• qattla

    Vett och etikett vid bjudningar

    Jag funderade på några saker... Vad är brukligt att göra när man är bjuden på middag hemma hos någon; tar man om (maten)?

    Och när man lägger upp tex fikabröd, lägger man upp exakt antal bullar (tex)? Tex 12 bullar till 12 personer eller lägger man alltid upp "för mycket"? Och i så fall hur mycket för mycket?

    Hoppas någon har svaret på dessa små detaljer.

  • Svar på tråden Vett och etikett vid bjudningar
  • Kajee

    Det beror på hur det bjuds: är det uppöagt från början - som det tex kan vara med förrätten - då tar man inte mer. Men huvudrätt brukar ju ofta serveras från uppläggningsfat och då kan man ta mer. En värd/värdinna bör också uppmana sina gäster att ta mer.

    Bjuder man på fika så lägger man upp några fler bullar än antalet personer. Det är däremot sällan någon tar fler än en bulle, medans det är vanligt att man kanske tar för sig fler kakor.

  • Maria40

    När alla fått av maten och det finns så det räcker så tycker jag att det är ok att ta om. IFALL värden/värdinnan bjuder ett varv till.

    Jag skulle aldrig lägga upp exakt antal fikabröd, hur många beror på allt runtomkring, har de fått mat innan, har jag flera sorter av fikabröd.
    Om jag har flera sorter (2-3) så skulle jag för 12 personer kanske lägga upp 15 st eller vad som ser lagom ut på fatet.
    Om bullarna är det enda då får, då skulle jag lägga upp fler (sisådär 1,5/pers).

  • hic sunt leones

    Om jag bjuder på mat så tar jag lite illa upp om man inte tar om :) Och om jag är bjuden på mat tycker jag det är lite dåligt om maten räcker precis... Men här kan man fråga om man vill veta det "korrekta" sättet att göra det på www.vettoetikett.just.nu/

  • mosterYster

    Som sagt: är det upplagt på fat till var och en så är det ju fixerade portioner. Annars räknar jag med att några tar om. Typ: 8 gäster: 10-12 bullar. Med beredskap på att kunna tina fler om det bara ligger en kvar på fatet.

Svar på tråden Vett och etikett vid bjudningar