• Clarissa

    Har ätit gravad lax och rosa biff och har fruktansvärd ångest

    Jag var hos mina föräldrar i helgen. De bjöd på hemgravad lax och grillad biff som var lite rosa. De visste inte om min graviditet innan jag kom dit. Min syster som har två barn sade att hon ätit gravad lax under sina graviditeter och tyckte således att jag kunde äta det liksom biffen. Jag åt både gravad lax och biff och kände mig inte orolig då, men nu efteråt inser jag hur otroligt dum jag varit. Tänk om jag har fått listeria nu? Två dygn efteråt hade jag diarré på natten, men det gick om snabbt. Tänk om det var listeria? Det står att man får influensaliknande symptom och när jag tänker efter kände jag mig lite hängig i början av veckan, men trodde då att det berodde på åskan. Hur kan jag ha varit så dum att jag riskerat mitt barn genom att äta dessa saker?? Främst för att inte såra föräldrarna och för att min syster försäkrade mig om att det var ok. De bjöd också på dessertostar, men dem tackade jag nej till. Varför kunde jag då inte tacka nej till själva middagen också??

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-08-11 20:13:12:
    Är det någon som vet vilka skador barnet får av listeria? Jag är i v 8 nu. Innebär det att jag får missfall om jag har listeria eller att mitt barn kommer att födas sjukt? Är det någon som vet när det är farligast för fostret med listeria? *Gråter*

  • Svar på tråden Har ätit gravad lax och rosa biff och har fruktansvärd ångest
  • CeeJay

    Jag tycker inte du ska oroa dig. Jag har ätit brieost, rökt och gravad lax, björnkött och allt möjligt konstig och har en frisk dotter och en till på väg
    Det är ju jättebra att undvika dessa produkter MEN man kan inte leva med att vara rädd hela tiden. Vad jag förstår finns det bara något enstaka fall av listera-smitta hos gravid under de senaste åren...
    Tänk bara på alla andra länder - vi har ju jätteolika restriktioner för vad som kan och inte kan ätas!!!

    OM du fortf är orolig tycker jag du ska ringa din MVC och fråga, eller slå upp i fass. Jag tycker i alla fall inte att du ska oroa dig, det är varken bra för dig eller barnet.

    Kram på dig!

  • CeeJay

    Kanske ska tillägga att jag inte vräkt i mig brieost och annat utan tagit en liten bit kanske två gånger under hela graviditeten.

  • Clarissa

    Tack CeeJay! Jag försöker tänka att en enstaka måltid inte kan vara någon fara, men det värsta är att OM barnet föds med någon skada pga det här så är det mitt fel. Sambon kommer att anklaga mig också, därför vet jag inte om jag vågar berätta för honom vad jag ätit (han var inte med).

  • lata kocken Johanna

    läs om listeria i min presentation

    är du orolg efter att du läst igenom det så fråga igen

    jag svarar gärna och klararar upp ev frågetecken

  • lata kocken Johanna

    eftersom jag ser att du inte gått in och läst så klipper jag in hela infon här

    Eftersom det råder så många missförstånd om Listeria Monocytogenes och Toxoplasma Gondii så har jag samlat info från livsmedelsverket, smittskyddsinstitutet, KS, HS och från läroböckeroch tidskrifter i livsmedelsmikrobiologi och mikrobiologi.

    ****information om Listeria******

    Listeria finns i naturen och kan påträffas i vatten, skog och mark. Människan smittas vanligtvis av mat.

    Bakterien kan finnas i födoämnen och smitta med listeria har förekommit från:

    -opastöriserade mejeriprodukter, Opastöriserad mjölk och mjuka Opastöriserade dessertostar

    -köttprodukter (nästan uteslutande gris och lammkött) och kyckling som inte upphettats till över 60grader

    -vacumförpackad rökt och gravad fisk (läs om varför och hur länge nedan)

    -råa grönsaker

    -direktsmitta från får och fårgödsel

    Bakterien tål nedfrysning men dör vid upphettning över 60°C den oskadliggörs vid alla typer av pastörisering.

    !!!!!!!!Bakterien tål alltså inte vanlig matlagningstemperatur. Genomstekt är över 70 grader - vid 65grader är köttet fortfarande rosa.!!!!!!!

    OBS OBS OBS!
    Om listeriabakterier finns i mat är det ofta endast i låg mängd. Eftersom man behöver ganska stor dos för att bli sjuk spelar det stor roll om bakterierna kan växa till genom olämplig förvaring.

    Speciellt just för denna bakterie är att den kan föröka sig i kylskåpstemperatur och har påträffats t.ex. i vakuumförpackade livsmedel som förvarats i kylskåp en längre period. Livsmedel som förvarats en längre tid i kylskåp kan därför utgöra en risk för listeria om maten äts utan att vara tillräckligt upphettad.

    Som en tumregel kan man säga att tex smörgåspålägg som är vacuumförpackade är helt OK så länge mindre än halva tiden mellan förpackningsdatum och BästFöredatum har gått.

    Listeria är alltså vanlig men det är mycket ovanligt att den orsakar infektion hos människan. Inkubationstiden för listeria varierar från 3 till 70 dagar, vanligen cirka 3 veckor.

    Listeria är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.

    I Sverige rapporteras årligen totalt cirka 30 fall
    Om en gravid kvinna får en listeriainfektion kan fostret smittas via moderkakan. År 2002 och 2003 raporterades 1 fall bland gravida per år.

    Om en kvinna tidigare drabbats av listeria löper hon inte risk för upprepning under kommande graviditeter

    I en studie för ett par år sen testade de förekomsten av listeria i 333 olika sorters mjuka ostar som finns i svenska matvaruaffärer (typ brie och liknande)
    De hittade bara listeria i Utländska ostar - och ffa i opastöriserade (42%) i de utländska pastöriserade var det 6% som var smittade (men dessa hade mycket låg nivå av listeria och utgjorde således ingen hälsorisk)
    Ingen av de svenska innehöll bakterien.

    Det finns fler studier som visar samma resultat

    Så om ni är sugna - välj svensk pastöriserad - och ät en _liten_ bit. Eller satsa på smältost med blåmögel, brie, chevre eller ädelost.

    Smältost på tub, paket eller trekanter (som tex skrattande kon) är alltid OK - den är steril
    Färskost som är pastöriserad är oxå OK. Precis som all lagrad hårdost. Kortidslagrad bör vara pastöriserad.

    *****Information om Toxoplasma Gondii*****

    Infektion med Toxoplasma gondii är den vanligaste parasitsjukdomen i Europa. Katten är huvudvärd för parasiten och sprider smittan via sin avföring.

    Parasiten avdödas vid uppvärmning >60-65 grader och vid frysning

  • lata kocken Johanna

    *****Information om Toxoplasma Gondii*****

    Infektion med Toxoplasma gondii är den vanligaste parasitsjukdomen i Europa. Katten är huvudvärd för parasiten och sprider smittan via sin avföring.

    Parasiten avdödas vid uppvärmning >60-65 grader och vid frysning

  • lata kocken Johanna

    undrar vad som lev gel

    *****Information om Toxoplasma Gondii*****

    Infektion med Toxoplasma gondii är den vanligaste parasitsjukdomen i Europa. Katten är huvudvärd för parasiten och sprider smittan via sin avföring.

    Parasiten avdödas vid uppvärmning >60-65 grader och vid frysning kallare än -18 grader. (Vissa ställen anger -20 grader)

    Överföringsrisken till fostret i första trimestern anges till 1-10%, i tredje trimestern 70-90%.

    OBS!!! Förebyggande av toxoplasmos bygger på god hand- och mathygien.

    Undvik att äta rått eller otillräckligt tillagat kött ffa från svin och får. Kokning, stekning (mer än 65 grader) och frysning (-12 grader) dödar parasiten

    Skölj frukt, bär och grönsaker före servering

    Undvik kontakt med kattavföring!! ffa från kattungar. VANLIG SMITTKÄLLA!

    Använd handskar vid trädgårdsarbete (pga ovanstående bland annat)

    Undvik rått och otillräckligt tillagat kött, osköljda grönsaker och frukt samt kattkontakt vid utlandsresa

    Toxoplasmos är vanligare i fuktiga och varma klimat än i kalla och torra. I de nordiska länderna är prevalensen av toxoplasmaantikroppar högre i söder än i norr.

    Så rent generellt:

    Slappna av!
    Använd sunt förnuft!

    Det är ytterst ovanligt med Listerios (1 fall på nästan 100 000 födda 2002 resp 2003) och Toxoplasmos (6-7 barn av ca 100 000 födda)
    Sammanlagt är det under 0,1 promille av alla barn som föds som är sjuka eller dör pga att mamman smittats av toxoplasma eller listeria under graviditeten
    Att jämföra med tex 1 promille som föds med downs
    några promille som har alkohol eller nikotinskador (har hört allt mellan 2 och 8 promille dvs totalt mellan 200 och 800 barn per år)

  • lata kocken Johanna

    knäppa tangentbord - B vill inte vara med alls och gel däruppe = fel

  • Clarissa

    Tack Johanna! Du är en pärla! Betyder det att den rosa biffen jag åt var säker, alltså över 60 grader? Men om det skulle vara så att jag har listeria, kan jag få reda på det genom test? Ska till BM på inskrivning 31.8. Kan smittan fortfarande påvisas då genom ett eventuellt test, eller borde jag ringa BM före det och be om test så fort som möjligt?

  • lata kocken Johanna

    om den var ljust rosa så var den säkert över 60grader är den mörktrosa röd i mitten så är de oftast 56-58 grader - och nötkött är ett av de säkrare kötten

    det är så otroligt ovanligt med listeria och hemgravad fisk är inget som man får listeria ifrån utan det är när den legat ganska länge i vakumförpackning som en ytterst liten risk finns att

    jag tycker itne att du ska vara orolig alls

    och jooo två dygn är lite för fort för att det skulle kunna vara listeria - minimitiden är 3 dygn och normalt är det ju 3 veckors inkubationstid

  • Clarissa

    Tack Johanna! Nu känner jag mig lugnare

Svar på tråden Har ätit gravad lax och rosa biff och har fruktansvärd ångest