Blåbärskaka
Portioner: 4
Tid: 60 minuter
Ingredienser:
50 g smör (eller margarin)
1/2 dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 msk citronsaft
2 1/2 dl blåbär
1/2 dl socker
1 dl vispgrädde
1 ägg
(1/2 dl hackad mandel)
Receptet är knyckt från en gammal broschyr: "God mat att minnas med Milda". Där kallas kakan mandelblåbärskaka men själv tycker jag den är godare utan mandel. Dessutom använder jag hellre smör än det margarin som anbefalles i originalreceptet.
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg, mjöl och citronsaften. Bred ut smeten och drag den upp mot kanterna i en smord ugnssäker form. Rör blåbär med en halv deciliter socker och häll blandningen över smeten. Vispa grädden, blanda i ett ägg och häll detta över blåbären. Den som envisas med mandel: strö över den nu. Grädda i en halvtimme eller några minuter till. Servera kakan ljummen, gärna med lättvispad grädde
Blåbärskaka
Portioner: 4
Tid: 60 minuter
Ingredienser:
50 g smör (eller margarin)
1/2 dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 msk citronsaft
2 1/2 dl blåbär
1/2 dl socker
1 dl vispgrädde
1 ägg
(1/2 dl hackad mandel)
Receptet är knyckt från en gammal broschyr: "God mat att minnas med Milda". Där kallas kakan mandelblåbärskaka men själv tycker jag den är godare utan mandel. Dessutom använder jag hellre smör än det margarin som anbefalles i originalreceptet.
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg, mjöl och citronsaften. Bred ut smeten och drag den upp mot kanterna i en smord ugnssäker form. Rör blåbär med en halv deciliter socker och häll blandningen över smeten. Vispa grädden, blanda i ett ägg och häll detta över blåbären. Den som envisas med mandel: strö över den nu. Grädda i en halvtimme eller några minuter till. Servera kakan ljummen, gärna med lättvispad grädde