• Lalalong

    Riktigt smaskiga bakverk??

    Hej på er!
    I morgon natt jobbar jag sista natten med de tjejerna som jag jobbat mest med i sommar och vill bjuda de på något riktigt gott. Typ en smarrig tårta eller bakelser eller något. Finns det någon som vill dela med sig av alla sina mumsiga recept??

  • Svar på tråden Riktigt smaskiga bakverk??
  • Jannamia

    Gillar du choklad så har jag en tok god Fudgekaka som jag kan rekommendera!

  • Lalalong

    Jannamia
    Ja, det låter mumsigt. Älskar choklad!!
    Skicka gärna receptet!

  • Jannamia

    Kommer här!

    Himmelskt god fudgekaka

    Ugn 175° ca 15-20 minuter

    ? 200 g smör
    ? 3 dl socker
    ? 2 ägg
    ? 1 dl kakao
    ? 4 tsk vaniljsocker
    ? 2 dl vetemjöl
    ? 1 tsk bakpulver

    Glasyr:
    ? 2 dl vispgrädde
    ? 2 dl socker
    ? 2 msk ljus sirap
    ? 100 g mörk blockchoklad
    ? 100 g smör eller margarin

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Klä en långpanna ca 35x20 cm med smörat bakpapper.
    3. Smält matfettet i en kastrull och ta därefter kastrullen av värmen. Rör ner socker och ägg.
    blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner till en slät massa. Bred ut den jämnt i
    långpannan och grädda kakan i 15-20 minuter.
    4. Vänd den färdiggräddade kakan upp och ner på smörpapper och drag försiktigt av bakpapperet.
    Vill bottnen fastna i papperet så lägg en fuktig handduk över kakan en stund så går det sedan lättare
    att dra av. Låt den kallna.
    5. Gör glasyren. Bryt blockchokladen i mindre bitar. blanda alla ingredienserna utom matfettet i en
    kastrull. Låt massan koka tills den tjocknar, 10-15 minuter. Ta kastrullen från värmen och blanda
    ner det kalla matfettet skuret i mindre bitar. Rör smeten slät och bred sedan glasyren över kakan.
    Ställ kakan kallt så att glasyren stelnar.
    6. Skär upp kakan i rutor eller servera den hel som tårta med lätt uppvispad grädde.

  • Amanda

    Detta bjöd jag på sist jag var på tjejmiddag och det gjorde succé.

    Amandas limepaj med kanel- och chilimarinerade jordgubbar

    ca 10 personer

    Limepaj:
    50 g smör
    2 1/2 dl smulade digistivekax (ca 8 st)
    1 burk sötad kondenserad mjölk (4 dl)
    5 äggulor
    1 dl pressad limejuice (ca 4 frukter)

    Förbered 1-2 dagar i förväg:
    Sätt ugnen på 150 grader.
    Smält smör och blanda med kexsmulor.
    Bred ut blandningen i en pajform, ca 25 cm i diameter, eller i en liten långpanna.
    Tryck till botten med fingrarna eller en stor sked.
    Grädda mitt i ugnen i 10 min.

    Vispa ihop kondenserad mjölk och äggulor.
    Häll i limejuice och blanda ordentligt.
    Häll fyllningen i formen och grädda på mellersta falsen i ca 10 min.
    Låt den svalna.
    Låt stå i kylen till ca 2 tim före servering.

    Kanel- och chilimarinerade jordgubbar:
    1 röd chilifrukt
    1 dl vatten
    1 dl socker
    2 msk pressad citronjuice
    2 kanelstänger
    ca 1 liter jordgubbar eller annan frukt
    1 liten kruka färsk pepparmynta

    Förbered 1-2 dagar i förväg:
    Dela chilifrukten.
    Ta inte bort fröfästet.
    Koka upp vatten, socker och citronjuice, kanelstång och chilifrukt.
    Låt koka i 10 minuter.
    Plocka ut chilifrukten efter halva tiden.
    Häll över lagen i skål och ställ i kylen.

    Förbered två timmar före servering:
    Rensa och skär jordgubbarna i klyftor.
    Häll den kalla lagen över. Riv ner myntabladen.
    Blanda försiktigt.
    Låt stå framme till servering.

    Tag fram pajen ur kylen och ställ i rumstemperatur.

    Servering:
    Skeda på jordgubbar och lite av lagen uppe på pajen.

  • Amanda

    Ser att du ska bjuda på den i natt så här kommer ett recept som är lite snabbare
    (den har jag bjudit på en annan tjejträff och den gjorde också succé)

    Chokladkolapaj

    Här kommer receptet på chokladkolapaj. Man gör pajen i tre lager.
    Pajdeg:
    75gr smör
    2 dl vetemjöl
    2 msk socker
    1 äggula (spar vitan, den används i chokladsmeten)
    Pajdegen ska INTE förgräddas.

    Chokladsmet:
    200 gr mandelmassa som man river på grova sidan av rivjärnet.
    50 gram smält smör
    2msk kakao
    1ägg+1äggvita

    Grädda pajdegen med chokladsmeten som "pajfyllning" i 175grader i ca 15 minuter. Låt svalna.

    Kolasmet:
    75gr smör
    1/2 dl vispgrädde
    1msk kakao
    1/2 dl socker
    1/2 dl ljus sirap
    1tsk vaniljsocker
    Sjud blandningen tills det tjocknar. Brukar vara lagom att ta kolasmeten när man n_ä_s_t_a_n lyckas med kulprovet. Häll kolasmeten över kakan, låt svalna och riv vit choklad över.

    Detta recept ger 12 lagom bitar för en "fin" middag, vill man svulla kan man nästan äta den själv med risk för att bli proppmätt. Jag brukar använda en pajform (diameter ca 18-20 kanske?)modell mindre med löstagbar kant.

    Till pajen passar det bra med lättvispad grädde.

  • Lalalong

    Tack Amanda!! låter smarrigt

  • Jannamia

    Här kommer ett gott och relativt lättmakat recept
    Succékakan

    200 g smör
    3 dl socker
    2 ägg
    1 dl kakao
    2 dl vetemjöl
    4 tsk vaniljsocker
    1 tsk bakpulver

    Smält smöret i en kastrull. Ta den av värmen och rör ner socker och ägg. Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner mjölblandningen i kastrullen.
    Bred ut smeten i en långpanna (ca 26 x 26 cm) med smort smörpapper. Grädda i 175 grader ca 15-20 minuter. Vänd kakan upp och ner på smörpapper. Dra försiktigt bort smörpappret på kakan.

    Glasyr:
    2 dl vispgrädde
    2 dl socker
    2 msk sirap
    100 g mörk blockchoklad
    100 g smör
    Flagad mandel att strö på

    Blanda grädde, socker, sirap och blockchoklad (i bitar) i en kastrull. Låt koka under omrörning tills glasyren tjocknar och blockchokladen smält, ca 10-15 minuter. Ta kastrullen av värmen och vispa ner det kalla smöret i klickar. Bred glasyren över kakan och strö över flagad mandel.
    Låt kallna i kylen. Skär i rutor.

  • Jannamia

    Krämig jordgubbspaj

    6-8 portioner

    Deg:
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 dl socker
    100 g Svenskt Smör
    1 ägg

    Fyllning:
    250 g skivade jordgubbar, färska eller frysta
    3 dl Gräddfil
    2 ägg
    1 dl socker
    2 tsk vaniljsocker

    Blanda samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform ca 25 cm i diameter. Fördela jordgubbarna ovanpå. Rör ihop gräddfil, ägg, socker och vaniljsocker. Häll det över jordgubbarna. Grädda i 200° 30-40 min. Servera pajen kall. Dekorera med jordgubbar och siktat florsocker.

Svar på tråden Riktigt smaskiga bakverk??