• MysTic PrincesS

    Tips och recept på STARKT kryddad mat!

    Har du nått bra recept på stark mat, gärna nått som är enkelt? Gärna från andra länder där stark mat tillagas och äts


    Himlen vill inte ha mig och helvetet är rädd att jag ska ta över
  • Svar på tråden Tips och recept på STARKT kryddad mat!
  • MysTic PrincesS

    Nån med nått riktigt kryddstarkt recept på lager?


    Himlen vill inte ha mig och helvetet är rädd att jag ska ta över
  • ALJO

    Buffalo wings
    Blanda tomatpure (kanske 11/2 dl) någon tsk socker, ngn msk vinäger, lite salt, lite vatten an massa tabasco och cayenne efter smak. Släng in vingarna på en plåt, när dom är nästan färdiga penslas dom med geggan och grillas till dom fått färg.

    Salsa. Hackade tomater, låt gärna rinna av i ett durkslag en stund, vinäger el limesaft, socker, salt, spiskummin, hackad chili el annat starkt, finhackad rödlök el annan, pressad vitlök. Sist men inte minst hackad basilika el korianderblad beroende på vilket stuk man vill ha.
    Gott till tacos edyl. Man kan oxå blanda i bönor eller vad man vill.

    Kyckling vindaloo kan du ju söka recept om du gillar indisk riktig stark o mumsig mat.

  • bumse2

    Gong Bao Ji Ding- kyckling med jordnötter och chili i sötsursås


    Ingredienser 450g kyckling 4 vitlöksklyftor ingefära (som en valnöt) 6 salladslök - det vita och lite av det gröna 2 msk jordnötsolja 10-15 torkade chili 1 tsk sichuanpeppar 100g rostade jordnötter   Marinaden: ½ tsk salt 2 tsk ljus soya 1 tsk torr sherry 2 tsk maizena 1 msk vatten    Såsen: 1 msk socker 1 krm maizena 1 tsk mörk soya 1 tsk ljus soya 1 msk svart vinäger 1 tsk sesamolja 1 msk buljong eller vatten


    Skär ner kycklingköttet i centimetersmå kuber. Blanda med marinaden.
    Skiva ingefära och vitlök fint.
    Skiva salladslöken grovt.
    Dela chilin i två delar och skaka ur fröna.
    Blanda till såsen i en liten skål.

    Börja med att steka chili och sichuanpeppar under omrörning i oljan hastigt.
    Tillsätt kycklingen och rör om hela tiden.
    Tillsätt vitlök, ingefära och vårlök när kycklinge har vitnat i pannan.
    Stek tills kycklingen är genomstekt - dela en bit och se om den är igenomstekt.
    Rör i såsen och koka tills den tjocknar.
    Tillsätt jordnötterna, rör om och servera.


    Emma 020123, Linus 080917
  • Biba

    Indisk chicken curry.

    1 kg kyckling i delar.
    1 tomat hackad
    1 stor gul lök tunnt skivad
    3 vitlöksklyftor krossade
    1 2 cm lång bit färsk ingefära riven
    1,5-2 msk starkt chilipulver
    4 msk korianderpulver
    1 tsk garam masala
    1,5 msk vinäger
    salt, peppar
    senapsfrö
    olja
    grön chili
    valfritt: färsk koriander och curryblad.

    Hetta upp olja i en gryta ( gärna gjutgärn) när oljan är varm tillsätt ca 1 msk svarta senapsfrön när sepasfröna börjar "knäppa" lägg i löken och stek tills löken fått fin färg. tillsätt sedan vitlök och ingefära, stek en stund och häll sedan på tomaten. sänk värmen, när den "råa" lukten av tomaten är borta tillsätt chilipulver och koriander, blanda val så det blir som en kryddpasta. Lägg sedan i kycklingdelarna och blanda runt så att kryddpastan fördelas över kycklingen.

    Lägg i om önskat bladen ifrån en kvist curryblad. Dela 1 grön chili på mitten och lägg i grytan. Häll på vatten så att kycklingen precis täcks. Koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme lägg på ett lock och koka i ca 1 timme eller tills kycklingen är 3/4 färdig. Om curryn fortfarande är lite för rinnig ta av locket och koka på lite högre värme samtidigt som du rör i grytan. När den fått den konsitens du vill ha ( ganska tjock) tillsätt garam masala och vinäger.

    Tillätt om du vill här färsk koriander och låt puttra tills kycklingen är helt klar. ( den skall vara riktigt mör) servera chicken curryn med basmati ris och kanske en rajita på yoghurt, gurka salt och spiskummin. ( kan behövas lite svalka för denna curry är väldigt spicy!!!)

  • Biba

    Jag har haft två trådar för indisk mat med massor av recpt. Jag skall länka dig dom!

  • Pokergirl

    Biba: du råkar inte ha recept på chicken goa, sitter och googlar som en idiot men hittar inte.

  • Biba

    hoppas där är något som kan passa annars är det bara att hojta till! Vi lagar bara indiskt här hemma och kan säkert bidra med något! Är det kyckling, nötkött, fläskkött, fisk, skaldjur eller vegetariskt du e sugen på??

  • Biba

    Pokergirl: Vad är det? Är det "goansk" chicken curry du menar alltså som en gryta eller är det chickenfry? Jag skall fråga experten !=)

  • Pokergirl

    Biba: Det är en kycklinggryta med kokosmjölk i. Inte så mkt currysmak. Heter just chicken goa. Du kanske har recept på ngn liknande gryta?

  • Biba

    JA visst!! I södra Indien gär man antingen chickencurry utan kokosmjölk ( som i receptet övan ) eller med som i kommande recept!!

    Chickencurry med coconut ( det är nästan samma recept som ovan men vissa skillnader)

    1 kg kyckling i bitar
    1-2 gula lökar
    3-4 vitlöksklyftor
    2 cm färsk ingefära
    korianderpulver 4 msk
    starkt chilipulver 2 msk (tag mindre om du inte vill ha det för starkt)
    svartpeppar 0.5 tsk
    en nypa spiskummin
    färsk koriander
    curryblad
    en liten bit tamarind
    senapsfrö
    salt

    Hetta upp olja i en gryta ( gärna gjutgärn) tillsätt löken i tunna skivor och stek tills den blivit mjuk, tilsätt sedan riven ingefära och krossad vitlök, sänk värmen. Lägg i färsk koriander och curryblad ifrån en kvist ( om du kan få tag på det, finns i indiska livsmedelsaffärer annars uteslut det). Häll i koriander pulver, chilipulver och svartpeppar.

    Blanda runt, tillsätt lite lite vatten så det blir som en kryddpasta. Lägg i kycklingen i bitar, häll på vatten så att kyckling är knappt täckt. Låt puttra.

    Under tiden du tar tamarind ( svart klet som finns antingen i indiska/arabiska affäerer eller en tamarind paste som finns i asiatiska hyllan på maxi bland annat.) Ta lite av tamarinden ca en halv matsked och blanda upp i en hlav kopp ljummet vatten. Låt dra i ca 10 minuter. Häll detta sedan i grytan. Salta och lägg i en delad grön chili om exrta hetta önskas.

    När kycklingen är nästan färdig kokt efter ca 1 timme och fått en tjockare konsistens, häll på cocosmjölken ( en halv burk brukar bli bra) rör runt och låt skjuda på låg värme. I en panna hetta upp lite olja och lägg i 0.5 msk senapsfrön när dom börjar knäppa häll fröna och oljan i grytan med curryn. Servera med ris, någon god grönsak och varför inte lite indiska papadums ( finns på asiatiska hyllan bland annat på maxi!)

  • Pokergirl

    Biba: Åh, tack! Starkt ska det vara, ska ta fram kyckling direkt.

Svar på tråden Tips och recept på STARKT kryddad mat!