eftersom jag ser att du inte gått in och läst så klipper jag in hela infon här
Eftersom det råder så många missförstånd om Listeria Monocytogenes och Toxoplasma Gondii så har jag samlat info från livsmedelsverket, smittskyddsinstitutet, KS, HS och från läroböckeroch tidskrifter i livsmedelsmikrobiologi och mikrobiologi.
****information om Listeria******
Listeria finns i naturen och kan påträffas i vatten, skog och mark. Människan smittas vanligtvis av mat.
Bakterien kan finnas i födoämnen och smitta med listeria har förekommit från:
-opastöriserade mejeriprodukter, Opastöriserad mjölk och mjuka Opastöriserade dessertostar
-köttprodukter (nästan uteslutande gris och lammkött) och kyckling som inte upphettats till över 60grader
-vacumförpackad rökt och gravad fisk (läs om varför och hur länge nedan)
-råa grönsaker
-direktsmitta från får och fårgödsel
Bakterien tål nedfrysning men dör vid upphettning över 60°C den oskadliggörs vid alla typer av pastörisering.
!!!!!!!!Bakterien tål alltså inte vanlig matlagningstemperatur. Genomstekt är över 70 grader - vid 65grader är köttet fortfarande rosa.!!!!!!!
OBS OBS OBS!
Om listeriabakterier finns i mat är det ofta endast i låg mängd. Eftersom man behöver ganska stor dos för att bli sjuk spelar det stor roll om bakterierna kan växa till genom olämplig förvaring.
Speciellt just för denna bakterie är att den kan föröka sig i kylskåpstemperatur och har påträffats t.ex. i vakuumförpackade livsmedel som förvarats i kylskåp en längre period. Livsmedel som förvarats en längre tid i kylskåp kan därför utgöra en risk för listeria om maten äts utan att vara tillräckligt upphettad.
Som en tumregel kan man säga att tex smörgåspålägg som är vacuumförpackade är helt OK så länge mindre än halva tiden mellan förpackningsdatum och BästFöredatum har gått.
Listeria är alltså vanlig men det är mycket ovanligt att den orsakar infektion hos människan. Inkubationstiden för listeria varierar från 3 till 70 dagar, vanligen cirka 3 veckor.
Listeria är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.
I Sverige rapporteras årligen totalt cirka 30 fall
Om en gravid kvinna får en listeriainfektion kan fostret smittas via moderkakan. År 2002 och 2003 raporterades 1 fall bland gravida per år.
Om en kvinna tidigare drabbats av listeria löper hon inte risk för upprepning under kommande graviditeter
I en studie för ett par år sen testade de förekomsten av listeria i 333 olika sorters mjuka ostar som finns i svenska matvaruaffärer (typ brie och liknande)
De hittade bara listeria i Utländska ostar - och ffa i opastöriserade (42%) i de utländska pastöriserade var det 6% som var smittade (men dessa hade mycket låg nivå av listeria och utgjorde således ingen hälsorisk)
Ingen av de svenska innehöll bakterien.
Det finns fler studier som visar samma resultat
Så om ni är sugna - välj svensk pastöriserad - och ät en _liten_ bit. Eller satsa på smältost med blåmögel, brie, chevre eller ädelost.
Smältost på tub, paket eller trekanter (som tex skrattande kon) är alltid OK - den är steril
Färskost som är pastöriserad är oxå OK. Precis som all lagrad hårdost. Kortidslagrad bör vara pastöriserad.
*****Information om Toxoplasma Gondii*****
Infektion med Toxoplasma gondii är den vanligaste parasitsjukdomen i Europa. Katten är huvudvärd för parasiten och sprider smittan via sin avföring.
Parasiten avdödas vid uppvärmning >60-65 grader och vid frysning