• Lova å Isak
    Äldre 19 Jan 21:50
    8896 visningar
    6 svar
    6
    8896

    nattliga epilepsi anfall, nån som kan nått om det????(4 åring)

    min fyra åriga pojk vaknar nästan varje natt vid 22.00 -23.30 tiden. Han skriker, är rädd. Man kan oftast prata med han men han är lite stel i kroppen, knyter händerna. Igår svettades han mycket och skakade lite, nästan som om han frös. Det känns som om han är i ett mellan stadium mellan söm och vaket tillstånd. Det tar ca tio minuter tills han blir lugn sen somnar han gott och vaknar "normalt" vid 2.00 tiden och kommer och lägger sig i våran säng.
    Har pratat med bvc som sa att det kan vara nattskräck, men jag börjar undra om det e någon form av ep, det finns i släkten. (bvc sköterskan ska prata med barn läkarn om detta. Någon som känner igen detta??? Tacksam för svar

  • Svar på tråden nattliga epilepsi anfall, nån som kan nått om det????(4 åring)
  • Snuffe
    Äldre 20 Jan 09:27
    #1

    Visst kan man få epanfall under natten. Är du orolig så tycker jag att du ska försöka göra ett eeg på din son, för att utesluta ep. Men det kan ju även vara nattskräck.

  • Sparkl­e
    Äldre 20 Jan 09:30
    #2

    Jag jobbar på ett korttidsboende och epanfall kommer titt som tätt oavsett tidpunkt. Tycker du borde kolla upp det o visar det inget så är det nog nattskräck som han har. Hellre en gång för mkt än en gång för lite.

  • Lilla o
    Äldre 22 Jan 20:03
    #3

    Hej!

    Visst kan man ha kramper/EP nattetid, men jag tycker det verkar ganska osannolikt att dessa kommer i stort sett exakt samma tid varje kväll? Visst finns det olika saker som kan utlösa ett krampanfall och detta skulle ju teoretiskt kunna inträffa vid samma tidpunkt varje dag. Är detta det enda symtom som gör att ni misstänker EP? I så fall tror jag mer på att han är i "drömmarnas värld". Drömsömnen brukar infalla med ca två timmars-intervall, vilket skulle kunna stämma om han somnar runt 20-tiden.
    När min stora var i fyra årsåldern hade vi också mardrömmar ganska sent på kvällen. Barnet är då svår att nå och trösta, som vi upplevde det.
    Kramper kan ju se olika ut och självklart ska du kontakta sjukvården om du är oroad.

  • Annica med A 03 och L 05
    Äldre 22 Jan 21:52
    #4

    Vi gjorde sömn-EEG på vår 3-åping igår. Hon har under 2 månader vaknat ca 1 ggn i veckan och ropat på mig oh när jag kommit in och tagit upp henne har hon börjat skaka i hela kroppen, låtit konstigt (wawawa) och varit okontaktbar. Det går över på några minuter och efter det somnar hon om. Vi har varit till barnspecialist med henne och de misstänker väl affektkramp eller nattskräck, men eftersom det har varit så många och obehagliga anfall så ville de att vi skulle göra ett EEG i alla fall. Inte för att jag tror att det kommer att visa nåt, men det är skönt att ha det gjort. Linnéas anfall kommer oftast när hon somnat på fel tid, sovit för lite eller är sjuk.

  • Äldre 8 Aug 23:20
    #5

    Kolla upp "Fokala Frontallobsanfall" och "nocturnal". Har en son som får anfall 45 min- 2 timmar efter att ha somnat varje kväll.

    Hoppas innerligen att det är nattskräck och inget annat för er del ??

  • Äldre 6 Dec 09:29
    #6

    Hej, 

    Epilepsi är inte ärftligt så att det finns i släkten är inget som påverkar. Har den fyraåring ramlat och slagit i huvudet när den var två år? Ett hårt fall eller olycka brukar inte förrän två år efter göra någon påverkan. Min man var med i en bilolycka när han var 4 år och har haft epilepsi hela livet. Det har minskat en del och nu har han bara nattliga. 

    Jag skulle gissa på att ditt barn har nattskräck. Brukar ditt barn gå runt i sömnen och bli rädd och börja gråta? Få ont i huvudet när de vaknar? Personligen låter det som att det inte är epilepsi anfall då de förekommer samma tid varje natt men se om du kan få göra något EEG eller något. Vid anfall så skakar hela kroppen, ögonen rullar bakåt, spänner sig och har svårt att få kontakt med personen. 

    //Jonsson

Svar på tråden nattliga epilepsi anfall, nån som kan nått om det????(4 åring)