Livsmedelsinspektör
Är det ngn är livsmedelsinspektör? Vilken utbildning behövs? Lön? För o nackdel?
Är det ngn är livsmedelsinspektör? Vilken utbildning behövs? Lön? För o nackdel?
Puff!
Du år en universitetsutbildning i miljö- och hälsovård, kandidat. finns bl a i Umeå. Sedan läser man en ettårig påbynadskurs vid lantbruksuniversitetet.
Antingen kan du utbilda dig till miljö- och hälsoskyddsinspektör i umeå. Då ingår mycket förvaltning och lagstiftning och praktik kring arbetet. Utbildningen är lämplig för arbete i offentlig sektor.
Om du har en grundexamen i något ämne kan du kompletetra med SLU:s ettåriga kurs i livsmedelstillsyn.
Om du är mer intresserad av livsmedel och vill kunna jobba både i offentlig sektor som inspektör och med andra livsmedelsfrågor i privat och offentlig sektor rekommenderar jag SLU:s utbildning till livsmedelsagronom. Du blir då specialiserad på livsmedels kemi och biologi och har då bra teoretisk utbildning för att kunna riskvärdera livsmedelsverksamhet. Jag har gått denna utbildning och har jobbat både som inspektör i offentlig sektor och arbetar idag som kvalitetschef i den privata sektorn.
Livsmedelsinspektörer är viktiga, hotbilden är mindre än vad som framställs i media (många har god relation med sina företagare) och man förväntas sällan jobba över eller liknande. Nackdelen är relativt låg lön och att man aldrig hinner med alla ärenden. Många blir besvikna över att de inte kan få hjälp med sina ärenden på stört.
Det finns även en särskild utbildning som heter Kostvetarprogrammet och finns i bland annat Umeå, man läser först 3 terminer till kostvetare sedan väljer man på två inriktningar, kostekonom och livsmedelssäkerhet och läser då 3 terminer till, så sammanlagt 6 terminer (3 år), då har efter det examen som kostvetare med inriktning livsmedelsäkerhet.