Bröd med kvarg, rivna morötter och brödkryddor
50 gram jäst
5 dl mjölk
1 msk stötta brödkryddor (anis, fänkål och kummin)
3 msk ljus sirap
1 ½ tsk salt
3 rivna morötter
1 burk (250 gram) kesella
3 ½ dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
vallmofrön
Värm mjölken till fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av degspadet, kryddorna och rör i kesellan, sirapen, saltet, morötterna, mjölet och arbeta degen smidig. Jag använder mig av en hushållsassistent men det går bra att knåda degen för hand också. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den lite. Dela degen i 24 lika bitar, forma till bollar och lägg tätt på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Pensla brödet med ägg och strö över vallmofrön.
Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Du kan också sticka in en stektermometer. Brödet är klart när dess innertemperatur är 90 grader.
Låt brödet svalna på ett galler under bakduk. Bryt isär bullarna. Det går bra att frysa in brödet ifall det nu skulle bli något över!