• jungfu

    Kan man poppa ris?

    Har någon testat att poppa ris? Som man poppar popcorn alltså... Eller hur gör man för att få "puffat" ris???



    Alla tips är välkomna!

  • Svar på tråden Kan man poppa ris?
  • Marie Curie

    Man kan poppa vildris (svart). Fast det är ju eg inte riktigt ris utan ett slags gräs om jag minns rätt.
    Tror man gör ung som när man poppar popcorn men det borde vara lätt att hitta någon beskrivning på nätet.

    Har smakat en gång, det var jättegott.

  • jungfu
    Marie Curie skrev 2009-01-05 20:47:25 följande:
    Man kan poppa vildris (svart). Fast det är ju eg inte riktigt ris utan ett slags gräs om jag minns rätt. Tror man gör ung som när man poppar popcorn men det borde vara lätt att hitta någon beskrivning på nätet. Har smakat en gång, det var jättegott.
    Men gud vad bra, tack snälla för tipset! Men jag trodde vildris var ris...?
  • Nyfiken gul

    Ris  ÄR en grässort!


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • jungfu

    Men hörni, jag kanske helt enkelt bara ska testa...

  • Marie Curie

    Hittade detta recept, på eng men hoppas det är ok.

    Popped wildrice

    Place about ½ inch of oil in a small, shallow pan with a small strainer set in the oil. Heat at high temperature until oil is at about 450 F. Drop one rice kernel into the strainer. When it sizzles, cracks open and expands to about double its length, the oil is ready. (You may wish to reduce the heat temporarily.) Add 1 tablespoon of rice at a time to the oil. When all the kernels have expanded (which constitutes the popping), empty the strainer onto paper toweling. Repeat, adjusting heat as necessary. Crisp popped rice may be seasoned with salt, pepper, and mixed herbs to enhance the flavor. This popped rice can be made in large quantities and stored in a sealed container for several weeks.

  • Marie Curie

    Nyfiken gul skrev 2009-01-05 20:51:41 följande:


    Ris  ÄR en grässort!
    Ja förlåt, såklart ris är en grässort. Men vildris tillhör inte samma släkte som annat ris utan skiljer sig helt från dem. Härstammar dessutom från Nordamerika och ej asien. Så att kalla det ris är eg fel, det var bara det jag menade.
  • Nyfiken gul
    Marie Curie skrev 2009-01-05 21:00:37 följande:
    Ja förlåt, såklart ris är en grässort. Men vildris tillhör inte samma släkte som annat ris utan skiljer sig helt från dem. Härstammar dessutom från Nordamerika och ej asien. Så att kalla det ris är eg fel, det var bara det jag menade.
    I`m with you!!

    Bara det att många vet inte att ris är ett gräs och inte nån pastasort... (ärligt - JA folk tror det!! )
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Marie Curie

    Nyfiken gul skrev 2009-01-05 21:07:10 följande:


    I`m with you!! Bara det att många vet inte att ris är ett gräs och inte nån pastasort... (ärligt - JA folk tror det!! )
    oj då, har aldrig ens fallit mig in att man skulle kunna tro det. Haha roligt.
  • Coccolina
    Nyfiken gul skrev 2009-01-05 21:07:10 följande:
    I`m with you!! Bara det att många vet inte att ris är ett gräs och inte nån pastasort... (ärligt - JA folk tror det!! )
    Haha en pasta sort du menar att de inte vet att ris är något som växer eller att de inte vet att pasta inte växer på buskar??
    Ser framför mig folk som plockar makaroner undrar om de växer på buskar eller träd eller de kanske är rotfrukter....
    Nog för att i italien finns det en pasta som ser ut som riskorn...
    Men blir chockad av att folk inte vet att ris växer av sig själv och pasta tillverkas...
    Life's a bitch get used to it!!!
  • jungfu

    Ok, nu kan jag meddela följande: Rött riss poppade jättebra, det blev små vita "flarn" som var krispiga och goda (med lite salt på). Kan tänka mig jättegoda som topping på mat eller sallad... (de var lite små att ha som snacks)

    Risentas råris däremot funkade inte alls. Blev bara svarta brända små kulor. Blä!

    Tack för receptet förresten, jag ska skaffa det där riset nästa gång!

  • gutegirl

    Var köper man rött ris?


    jungfu skrev 2009-01-05 21:58:51 följande:
    Ok, nu kan jag meddela följande: Rött riss poppade jättebra, det blev små vita "flarn" som var krispiga och goda (med lite salt på). Kan tänka mig jättegoda som topping på mat eller sallad... (de var lite små att ha som snacks) Risentas råris däremot funkade inte alls. Blev bara svarta brända små kulor. Blä! Tack för receptet förresten, jag ska skaffa det där riset nästa gång!
    TS har helt fel!! www.gutegirl.blogspot.com
  • jungfu

    o GUTEGIRL o skrev 2009-01-05 22:05:56 följande:


    Var köper man rött ris?
    Tror man kan köpa det överallt, Hemköp har en slags ekologisk variant... sen finns asdyra Voltaires. Men mina var från Laos Market på Hornsgatan (en jättebra asiatisk/indisk butik) typ vid Zinkensdamm. 1 kg för 23 kr. Som hittat!
Svar på tråden Kan man poppa ris?