• idjos

    vad betyder HP? och vad innebär med de?

    vad betyder HP? och vad innebär det?

  • Svar på tråden vad betyder HP? och vad innebär med de?
  • kokos

    idjos skrev 2009-01-11 19:01:32 följande:


    vad betyder HP? och vad innebär det?
    havandeskapspenning. man kan få ev få det om man inte klarar jobba till BF
  • Jasusu

    Det betyder havandeskapspenning och det innebär att du kan,om du har ett tungt jobb som du inte kan omplaceras från, kan gå hemma den sista tiden innan BF och få 80% av din lön från FK

  • Michisen

    Havandeskapspenning.
    Innebär att om man är gravid och har ett tungt jobb med risker i arbetet och arbetsgivaren inte kan omplacera en till arbetsuppgifter som man klarar av så kan man få möjlighet att få HP så att man kan vara hemma utan att behöva ta av sina föräldrapenningsdagar.

    Havandeskapspenning


    Det finns arbeten som det är svårt eller omöjligt att utföra när du är gravid. Det kan bero på att arbetet är fysiskt påfrestande eller på att det finns risker i arbetsmiljön. I första hand ska din arbetsgivare då omplacera dig till andra arbetsuppgifter. Går inte det kan du ansöka om havandeskapspenning.


    Du har rätt till havandeskapspenning om du har ett fysiskt påfrestande arbete, och din arbetsförmåga på grund av graviditeten är nedsatt med minst en fjärdedel. Ett fysiskt påfrestande arbete kan till exempel vara ett arbete som innebär tunga lyft eller påfrestande, ensidiga rörelser. Om du kan arbeta en del av dagen kan du ansöka om tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels havandeskapspenning.


    Du har också rätt till havandeskapspenning om du har ett arbete som du inte får utföra på grund av risker i arbetsmiljön. Riskfaktorer för gravida kvinnor kan till exempel vara arbetsuppgifter eller miljöer där du kommer i kontakt med ämnen som kan skada ditt barn. Din arbetsgivare har ansvaret för att bedöma om du får fortsätta arbeta eller inte.


    Omplacering gäller i första hand

    Du kan bara få havandeskapspenning om inte din arbetsgivare kan placera om dig till ett lättare eller mindre riskfyllt arbete. Det första du måste göra om du har ett fysiskt påfrestande arbete är alltså att minst en månad i förväg anmäla till din arbetsgivare att du vill bli omplacerad på grund av att du är gravid. Gör du anmälan för sent, och arbetsgivaren därför inte kan omplacera dig, får du ingen havandeskapspenning.


    Behöver du bli omplacerad på grund av risker i arbetsmiljön ska du förstås omgående tala om för din arbetsgivare att du är gravid. Arbetsgivaren ska sedan se om det finns möjlighet att ge dig andra arbetsuppgifter.


    När kan jag få havandeskapspenning?

    Om du får havandeskapspenning på grund av ett fysiskt påfrestande arbete så kan du få ersättning i högst 50 dagar, tidigast från och med den 60:e dagen före beräknad förlossning. Om du har blivit förbjuden att fortsätta ditt arbete på grund av risker i arbetsmiljön får du havandeskapspenning för varje dag som förbudet gäller.


    Du kan bara få havandeskapspenning till och med den elfte dagen före den beräknade förlossningen. De sista 10 dagarna kan du i stället ta ut föräldrapenning eller semester.


    Ansök senast samma dag

    Du måste ansöka om havandeskapspenning senast samma dag som vill ha ersättning för. Till ansökan ska du alltid bifoga ett moderskapsintyg och ett utlåtande om omplacering.


  • Evangeline72

    Havandeskapspenning. Du får en ersättning på 80 procent av din lön fram till 10 dagar innan bebisen kommer. Tror det är 2 månader som man kan få det. Man kan få det för att man har ett tungt eller farligt jobb som man inte klarar pga sin graviditet. Läs mer på Försäkringskassans hemsida=)

  • Michisen
    idjos skrev 2009-01-11 19:13:52 följande:
    åh tack för informationen :D
    Ingen fara, den finns att hämta på försäkringskassans hemsida.
Svar på tråden vad betyder HP? och vad innebär med de?