje snitt, krydda med salt och peppar.
    Linda bacon runt filéerna och lägg på en ugnsfast form. Ställ in på mittersta falsen på 175 grader tills färdigt. Om baconet börjar bli för hårt, täck med aluminiumfolie.
    Serveringsförslag
    Potatisgratäng, klyftpotatis

  • mrsIce

    Gjorde helstekt fläskfilé på nyår.

    - Krydda fläskfiléen ordentligt med salt och peppar.
    - Bryn i rikligt med smör så att det blir stekyta runt hela filéen.
    - Linda in fläskfiléen i lufttorkad skinka (parma, serrano...)Lägg gärna med lite hackad timjan för ännu mer smak
    - Lägg fläskfiléen i en ugnsfastform och stek klart i ugn, 200 grader tills innertemperaturen är 68 grader i mitten av den tjockaste delen.
    - Låt svalna ca 5-10 min och skär sedan upp fläskfiléen i cm tjocka skivor.

  • ElinOlsson

    Nå? Vad blev det för något?
    Nyfiken

  • elvinaOstefan

    Tack för alla tipp :) Hann inte svara då sonen vakna lagom tills matlagningen börja.
    Allar lät jätte gott, men hade varken lime/citron eller chutneysås hemma, så det för bli till nästa gång.

    Det blev; helstekt filé i ugnen, med svartpeppar/grillkrydda/salt/soja/olja som marinad och gullök/morot/tomater/paprika i samma ungsform. Potatisgratäng, grönsallad och bea sås :)


    Devin, det finaste vi har ♥
Svar på tråden tillaga Fläskfilé